Здраве

Първият очен преглед

Здравето на детските очи е област, която не бива да бъде пренебрегвана.

Първият очен преглед

За диагностиката на зрението разговаряме с д-р Славена Стойкова.

Д-р Славена Стойкова е офталмолог и детски офталмолог. Завършила е медицина през 2002 г. в Медицински Университет – София. Д-р Стойкова е част от екипа на Токуда Болница София от 2013 г., като провежда прегледи и консултации в Многопрофилния детски център към Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда. Професионалните й интереси са насочени в областта на детската офталмология – лечение на мързеливо око и страбизъм. 

Д-р Стойкова е член на Български лекарски съюз и Българското и Френското офталмологично дружество, доброволни организации за взаимопомощ и подкрепа на родители на близнаци и многодетни семейства. 

Д-р Стойкова, на каква възраст трябва да бъде детето при първия си очен преглед?

Първият очен преглед се извършва непосредствено след раждането от педиатъра неонатолог в родилния дом. При него се оглеждат най-общо външните очни структури и се поставят локално антибиотични капки, с цел профилактика на инфекции на очите – особено важно за децата, родени по естествен механизъм.

Следващите прегледи обикновено се извършват до 12-месечна възраст, на около 3 годинки и преди училище на 6-7 години. Тези прегледи са профилактични и децата обикновено се насочват от наблюдаващите ги педиатри. При съмнения за проблем, посещението при офталмолог може да бъде направено по всяко време.

Как протича консултацията?

Обикновено – без да бъде причиняван стрес на детето и без неприятни за него усещания. Използват се различни интересни за децата апарати, които до голяма степен дават представа за рефракцията на окото, като в детските очни кабинети често има и дистанционни такива. По този начин дори най-малките подлежат на скрининг за нужда от оптична корекция.

Децата обикновено лесно разпознават и назовават специално подбрани детски картинки – самолет, пиленце, рибка, лодка и пр., които са унифицирани за цял свят. На по-големите се прожектират т.нар. оптотипи – стандартизирани символи, като буква „Е” или „гребенче“, обърнато в различни посоки – горе, долу и встрани.

„При затруднение и по преценка на лекаря, се поставят капки за разширяване на зениците и за определяне на диоптрите. Това позволява да се дадат очила дори на дечица, които не говорят и не кооперират чрез специфични похвати. В деня след изследването светлината дразни очите, а по-големите често се затрудняват при близка работа и може да се наложи пропускане на учебни занятия.”

За какво следят специалистите?

На първо място се проверява прозрачността на очните среди, търси се симетрия в очните структури, както и в движението на очите в различни погледни посоки. Проследяването на светлина, посягането към играчки и предмети е важно при най-малките, а след 3-годишна възраст децата разпознават символи, букви и цифри.

Нужна ли е подготовка преди прегледа?

Очните прегледи обикновено не са свързани с болезнени за децата интервенции. При всяко положение е добре придружаващите ги възрастни да имат отделено достатъчно време и да не са притиснати от следващи ангажименти, както и да подсигурят вода или лека храна за по-малките. В някои случаи е необходимо поставяне на капки за разширяване на зениците за определяне на диоптри или оглед на очните дъна. Медикаментът се накапва неколкократно и пълното му достатъчно действие изисква време: ориентировъчно около 45-60 минути, като има и индивидуални отклонения.

„Преждевременно родени бебета,  лекувани в кувьоз, които подлежат на скрининг за увреждане на ретината (т.нар.  ретинопатия на недоносените), биват преглеждани още докато са в неонатологичните отделения. Родителите не присъстват на процедурата и се тревожат от плача на детето и от специфичните инструменти, които виждат. Затова е важно да знаят, че силната светлина, с която се извършва огледът, е дразнеща за бебето, без да го наранява. Поради тази причина е добре да се съобрази графикът на хранене с прегледа и да не се извършва на пълен стомах.”

На по-големите дечица може да бъде обяснено, че предстои забавна игра с различни интересни апарати и отгатване на картинки, за да не се тревожат излишно. Това е много полезно при по-чувствителни деца или такива, които са боледували често и са били подложени на неприятни манипулации в лекарски кабинети.

Кои фактори повлияват благоприятно зрението на детето?

Не особено благоприятни са ярките екрани и монитори на електронните устройства. Режимът на ползване следва да се определи индивидуално от всеки родител. Това значи, че трябва да бъдат ползвани с мярка, без да е необходимо да са изцяло забранявани, тъй като много често имат, освен развлекателна, и образователна роля за децата. Много е важно балансираното хранене с продукти от растителен и животински произход още от ранна възраст.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: