Раждане

Раждане по АНГЛИЙСКИ

„За мен акушерката беше най-добра приятелка, майка и ангел-хранител в едно лице. Напълно й се доверявах и знаех, че се намирам в сигурни ръце".

Раждане по АНГЛИЙСКИ

Мит ли е това? Представете си, в Англия това е често срещана реалност!

Моята най-добра приятелка

Във Великобритания броят на посещенията при акушер-гинеколога е доста ограничен. По време на първата визита лекарят преглежда бъдещата майка и й предлага да си избере медицинско заведение, в което да роди. По-нататък на жената й предстои да си избере акушерка, с която ще общува по време на цялата бременност, раждането и следродилния период. Често назначават две или три акушерки, тъй като поради голямата натовареност една не би могла да гарантира, че ще бъде достъпна в нужния момент. Акушерката се обръща за помощ или съвет към лекаря, ако възникналият проблем не е в компетенциите й. А за всички останали въпроси, бъдещата майка се обръща към нея. На практика раждането също протича без вмешателството на лекаря (ако няма усложнения) и обикновено присъстват няколко акушерки. Лекарят взема участие само при възникване на усложнения.

В Англия съществува държавна медицинска система (NHS) - това е гаранция за безплатно обслужване. По принцип повечето от бъдещите родители се ограничават до ползването на тази услуга. Някои предпочитат да работят с акушерки, които наблюдават бъдещата майка през цялата бременност, но това се отнася изключително за малките градове и села, където хората са по-малко и подходът може да бъде индивидуален. В Лондон акушерките са много натоварени. NHS организира и курсове за млади родители. Обикновено това са 4-5 занятия, където акушерките разказват за протичането на бременността и раждането, а също и за основните грижи за новороденото и принципите на кърмене. През 1993 г. във Великобритания се развива модел на акушерска помощ, който се казва „едно на едно". Всяка бременна получава не само възможност през целия период на очакване на бебето да я наблюдава една акушерка и да ражда заедно с нея, но и да провежда всичките си срещи със специалиста вкъщи. Акушерката отива в дома на своята бременна, където прави прегледа и анализите.

На акушерките им се плащат разходите за бензин и мобилен телефон, а те винаги са на разположение. Даденият подход е признат във Великобритания като най-ефективен и постепенно се внедрява в системата на здравеопазването.

Английската медицинска система предполага пълно общуване между акушерката и бъдещата майка по време на бременността. Акушерките имат висока квалификация и са способни да се справят с повечето проблеми без участието на лекар-гинеколог, което на чуждестранните пациентки им се струва много странно.

В Англия е прието да се благодари на акушерките с кутия бонбони, букет цветя или някаква друга приятна изненада. Най-добрият подарък за много от тях е снимка с новороденото, появило се на бял свят с тяхна помощ.

А после?

Към родилното се препоръчва да се отправите, когато контракциите ви станат на 5 мин. Родилните стаи са индивидуални, по правило в тях има телевизор и стереосистема. Някои клиники разрешават само присъствието на мъжа, в други правилата са малко по-различни и на раждането могат да присъстват  2-3-ма човека. Веднага след раждането бебето се слага на гърда.

След раждането младата майка се отвежда в обща стая, разпределена за 4-6 човека, където тя е под наблюдение в продължение на 2-3 часа. Обикновено новороденото също е в тази стая, разрешени са посещенията на близки. След това пациентката се премества в следродилно отделение. Тук може да помолите за индивидуална стая, която струва 70-100 английски фунта на нощувка. Въобще, при първо раждане минималният престой в родилния дом е 24 часа, а при второ и следващо раждане може да си отидете вкъщи и след 6 часа. При случаите на операция - цезарово сечение, престоят е по-дълъг, 3 денонощия.

Какво означава независима акушерка?

Независимата акушерка е преминала същата подготовка и има същата квалификация като акушерката в държавно заведение, но тя е решила да се заеме с частна практика, извън пределите на държавната медицинска система (NHS). Работейки в рамките на NHS, е доста сложно да се оказва индивидуална подкрепа на жените, поради определени ограничения (няколко пациентки едновременно, на всички трябва да се обърне внимание и помогне). Независимите акушерки прекарват толкова време с всяка бременна, колкото е необходимо на подопечната и в тези условия, които тя си избира. Пълната стойност на пакета, който включва и помощ след раждането, е около 3 000 фунта стерлинги.

Във Великобритания активно се пропагандира кърменето. Ако бъдещата майка не планира да кърми, трябва да донесе в родилния дом млякото за кърмачета, шишета и стерилизатор, тъй като тези неща не се предлагат там.

Като правило се разрешава на английския татко да присъства на операцията цезарово сечение, ако се извършва със спинална анестезия.    

Вече сме вкъщи!

Акушерката, която е наблюдавала бременността и е водила раждането, посещава майката и новороденото вкъщи ежедневно в продължение на 10 дни. Особено внимание се отделя на кърменето и своевременната диагностика на следродилната депресия. След изтичането на 10-те дни на мястото на акушерката идва „патронажна" сестра от близък медицински център. В програмата на изследванията на бебето се включва едно посещение вкъщи, а след това младата майка може да ходи директно в най-близкия медицински център или директно да се свързва по телефона с  „патронажната" сестра.

Какво може да очаква младата майка от акушерката?

Необходима информация и полезни съвети. Акушерките са заинтересовани бъдещата майка да бъде активен участник в процеса, а не просто пасивен получател на помощ. Именно затова с нея се решават всички въпроси: от изключително важните (избор на анестезия), до на пръв поглед най-незначителните.

Професионализъм. Всички британски акушерки преминават 3-годишно медицинско обучение и получават държавно призната диплома. Всяка акушерка е висококвалифициран професионалист и е длъжна да може да определи кога нейната квалификация е достатъчна и кога има нужда от консултиране с лекар - гинеколог, ендокринолог, диетолог.

Конфиденциалност. С акушерката може да обсъждате не само въпроси, касаещи непосредствено раждането, но понякога се случва да засегнете и по-интимна страна на нещата. По време на бременността може да се повдигат теми, за които бременните не искат да се разпространяват: секс, предишни аборти, употреба на наркотици, домашно насилие и др. Акушерката е свързана с тайната на изповедта (с изключение на случаите, в които разказаното може да повлияе на здравето на бъдещата майка и бебето. Тогава тя има законното право да разгласи случая).

Достъпност. Повечето акушерски центрове предлагат денонощна телефонна линия, към която бъдещата майка може да се обърне за помощ. Така жената може да си запази допълнителна среща с акушерката, ако е възникнала необходимост. Дородилната помощ трябва да бъде планирана съвместно с акушерката и нейната клиентка и трябва да отговаря на индивидуалните потребности на бременната.

Следродилна подкрепа. Младата майка остава под нейното наблюдение в продължение на 10 дни (а при необходимост и повече) след раждането. Дават се съвети, възможност за отговаряне на вълнуващите я въпроси и оказване на съдействие, докато родителите не почустват увереност в собствените сили, за да продължат самостоятелно грижите за новороденото.

Какво да очаква акушерката от подопечната си?

Откритост и честност. Напълно естествено е бъдещата майка и нейното семейство да са напълно откровени за живота си, здравето и какво очакват от медицинския персонал. Акушерката няма да се кара за една чаша вино, която си е позволила бъдещата майка или постоянно да я хвали за съвестното изпълнение на гимнастиката. И няма да осъди решението за отказ от кърмене.

Планове за раждането. Когато се обсъждат всички „плюсове" и „минуси" с акушерката, е по-лесно да се направи правилният избор относно раждането. Често акушерките помагат на бременната да попълни подробния план на предродилната подготовка и самото раждане, за да премине този процес на подготовка възможно най-добре.

Реални очаквания. Акушерките са способни на много, но не са вълшебници и не могат да гарантират, че раждането и бременността ще преминат без усложнения, безболезнено или точно по план. Ролята на акушерката е да оказва подкрепа и да следи за хода на бременността и раждането и да повика лекар при възникване на усложнения.

Вежливост и разбиране. Всяко раздразнително поведение на пациентката надали  ще спомогне за предродилната подготовка. Акушерките оценяват, когато бъдещата майка се отнася с разбиране към непредсказуемостта на тяхната работа: понякога може да се отложи свиждането, поради необходимост да се посети друга бременна, която има нужда от спешна помощ. Но това в никакъв случай не означава, че те отделят на една подопечна повече внимание от друга.

Автор: Биляна Цветкова

 

Сподели: