Здраве

Първа помощ при измръзване

Дори и най-дълбоките студове не са причина да стоите вкъщи, уплашени от зимата. Празничният сезон предлага много възможности за игри на открито.

Първа помощ при измръзване

Дори и най-дълбоките студове не са причина да стоите вкъщи, уплашени от зимата. Празничният сезон предлага много възможности за игри на открито. Единственото, което трябва да знаете, е как да не измръзнете и как да помогнете на мъника, когато на него му се случи подобно нещо.

ТОПЛИНАТА ИДВА ОТ КРАЧЕТАТА

Ако детото ви е измръзнало, приберете го бързо вкъщи. Стоплянето разширява кръвоносните съдове и повишава защитните сили на организма. Сипете в леген топла вода (не повече от 37 градуса) и шепа морска сол. Потопете крачетата в него. След 2-3 минути добавете малко по-топла вода. След още 10 минути извадете детето от водата, подсушете крачетата му добре и веднага му обуйте затоплени чорапки.

ИНХАЛАЦИИ

Не е нужно детето да е болно, за да му направите инхалации. Прекрасни помощници за целта са лайката, евкалиптът, липата. Запарете няколко торбички чай в тенджера с вода и след това оставете мъникът да диша изпаренията. Може да ползвате аспиратор за инхалации. Когато хлапето заспи, поставете в стаята тенджерата с билковата отвара, за да вдишва от изпаренията й и през нощта.

МАСАЖИ

Масажът помага винаги - отпуска мускулатурата, подобрява кръвообращението и подхранва тъканите. Освен това, правилно направен, той предотвратява развиването на заболяване вследствие от измръзването. Може да започнете масажа в банята, под топлия душ с памучна ръкавица. След като подсушите мъничето, продължете с разтриването на гръбчето, крачетата и ръчичките с детско масло за тяло (ако ползвате билково или загряващо, посъветвайте се с педиатъра дали е подходящо за вашия син или дъщеря). Накрая облечете топла пижама.

Избирайте дрехите за разходка през зимата според темперамента на детето. Ако то е кротко и единственото, което прави навън е да ходи бавно до вас, тогава облеклото трябва да е повече и по-плътно. Ако обаче не спира да подскача и се изпотява лесно, тогава грейката ще го претопли и малко вятър или сняг са способни да разболеят детето.

ВЪТРЕШНО ЛЕЧЕНИЕ

Чаят е най-доброто средство за загряване. Ако детето ви е измръзнало, направете му последната процедура, като му приготвите топла напитка от малини, дюли или липа. Не забравяйте меда и лимона. Първото се слага в чая, когато не е твърде горещ, за да не изгуби ценните си съставки, „произведени" от пчелите.

Ако решите да давате на детето медикаменти или други синтетични средства, обезателно се посъветвайте с педиатър.

Въпрос към специалиста

д-р Ирена Влахова - специализант педиатър

Кои са признаците на преохлаждане и измръзване при малките деца?

Първите признаци на измръзване са промяна на цвета на кожата на пръстите на краката и ръцете, а при по-напреднали случаи и на носа и бузите. Тя става восъчна, бяла и твърда, като има усещане за изтръпване и впоследствие за продължително чувство на изгаряне. При напредване на състоянието кожата става синя, марморирана (като мрежа) и оточна.

Какви средства още са подходящи за първа помощ при измръзване? 

Когато установите някои от гореописаните признаци, е важно да окажете първа помощ правилно:

1. Сменете дрехите на детето с топли и сухи, от естествена материя. Освен това е важно да бъде в топло помещение.

2. Добре е при възможност да предложите на детето топла напитка - чай, мляко, топла вода или топъл шоколад.

4. Засегнатата зона е добре да се покрие с топъл компрес, но не горещ. Най-добър ефект се получава, когато престои поне половин час.

5. Важно е да знаете, че в процеса на лечение е възможно да се появят мехури. Поради тази причина не трийте кожата. По същата причина и засегнатата зона не трябва да се търка със сняг. Запомнете - опитвате се да затоплите зоната, а не да я охладите. Не нарушавайте целостта на появилите се мехури. Това увеличава риска от възникване на инфекции в засегнатите зони.

6. Не използвайте директно топлинен източник като електрическа печка, за да затоплите засегнатата зона.

В хода на лечение състоянието на кожата може да възвърне цвета си. Въпреки всичко е важно да се проведе консултация с лекар, за да се избегне допълнително увреждане на засегнатите зони.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Ирена Влахова - специализант педиатър, Университетска детска болница, МУ-София

 

 

Сподели: