Пролетно зелено
Рецепти

ЛИМОНЕНА ПАСТА С МЛАД СПАНАК
4 порции
Необходими продукти
225 г папардели (вид широка италианска паста)
455 г листа от спанак
3 с.л. сок от лимон
½ ч.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. зехтин
½ ч.л. сол
4 с.л. настърган пармезан
Начин на приготвяне
Папарделите се сваряват до готовност, но да не се разваряват. Спанакът се накъсва и се задушава в зехтина за 2 минути. Към него се добавят сокът и кората от лимона. Разбърква се, посолява се и се отстранява от котлона. Веднага се добавя пастата и се разбърква. При сервиране се поръсва с пармезан.
КЛУБ САНДВИЧИ С АГНЕШКО И СПАНАК
2 порции
Необходими продукти
6 филии бял хляб на квадрати
200 г печено агнешко месо (студено и накъсано)
100 г листа от спанак
1 стрък пресен лук
3 с.л. кисело мляко
сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Филиите се препичат и нарязват на триъгълници. Всяка се маже по желание с масло. Спанакът се почиства и запарва във вряща вода за 1 минута. От млякото, ситно нарязания лук, солта и пипера се приготвя сос. Сандвичите се приготвят, като се редят хляб, спанак, месо, сос, хляб.
САЛАТА СЪС СПАНАК И БЕКОН
2 порции
Необходими продукти
4 малки пресни сварени картофчета
100 г бекон
2 сварени яйца
100 г бейби спанак
2 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. захар
2 ч.л. ябълков оцет
2 с.л. зехтин екстра върджин
сол на вкус
Начин на приготвяне
Картофите се нарязват на тънки шайби. Беконът се нарязва на ситни парченца, запържва се и се отцежда от мазнината. Горчицата, захарта, оцетът и зехтинът се смесват. С този дресинг се заливат картофите и се разбъркват внимателно. Суровият спанак се почиства и изсипва в купа. Към него се добавя беконът и се разбърква. Отгоре се изсипват картофите и се нареждат парченцата яйца.
ГАРНИТУРА СЪС СПАНАК
2 порции
Необходими продукти
2 моркова
200 г спанак
сол
подправка от сушени зеленчуци (морков, магданоз, целина, чушка и т.н.)
Начин на приготвяне
Морковите се режат на ситно и се запържват в зехтин. Добавя се нарязаният спанак. Подправя се със сол и сушени зеленчуци. Гарнитурата е подходяща за месо с пържени картофи.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: