Вкусно и полезно

Пролетно зелено

Рецепти

Пролетно зелено

ЛИМОНЕНА ПАСТА С МЛАД СПАНАК

4 порции

Необходими продукти

225 г папардели (вид широка италианска паста)

455 г листа от спанак

3 с.л. сок от лимон

½ ч.л.  настъргана лимонова кора

2 с.л. зехтин

½ ч.л. сол

4 с.л. настърган пармезан

Начин на приготвяне

Папарделите се сваряват до готовност, но да не се разваряват. Спанакът се накъсва и се задушава в зехтина за 2 минути. Към него се добавят сокът и кората от лимона. Разбърква се, посолява се и се отстранява от котлона. Веднага се добавя пастата и се разбърква. При сервиране се поръсва с пармезан.

 КЛУБ САНДВИЧИ С АГНЕШКО И СПАНАК

2 порции

Необходими продукти

6 филии бял хляб на квадрати

200 г печено агнешко месо (студено и накъсано)

100 г листа от спанак

1 стрък пресен лук

3 с.л. кисело мляко

сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Филиите се препичат и нарязват на триъгълници. Всяка се маже по желание с масло. Спанакът се почиства и запарва във вряща вода за 1 минута. От млякото, ситно нарязания лук, солта и пипера се приготвя сос. Сандвичите се приготвят, като се редят хляб, спанак, месо, сос, хляб.

САЛАТА СЪС СПАНАК И БЕКОН

2 порции

Необходими продукти

4 малки пресни сварени картофчета

100 г бекон

2 сварени яйца

100 г бейби спанак

2 ч.л. дижонска горчица

1 ч.л. захар

2 ч.л. ябълков оцет

2 с.л. зехтин екстра върджин

сол на вкус

Начин на приготвяне

Картофите се нарязват на тънки шайби. Беконът се нарязва на ситни парченца, запържва се и се отцежда от мазнината. Горчицата, захарта, оцетът и зехтинът се смесват. С този дресинг се заливат картофите и се разбъркват внимателно. Суровият спанак се почиства и изсипва в купа. Към него се добавя беконът и се разбърква. Отгоре се изсипват картофите и се нареждат парченцата яйца.

ГАРНИТУРА СЪС СПАНАК

2 порции

Необходими продукти

2 моркова

200 г спанак

сол

подправка от сушени зеленчуци (морков, магданоз, целина, чушка и т.н.)

Начин на приготвяне

Морковите се режат на ситно и се запържват в зехтин. Добавя се нарязаният спанак. Подправя се със сол и сушени зеленчуци. Гарнитурата е подходяща за месо с пържени картофи.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: