Семейно здраве

Ранен климакс

Всяка жена се страхува и настръхва при мисълта, че годините отминават, а с тях си отива и младостта. Климаксът е състояние на организма, което подготвя жената за своите нови нужди. Специалистите твърдят, че климаксът не е болест, а естествен процес, преди

Ранен климакс

Всяка жена се страхува и настръхва при мисълта, че годините отминават, а с тях си отива и младостта. Климаксът е състояние на организма, което подготвя жената за своите нови нужди. Специалистите твърдят, че климаксът не е болест, а естествен процес, предизвикан от хормонална пренастройка на организма. Функцията на яйчниците постепенно затихва, а нивото на половите хормони естроген и прогестерон се понижава.

Климаксът преминава през три стадия на развитие. Първият от тях е предменопаузата. В този период месечните цикли са нередовни - по-редки или обратно - по-чести. Това се случва, защото естрогените, които отговарят за оплождането на матката, са достатъчно, но хестагенът, който отговаря за менструацията, намалява.

При положение, че цикълът е прекъснал в продължение на една година, е настъпила менопаузата - вторият стадий. Нивото на хормоните в женския организъм е близо до относителната нула. Жизненият период в продължение на 3-15 години след последната менструация се нарича „постменопауза" или трета степен на климакса.

Ранен климакс
Под „ранен климакс" се разбира менопаузата, която настъпва до 44-годишна възраст. Ако месечният цикъл е прекратен до 40 години, това състояние се нарича „преждевременна менопауза". Най-често ранната менопауза се обяснява с преждевременната недостатъчност на яйчниците (синдром на изтощените яйчници). Първопричината за това състояние е нарушението на изработването на половите хормони.

Причини за ранен климакс

Ако майката е имала ранна менопауза, за същото трябва да се готви и дъщерята. Това, разбира се, не е задължително. Рисков фактор са честите аборти: насилственото хормонално сътресение. Още една предразполагаща причина са диетите. Много важна е ролята на храненето в детството и по време на половото съзряване в тийнейджърска възраст. Ако в този период е преживян силен стрес, това също може да причини преждевременна или ранна менопауза. Стресът като цяло е много благоприятна среда за появата на менопауза.  

Симптоми
Наблюдават се слабост, бърза уморяемост, раздразнителност. Нарушава се сънят, жените често се събуждат нощем, поради наличието на топли вълни и изпотяване. Може да има и промени на настроенията с безпокойство за здравословното състояние.
Сексуалната неудовлетвореност способства за проявата на страх, емоционална неуравновесеност, истерия.
Симптомите на климакса при повечето жени се появяват дълго преди менопаузата, а понякога и след настъпването на менопаузата. Ето защо климактериумът често продължава няколко години. Продължителността на климакса зависи в известна степен от личностните особености, способностите да се бориш с трудностите, в това число и с болестите и да се адаптираш към всяка ситуация.
Как да разпознаем първите симптоми?
Климаксът атакува постепенно. Той започва с т. нар. „ранни разстройва". Повечето жени в климактериум смятат, че основните признаци на климакса са внезапните топли вълни и силното потене. Освен тях, обаче най-често срещаните симптоми са: главоболие, промени в кръвното налягане, учестено сърцебиене, задух, слабост, понижаване на либидото, сънливост, раздразнителност, безпокойство. После се появяват средновременните разстройства във вид на урогенитални нарушения - болки в пикочния мехур, парене и сърбеж в половите органи, слабост в пикочния мехур. Лигавицата също „старее" - тя става по-суха, променя се киселинният баланс, което подпомага активизирането на микробите.

Лечение

Съвременните медицински препарати са способни да понижат риска от неприятните усещания и заболяванията и дори да отложат настъпването на климакса. Основният метод за лечение на климактериумните разстройства е заместващата хормонална терапия. Недостигът на хормони, изработвани от яйчниците, може да се компенсира с изкуствени хормони. Именно на тази основа се гради основната концепция на заместващата терапия. Целта на лечението е организмът да се освободи от мъчителните прояви на климакса и да не се допусне развитието на съпътстващите заболявания.
Именно в периода на предменопаузата, т. е. 2-3 години около последната менструация, става най-голямото понижаване на минералната плътност на костната тъкан. В този период жената може да загуби от нея до 10-15%. Да се възстановят тези загуби до предишното ниво е много трудно и практически невъзможно. С лечение може да се спре развитието на процеса и загубите да се намалят с 3-5%.
Така че колкото по-рано е настъпила менопаузата, толкова по-рано трябва да се започне хормоналната терапия. Жените с ранна и преждевременна менопауза (т. е. 37-42 години) вече влизат в групата с висок риск от сърдечносъдови заболявания и остеопороза. За всяка жена курсът с хормонална терапия е необходимо да се подбира индивидуално.

Хормонални препарати не трябва да се взимат:

- При някои видове тумори на млечната жлеза и слузестата обвивка на матката;

- След инсулт или инфаркт;

- При тежки чернодробни заболявания.

Излишни килограми
Не може да се каже, че има някаква връзка между качването на килограмите и навлизането в климактериум. И все пак, излишните килограми водят след себе си множество усложнения. Тъй като една от най-тежките прояви на климакса е остеопорозата (чупливост на костната тъкан, болки в ставите, счупвания на костите, изкривяване на гръбначния стълб), никак не е полезно жената да е с наднормено тегло. Освен това, недостигът на хормони предизвиква сърдечни заболявания: естрогените притежават уникална способност да понижават вредните липиди и по такъв начин укрепват стените на кръвоносните съдове. Колкото по-ниско е нивото на женските хормони, толкова по-голяма е вероятността от инсулти и инфаркти на миокарда.

Какво се препоръчва?

Всеизвестно е, че когато човек е спокоен и доволен от живота си, се чувства добре. За младите жени, които са навлезли рано в менопаузата, а и за всички останали, е много полезно да се занимават с някакъв спорт, да се движат, да се разхождат сред природата. 

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов,акушер - гинеколог

 

 

Сподели: