Бременност

Промените в гърдите

В месеците на щастливо очакване тялото на бъдещата майка претърпява различни промени.

Промените в гърдите

Сред тях са измененията на гърдите, за които говорим с д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог във Второ отделение по гинекология за хирургия на млечната жлеза в Първа САГБАЛ „Света София“.

Контакти

Телефон за консултация с д-р Младенов: 0989/507-691, имейл: [email protected].

Д-р Младенов, какви промени търпят гърдите по време на бременността? 

Промените започват още от началото на бременността и се усещат от 4-а седмица. Промените в гръдните жлези стават под действието на естрогени и прогестерон. При забременяване, началното увеличаване на обема на гърдите се дължи на силна хиперемия (кръвонапълване).  Няколко седмици след това започват и процесите на растеж. Жлезистите дялове се увеличават. Увеличаването на обема на гръдните жлези се постига чрез натрупването на масти и нарастването на „сочността“ на съединителната тъкан. Съдовете на жлезата се развиват силно. Образува се добре прозираща подкожна венозна мрежа. При някои жени се появяват стрии. Гръдните зърна стават по-големи, по-високи и по-чувствителни. Ареолите се увеличават значително и се пигментират повече – стават тъмни (дължи се на влиянието на хормоните). Всички тези промени са подготовка за кърмене. В началото до 12-а седмица се усещат напрегнати и болезнени, но в по-късните срокове на бременността напрежението намалява.

Изменят ли се зърната?

При начална бременност зърната почти нямат видими промени. С напредването на месеците след 12-а седмица постепенно се засилва пигментацията и е възможно да имат увеличение.

Кога гърдите започват да синетезират коластра?

След раждането (обикновено през първите 1 до 3 дни) гърдите започват да секретират коластра, която е тъмна, гъста жълтеникава течност (първото мляко,) и в сравнение с майчиното мляко съдържа повече минерали и протеини, по-малко захар и мазнини. Секрецията продължава до 5 дни, като постепенно се превръща в мляко за около 4 седмици.  Веднага след раждането, млечните жлези се намират в готовност за функциониране. Тази готовност е постигната под влиянието на плацентарните хормони по време на бременността. Млечните жлези започват да функционират на третия-четвъртия ден след раждането, понякога по-рано или по-късно. Те набъбват, увеличават се и кожата им изпъква. Това предизвиква напрежение и болезненост, но тези неприятни явления изчезват до два-три дни, след което започва редовното продуциране и отделяне на млякото.

Ендокринна контролна система

„Производството на мляко не започва като процес на търсене и предлагане. По време на бременността и през първите дни след раждането, образуването на кърма е хормонално регулирано. Нарича се ендокринна контролна система. Ако подходящите хормони са налице, майката ще има коластра от средата на бременността (Лактогенеза I) и нейното мляко ще увеличи количеството си (Лактогенеза II) около 30-40 часа след раждането. Към края на деветте месеца гърдите произвеждат коластра, но високите нива на прогестерон присъстват в млякото и не позволяват да се увеличи обемът му.“

При раждането, освобождаването на плацентата намалява рязко нивата на прогестерон/естроген/човешки плацентен лактоген. Това внезапно отдръпване на прогестерон в присъствието на високи нива на пролактин причинява Лактогенеза II (производство на големи количества мляко). Други хормони (инсулин, тироксин, кортизол) също участват, но техните роли все още не са напълно разбрани. Въпреки че биохимиците отбелязват, че Лактогенеза II започва около 30-40 часа след раждането, майките обикновено не усещат типичната „пълнота“ на гърдите си (усещането, че млякото „слиза“) до 50-73 часа (2-3 дни) след раждането. Тези два етапа на лактацията се предизвикват от хормони – те се проявяват независимо от това дали майката кърми или не.

Как бъдещата майка може да облекчи проявите на дискомфорт?

Дискомфортът се дължи на физиологичните промени в млечните жлези, вследствие на хормоналната стимулация. Единствената допустима мярка за облекчаването му е масажът на млечните жлези. По време на масажа трябва да се внимава да не се стимулират зърната, тъй като могат да се отключат преждевременни контракции.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: