Раждане

Раждане във вода

Раждането във вода през последните години придоби изключителна популярност.

Раждане във вода

За първи път в София то стана възможно преди повече от 6 години в Първа АГ болница „Св. София". Тогава здравното заведение закупи първата вана от Дания. „Показателен е фактът, че това се случи в общинска болница. За целта ние обособихме отделна зала с всички необходими условия", обясни зам.-директорът на болницата д-р Валентина Григорова.

Като опитен акушер-гинеколог, в чиито ръце са проплакали хиляди бебета, д-р Григорова препоръчва към този вид раждане да се насочат жени, които вече имат едно дете. Тя обаче прави уговорката, че това условие не е задължително.

„Преди да се потвърди, че една пациентка може да роди във вана, тя трябва да бъде много щателно прегледана", казва д-р Григорова. Именно тогава може да се прогнозира с много голям процент вероятност, че тя няма противопоказание за водно раждане. Тя трябва да е добре сложена, с нормални тазови размери. Бебето да е правилно разположено - с главично предлежание.  Да няма несъотвествие между големината на бебето и ширината на таза. Пациентката не трябва да има допълнителни заболявания, които са противопоказани за раждане във вана, като някои сърдечни заболявания или силно изразено вагинално течение.

Оказва се обаче, че не на всяка цена и не всяко желание на жената за раждане във вана може да бъде осъществено. Тя трябва да мине през една предварителна, и то щателна, консултация, за да се претеглят доводите „за" и „против".

Намалява болката и пази от разкъсвания

Силата е в релаксиращото действие на водата. Когато човек е изморен, си взема душ или вана. Това отпуска меките тъкани на перинеума - мускулите, които затварят отдолу кухината на малкия таз. При жената това е разстоянието между ануса и вулвата. Тази част се отпуска, така че максимално се намалява опасността от разкъсвания по време на раждането. Намалява се и болката. „Много са важни желанието и мотивацията на пациентката за раждане във вана", казва д-р Григорова. Присъствието на таткото по време на раждането във вода не само не е забранено, но е и желателно.

Раждане в активна фаза

При планирано раждане във вода пациентката не влиза веднага във ваната. Тя трябва да отговаря на следните условия:

  • Да има ритмична, регулярна родилна дейност.
  • Маточни контракции на 1 минута.
  • 5 сантиметра разкритие.
  • Отворен околоплоден мехур.
  • Главата на бебето трябва да е добре фиксирана във входа на таза.

Като цяло тя предварително е консултирана и е преценено, че с голяма вероятност може да роди по нормален механизъм и е получила разрешение от лекарите за раждане във вода.

При проблем с тоновете

Може да започне раждане във вода, но ако се появят проблеми с детските сърдечни тонове или други фактори, се налага родилката да бъде изведена от ваната. Това се налага, тъй като във водата не може да се извърши активно следене на монитор на детските сърдечни тонове. При водното раждане лекарите могат да слушат само на слушалки. Затова всички пациентки се предупреждават, че раждането може да не завърши във вода. Жената трябва предварително да даде съгласието си за това. Практиката на д-р Григовора обаче сочи, че това са извънредни ситуации, които се случват рядко.

Положението на бебето

Ако плодът не е правилно разположен, не може да се разреши раждане във вана. Лекарите в никакъв случай не биха допуснали подобен вариант за бебе, което е в седалищно предлежание. Същото важи и за бебе, което е в напречно предлежание и по принцип трябва да бъде родоразрешено с цезарово сечение. 

Не се препоръчва при близнаци

Раждането на близнаци във водна вана категорично не може да се случи. При многоплодна бременност, когато се освободи част от обема на матката с раждането на първия плод, вторият плод може да застане в атипично предлежание. Освен това при бременност с близнаци плодовете са с по-малко тегло. Тогава лекарите трябва максимално бързо и щадящо да извършат родилния процес.

При раждане във ваната не може да се прави епидуралната анестезия. Обезболява се със спазмалотици и аналгетици, поставени мускулно или венозно.


Автор: Цветелина Терзиева

 

Сподели: