Отдих и туризъм

Пътуване по Коледа

Наближава краят на годината, а с него и така жадуваните празници - Коледа и Нова година. От началото на декември магазините са заредени с празнични стоки. Някъде има намаления, някъде увеличения, но във всеки случай, нищо не може да развали покачващото се

Пътуване по Коледа

Наближава краят на годината, а с него и така жадуваните празници - Коледа и Нова година. От началото на декември магазините са заредени с празнични стоки. Някъде има намаления, някъде увеличения, но във всеки случай, нищо не може да развали покачващото се празнично настроение на хората. Появяват се украсите по улиците и витрините, които без да искат карат почти всеки да се усмихне. Това им е хубавото на празниците. Правят хората щастливи, дори и без да има за какво.

Старият обичай, който всички християнски народи почитат, а именно събирането на семейството вкъщи по Коледа, е вълнуващ всяка година. Винаги има нещо ново да се каже и да се покаже. Дори и за не толкова вярващите хора, сядането около празничната трапеза е добър повод. Все пак не си готвим всеки ден постни ястия и вкусна питка с късмети. Всеки човек може да открие своя собствен празник - дали в украсата на елхата, дали в приготвянето на вечерята и обяда, дали в отварянето на подаръците или просто в усмивките на всички около него. Това е смисълът на Коледа! А и на Нова година. Тогава веселбата е по-бурна и без ограничения, но в сърцето си всеки човек си пожелава нещо лично, съкровено, нещо, с което да се раздели със Старата и да приветства Новата година.  

Хубаво нещо са празниците! В повечето случаи доброто изкарване зависи от компанията, но не по-малко значение имат и мястото, и обстановката. И тъй като обикновено щедро ни се дават повечко почивни дни, много хора решават да ги прекарат извън дома си, някъде в планината, може и на морето, важното е да е на някое хубаво място.

За скиорите тези дни са благодатни, тъй като вече има достатъчно сняг (ако пък няма, слагат изкуствен) и могат да се насладят на първото за сезона каране. По тази причина основните скиорски курорти, като Банско, Пампорово и Боровец, са пренаселени по празниците. Кръчмите са претъпкани, по улиците трудно се разминават хора и коли. Човек трябва винаги да има резервация, където и да иска да отиде. Има опасност празничното настроение леко да бъде помрачено.

Затова ви предлагаме да обърнете поглед към „по-малките събратя" на тези големи курорти. Градчетата, които едновременно са толкова близо, че да ви е удобно и същевременно са достатъчно далече, за да не чувствате лудницата. Това са Добринище (до Банско), Чепеларе (до Пампорово) и Говедарци (до Боровец). Всяко едно от тези градчета предлага удобствата на по-големите си събрята - хотели, къщи за гости, кръчми, ресторанти, нощни заведения и, разбира се, ски-писти. Заслужава си да се отседне в тях, защото е по-спокойно като обстановка, набират успешно скорост да се утвърдят като добри курорти, а пък и ако толкова ви се иска, бързо можете да отидете до по-големия град за разнообразие.

ДОБРИНИЩЕ

се намира на 156 км от София и на 6 км от Банско. Градът е заобиколен от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Природата е забележително красива и през летните, и през зимните сезони.

Добринище е един от най-известните балнеоложки курорти, заради прочутите си 17 минерални извора с температура от 30 до 43°. Водата им е слабо минерализирана и се препоръчва за балнео- и климатолечение на различни заболявания. Забележителен в Добринище е басейнът с минерална вода по течението на Добринищката река, известен с името „римското банче".

Градът е и вторият по популярност ски център в този район на България. Само на 11 км от него е хижа Гоце Делчев (1412 м), откъдето започва седалков лифт до хижа Безбог. А оттам се спускат скиорските писти с обща дължина около 7 км. Най-голямото преимущество тук е, че няма опашки и е по-евтино в сравнение с Банско. Предвижда се построяването на нов лифт, който да свързва самото Добринище с хижа Безбог, с което градът ще се превърне в един от главните скиорски курорти. Пистите са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи скиори.

Историята на Добринище е интересна и се корени още в Древността. При разкопки са открити останките на древни жилища, керамика и различни инструменти, датиращи от каменната ера. Има и богати находища от тракийска и римска керамика, монети от времето на император Нерон. Според местните легенди през 7-14 век Добринище е било селище-крепост, което е спирало византийците да не навлизат в България. По време на турското робство градчето замира, защото хората се изселват в дебрите на Пирин. В края на 19 век се създава революционен комитет на ВМРО под ръководството на Гоце Делчев.

Добринище и до днес е запазил чара и уюта на битово селище, което си личи от механите, къщите и обстановката като цяло. Същевременно не отстъпва по нищо на Банско откъм удобства и възможност за развлечения и има предимството да е по-спокойно.

ЧЕПЕЛАРЕ

се намира на 230 км от София и на 10 км от Пампорово. Обгърнат в прегръдката на Родопите, градът се разполага на двата бряга на река Чая.

Историята му също започва от древни времена. Траките бележат своето историческо присъствие в планината от преди 3000 години. В околностите на Чепеларе са разкрити тракийски некрополи и селища от 13 в. пр. Хр. През 5-6 в. от север идват славянски племена, доказателство за което е разкритото славянско селище в рамките на сегашното Чепеларе. По-късно идват и българите. Така от сливането и прeтопяването на трите етноса - тракийски, славянски и български, се ражда населението в планината. По-късно тук налагат своето присъствие и римляните. Всички те са оставили следи от своята материална култура, като например трако-римските пътища по билата край Чепеларе, които са запазени и до днес.

По-късно, през 14 в., турското нашествие в Родопите унищожава много селища, а населението е пръснато. През периода на Възраждането и след Освобождението Чепеларе се оформя като значим духовен и културно-просветен център в Родопите. То е едно от трите селища, в които са издигнати най-ранните църкви в Родопите. Чепеларе е единственото селище в Родопите, което взема реално участие в процесите около съединението на Княжество България и Източна Румелия и в последвалата Сръбско-българска война от 1885 г.

В днешно време околностите на Чепеларе предлагат отлични условия за ски. В края на града, в посока Пампорово, се намира ски-пистата Мечи чал, с дължина 6 км. От миналата година започнаха да функционират още два ръкава и така общата дължина на трасето стана 28 км. Лифтът до там е нов и високоскоростен. На платото на крайната му станция, до върха Мечи чал (1873 м), са монтирани мини ски влекчета, които са подходящи за начинаещи скиори и сноубордисти.

Хората, които не карат ски също могат да се забавляват в Чепеларе. Там се намира единственият на Балканите Музей по спелеология, в който можете да се насладите на красотите на пещерите и пещерните експонати, запазени от най-древни времена. Другото уникално място, което не трябва да пропускате е Националната астрономическа обсерватория в Рожен, която се намира само на 14 км от Чепеларе. Обсерваторията е на 1750 м надморска височина и е най-голямата в Югоизточна Европа и сред 5-те най-големи на Стария континент. Можете да я посетите с кола или с организирана група, като за да влезете трябва да сте най-малко 6 човека.

ГОВЕДАРЦИ

е китно селце в Рила, което се намира на 73 км от София и на 15 км от Боровец. А само на 13 км от него се намира туристически планински център Мальовица. Времето в Говедарци е много приятно и зиме, и лете. Прекрасната Котловина на Искровете е тиха, безветрена и почти без мъгли. Наблизо тече река Черни Искър, а като вдигнете поглед нагоре ще видите връх Мальовица.

Старите времена са оставили и тук своя отпечатък. Някога по тези места се е добивало злато, после и желязо. Има следи от траки и славяни; войните на цар Иван Шишман и цар Самуил са минавали през тези места. Тук Паисий Хилендарски и последователите му са разнасяли българското слово, а в близост Рилският манастир е кипял от книжовна дейност и е поддържал живеца на българщината в тъмните години на робството.

За днешните си посетители Говедарци предлага много добри условия за зимен туризъм. На 2 км от селото е изградена ски писта, в подножието на връх Малък Мечит (2535 м), с дължина 1,5 км до хижа Мечит. Към пистата има лифт и детски влек, т.е. подходяща е и за напреднали, и за начинаещи. Другото хубаво място за каране на ски в близост е ски центърът Мальовица, който се намира в местността Меча поляна. Той разполага с три писти с обща дължина 1,5 км, с влекове за възрастни и за деца.

България предлага още много такива знайни и незнайни местенца. До всеки голям курорт се крие някое по-незабележимо, но по-чаровно място, със запазен български дух и гостоприемство. Места, където хората се грижат истински за своите гости, без изкуствено надути цени и с всички възможни удобства.

Ако искате да прекарате празничните дни в спокойна обстановка, домашен уют и да сте задоволени във всяко отношение, вземете карта на България, намерете някой голям курорт и след това разгледайте околните градчета и селца. Със сигурност ще откриете някое хубаво място, точно като за вас.

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: