Lifestyle

Ранно приучване към гърне

Общоприето е схващането, че процесът на приучване към гърне започва след 2-годишна възраст, защото детето вече може да назовава нуждите си.

Ранно приучване към гърне

Истината обаче е, че невербалните методи на комуникация имат същата функция, а децата могат да ги използват съвсем рано. Без пелени на 12-13 месеца е съвсем постижима цел. Пътят до нея обаче изисква много търпение и постоянство.

Първи стъпки

Кога ще започнете да слагате детето на гърне зависи предимно от вас. Най-често срещаният съвет е да стартирате с приучването, когато може да сяда – около 6-месечна възраст. Възможно е да срещнете съпротива от негова страна. Ако се случи, опитайте се да го забавлявате, включете интересен елемент в процеса. Основната ви цел е да му помогнете да разбере какво се иска от него, а това ще се случи след като успее да се задържи върху гърнето и да се изходи няколко пъти. В случай че отказва категорично да седне, дайте му шанс отново малко по-късно, когато е вече на 8 месеца. Това е следващата подходяща възраст и много често майките имат прогрес точно при нея.

Начало

Стартирайте приучването с поставяне след събуждане. Успех очаквайте още през първите няколко дни. Точно толкова са достатъчни, за да разбере детето, че това е мястото за изхождане. Съвсем скоро то вече ще знае, че в гърнето се прави пиш (добра идея е и да го назовавате), и дори ще изчаква, докато го поставите.

Успявате с тази първа крачка и е време за втората – регулярно изхождане. Обикновено децата пишкат на интервал от около час. За да разберете дали това важи и във вашия случай, махнете пелените за 2-3 дни. Така ще установите какъв е индивидуалният ритъм на малчугана и ще можете да се съобразите с него.

Оттук нататък ще имате попадения, както и много неуспехи. Това е нормално, не се демотивирайте от провалите.

Финален етап

Следващият етап е да премахнете изцяло пелените. Той изисква голямо търпение от ваша страна. Освен това, бъдете наясно, че трябва да отделите специално време на детето и неговите нужди. Обикновено майките правят тази крачка около годинката и когато успяват да улавят повечето дневни изхождания. През първите няколко седмици ще имате доста неуспехи и често ще се налага да сменяте бельото и дрехите на детето. За него самото този процес на приучване също няма да е приятен и вероятно бързо ще се ориентира в ситуацията и ще започне да сигнализира нуждите си. В какво се изразяват знаците? В сгъване на коремчето, докосване с ръка на долната му част, посочване на гърнето, пристъпване от крак на крак, неспокойство, изчакване, специфични звуци. Това са най-честите признаци, но децата са изобретателни, така че вашето момче/момиче може да има свой собствен начин за комуникация.

Същевременно продължавайте да го слагате регулярно на гърне. Не разчитайте само на неговите сигнали, защото изцяло ще започне да назовава (невербално и вербално) нуждите си на един по-късен етап.

Голямата нужда

При повечето деца изхождането в гърне по голяма нужда се получава бързо, защото самите те усещат колко по-чисто и приятно е. А и още от самото си раждане детето сигнализира за нея. Бъдете наблюдателни и предложете алтернатива веднага щом уловите знаците.

Имайте предвид, че:

  • Вашата първоначална задача е да покажете на малчугана къде може да се изхожда. Не е реалистично да очаквате, че ще премахнете пелените изцяло на 7-8-месечна възраст.
  • Много често около прохождането детето категорично отказва да седне на гърне. Ако се случи и при вас, включете любима игра например. Опитайте се да създадете мотивация, която да го води в този процес. Друга идея е да замените гърнето с писоар (ако е момче). Дори да претърпите неуспех въпреки усилията си, знайте, че това е период и обикновено отминава за няколко седмици.

Описаното по-горе е общият случай на развитие на процеса, но вашето дете е индивидуално. Възможно е нещата да се получат с лекота, но също така не е изключено да има регрес по-често, отколкото очаквате. Важно е обаче, ако изберете да приложите метода, да се заредите с много търпение, упорство и да сте наясно, че ще отнеме време. Усилията обаче си заслужават.

 Автор: Нели Средкова

Консултант:

Ива Петкова е консултант по ранно детско развитие, бебеносене и детски сън, доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

Тел.: 0889/560-912; имейл: [email protected]; сайт: https://www.ivapetkova.com/

 

Сподели: