Бременност

Рано е

Преждевременно отлепяне на плацентата

Рано е

Съществуват моменти, когато светът се срива в краката ви. Това се случва неочаквано и, естествено, нежелано. Отивате в тоалетната и забелязвате кръв по бельото си. В първия момент не вярвате - та нали сте бременна?! И то напреднала! След месец-два ще раждате. Всички около вас са ви казвали, че най-страшно е в първия триместър, който вие прескочихте успешно. Опасности обаче дебнат по всяко време. Добрата новина е, че при навременно потърсена помощ повечето от тези страховити сценарии завършват с щастлив край.

Защо обаче понякога плацентата се отлепя преждевременно?

АБРУПЦИО НА ПЛАЦЕНТАТА - състояние, при което плацентата започва да се отделя от стената на матката преди раждането на бебето. Дори и да няма кървене, тя причинява коремни болки.

НЯКОЛКО ОТГОВОРА НА ЕДИН ТРЕВОЖЕН ВЪПРОС

Много често причините за преждевременното отлепяне на плацентата остават неизвестни. Все пак лекарите се стремят да изяснят повечето случаи, за да могат да се намесят адекватно в сложната ситуация. Ето кои са известните причини:

- ВРОДЕНИ ДЕФЕКТИ В КЪВОСЪСИРВАНЕТО - това е сред най-честите причини и води до образуване на тромби в съдовете на плацентата.

- ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ НА МАЙКАТА - променят се кръвоносните съдове, снабдяващи с кръв маточната лигавица.

- ХОРМОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ - високите нива на андроген (хормон, стимулиращ развитието на вторичните мъжки полови белези) и ниските нива на прогестерон (т. нар. женски хормон) са основна причина за отлепване на плацентата през последните месеци от бременността.

- ЕНДОМЕТРИТ - възпаление на маточната лигавица, причинено от неизлекувана инфекция (хламидии, уреаплазмоза и други). Той пречи на матката да приема хормоните, пренасяни с кръвта, т. е. дори и нивата им да са в норма, те не достигат до нея.

- РАЗЛИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - по време на бременността имунитетът на жената спада. Това я прави лесно податлива на вирусни инфекции и настинки. А те могат да станат причина за отлепване на плацентата.

- СТРЕС И ФИЗИОЛОГИЧНИ ТРАВМИ - силна негативна емоция може да повлияе върху физическото състояние на бъдещата майка, а оттам и на плода.

- РУПТУРА НА МАТКАТА - това е разкъсване на тъканите, което е животозастрашаващо. В този случай се усеща остра режеща болка и се появяват кръвотечение и кървавооцветена урина. Не се наблюдава на практика у първораждащи жени.

- МНОГО НА БРОЙ АБОРТИ ИЛИ РАЖДАНИЯ - възможно е да има увреждане на маточната лигавица.

КАКВИ СА УСЕЩАНИЯТА

По време на отлепване на плацентата може да има кръвотечение, но то не е задължителен фактор. В повечето случаи обаче бременната жена усеща болка в областта на матката. Затова е добре да не се подлъгвате по срока на бременността и при появата на неприятни усещания веднага да позвъните на наблюдаващия ви акушер-гинеколог.

И СЛЕД ТОВА?

Важно е да останете спокойни и да обясните на лекарите какво точно усещате. В болницата ще ви вземат кръв и ще направят ултразвуково изследване, за да видят развитието на бебето ви и състоянието на плацентата. В зависимост от резултатите ще ви настанят под наблюдение или ще ви отпратят у дома на постелен режим.

ДРУГИ ПРИЧИНИ ЗА КРЪВОТЕЧЕНИЕ

Не всяко кръвотечение е свързано с отлепване на плацентата. Затова не трябва да се паникьосвате, че непременно ще изпаднете в най-лошата ситуация. През втория и третия триместър е възможно да се появи кръвотечение заради прием на определени лекарства, които не са препоръчителни за бременни жени. Ако прокървите след полов акт, много вероятно е да ви забранят половия живот до раждането на бебето ви, ако причината е само в това.

Сигурно сте чували и за ПЛАЦЕНТА ПРЕВИЯ. Това е плацента, която е разположена така, че покрива отвътре отвора на канала на маточната шийка. Възможните причина за това са предишно цезарово сечение и многоплодна бременност. Освен това е установено, че майки пушачки и напредването на възрастта също са вероятни фактори за появата на плацента превия. Кръвотечението е безболезнено. Ако е леко, бременната жена се поставя на постелен режим. Ако е обилно, се прибягва до спешно родоразрешение, в повечето случаи чрез секцио.

Автор: Десислава Христозова

Консултант: д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог,

б-ца „Лозенец", тел.0888 947 836

 

 

Сподели: