Раждане

Раждане за миг

Всяка бременна жена мечтае за бърза среща със своето мъниче.

Раждане за миг

И макар раждането да зависи от фактори, върху които тя няма контрол (сила на контракциите, форма на таза, позиция на бебето), все пак може да увеличи шансовете си да направи събитието спринт, а не маратон.

Сън

Затварянето на очите в края на деветте месеца често е мираж. Това не бива да ви отказва от пълноценната почивка, защото тя ще ви зареди с безценна енергия за предстоящото. Създайте си удобства, за да бъде отдихът истински:

  • Легнете настрани с възглавница между краката.
  • Ако обичате да спите по гръб, снабдете се с по-висока възглавница, която ще изравни височината на главата и корема и ще отнеме натиска върху врата и раменете.

Потвърдено от науката

Данните от проучване на изследователи от Калифорнийския университет показват, че бъдещи майки, които спят повече от 6 часа на нощ, раждат за значително по-кратко време.

Активност

Усилията от спортуването през бременността ще ви се отплатят в родилната зала. Жените, които са физически активни 2-3 пъти седмично, посрещат децата си за по-кратко време (в сравнение с дамите, предпочели компанията на дивана). Не изгаряте от желание да правите упражнения? Имаме решение – старайте се да ходите пеша по 15 минути всеки ден и постепенно увеличавайте времето.

Опитна подкрепа

Много мамчета разчитат на половинките си, когато моментът настъпи. Канадски учени обаче са установили, че дамите, подкрепяни от майките си или приятелки с деца, се справят доста по-бързо и с намален риск от интервенции. Казано с други думи: любовта си е любов, но за раждането трябва опит. Помислете чии напътствия ще са ви най-нужни и поканете автора им да бъде до вас в изживяването.    

Победа над страха

Нормално е да се притеснявате от процеса, но паниката само ще навреди. Когато сте стресирани, организмът ви произвежда адреналин, който пречи на отделянето на окситоцин – хормон, улесняващ раждането. Ето защо е хубаво да въведете положителна честота на ума си още през бременността и в навечерието на чакания миг. И в двата периода ще бъдат полезни:

1. Релаксираща музика – слушането на успокояващи мелодии ще ви разсее от тревожните мисли.

2. Въздействащи афирмации – произнасянето им притежава силата да подобри психоемоционалното ви състояние и да превърне в реалност изречените думи. Примерни положителни мисли са:

  • Всичко е наред с мен и бебето.
  • Не усещам болка.
  • Раждането протича бързо и леко.

От значение е да съставяте изреченията в сегашно време и да ги произнасяте уверено и с усмивка.

Движение

Позволете на гравитацията да си свърши работата, като стоите изправени и не спирате да се движите. По този начин ще редуцирате болката и ще помогнете на мъничето да заеме правилна позиция за раждане. Разхождайте се, повдигайте и сваляйте рамене, можете дори да потанцувате – важното е да не сте пасивни и скоро бебчо ще бъде в прегръдките ви.

Градински чай

Билката, наричана още салвия, ускорява предродилния процес и облекчава раждането. Това действие се дължи на факта, че растението засилва контракциите и отпуска мускулите в малкия таз.

Вдишайте аромата от чаша чай със салвия, когато раждането започне, но в никакъв случай не го правете по време на бременност, защото това може да доведе до преждевременни контракции.

Чай със салвия по рецепта на кулинарния ни автор Димитрина Бунова

Продукти:

2 с.л. свежа салвия или 1 с.л. суха

1 чаша филтрирана вода

мед

лимонови или портокалови резени

по желание – прясно мляко за гарниране

Начин на приготвяне:

Водата се оставя да заври и се дръпва от огъня. Добавят се листата салвия и се оставят 5-7 минути. Чаят се прецежда и гарнира според вкуса.     

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: