Семейно здраве

Профилактика на грипа с хомеопатични средства

Есенно-зимния период от годината обикновено наричаме „болен” период. Това е времето на честите настинки и грипните епидемии.

Профилактика на грипа с хомеопатични средства

Есенно-зимния период от годината обикновено наричаме „болен" период. Това е времето на честите настинки и грипните епидемии. Появява се нов щам на грипа, съответно и нови лекарства, които въздействат върху неговите симптоми. Но  има хора, които, въпреки че са превърнали чантите си в подвижни аптеки, подсмърчат постоянно. В търсене на алтернативи все повече хора се обръщат към методите на неконвенционалната медицина, в частност на хомеопатията. Нейна основна цел е не потушаването на симптомите на болестта, а възстановяването на хармоничното функциониране на трите енергийни нива в организма - умствено, физическо и емоционално, на чийто дисбаланс са следствие симптомите. 

Защо едни хора боледуват по-често от грип от други?

При хората, които боледуват по-често, имунната защита на организма не е достатъчно силна и е налице една предварително съществуваща по-голяма възприемчивост към инфекции - конституционална слабост (определена слабост в организма). Тази слабост или предразположение към чести инфекции - отити, бронхити, пневмонии се свързва обикновено с наследствени фактори в семейството.

Може ли чрез хомеопатия да опазим нашето здраве?

Хомеопатията е чудесна за профилактика и поддържане на добро здраве. Чрез приложението й се коригират функционалните смущения, преди да се появат сериозни патологични промени в органите и болестта се пресича в самото начало.

За да не се разболява човек, най-важното е имунната система да се поддържа на едно високо равнище. Хомеопатията, като метод на лечение, предлага т. нар. „конституционално лечение", което означава лечение, съобразено с индивидуалните характеристики на всеки човек. То засилва физиологичните защитни механизми, които да победят предизвикващите инфекции микроорганизми. Пациентите се възстановяват по - бързо и стават по-невъзприемчиви към други инфекциозни причинители. Важното е да се засили защитният механизъм, което ще направи невъзможно развитието на микроорганизмите.

Още няколко начина да поддържаме имунната система на високо ниво:

-да водим здравословен начин на живот, да спазваме добра хигиена, да се справяме с умствения и емоционален стрес

 -да приемаме храни, богати на жизненоважни витамини и минерални вещества

-може да приемаме и добавки, с които пазарът изобилства (те трябва, разбира се,  да са от естествен произход)

- Физическата активност сред природата също е нещо много важно, за да се поддържа имунната система в добро състояние

Хомеопатията не се интересува толкова от болестта, а от самия човек, от неговите индивидуални особености. Тя се нарича холистичен подход - това означава цялостен подход. Човекът се разглежда като съвкупност от физически, умствени и емоционални характеристики. Когато човек се разболее, независимо от какво, той показва определени симптоми, които специалистите хомеопати вземат пред вид и се назначава строго определено, индивидуално лекарство за този индивид. Така че хомеопатията лекува човека повече, отколкото самата болест. Още Хипократ, не случайно, е казал, преди толкова много години, че по-важно е да се разбере какъв е човекът, който е болен, отколкото от каква болест е болен. И хомеопатията следва този принцип. Специалистите хомеопати се интересуват от човека и неговите особености в състоянието на болест и предписват съответно най-точното лекарство. Например, има  трима човека, които са се разболели от грип, но при всеки от тях болестта протича по различен начин, има различни симптоми. Единият се е разболял и е вдигнал висока температура и е получил суха кашлица внезапно, а при друг началото е постепенно без кашлица. Трети има висока температура, силна жажда за студена вода, безпокойство. Всички са болни от грип, но между тях има много различия, и за това в хомеопатията им се предписват различни лекарства. А в други случаи може да се даде едно и също лекарство на трима човека с различни диагнози, просто защото това лекарство в момента покрива съвкупността от симптомите, които идват от пациента, на всички нива - физически, емоционални и психически, независимо от диагнозата.

Препоръчват ли се хомеопатични средства при бременни жени и малки деца?

Да, защото хомеопатичните лекарства по принцип са много разредени субстанции и поради тази причина те нямат никакви странични ефекти, няма привикване към тях. Така че спокойно може да се предписват на бременните от началото до края на бременността и по време на самото раждане . Могат да бъдат използвани и за малките деца от нулева възраст, защото няма вкарване на химическа субстанция в организма.

Винаги ли можем да използваме хомеопатичните средства, или трябва да се приемат по лекарско предписание?

Някои хомеопатични лекарствени средства се предлагат свободно в аптеката. Едни от тях са комбинирани, други са моно препарати - вътре има само едно хомеопатично лекарство. Могат да се използват при ужилване от насекоми, изгаряне, при нараняване. Комбинираните може да се прилагат например при малките деца, когато зъбките им прорязват, когато са неспокойни, когато имат болки в коремчето. Има комбинирани средства и за имунната система, които могат да се приемат от пациентите без лекарско предписание. Разбира се, ако състоянието не се усложни и ако няма някакви по-сериозни симптоми. Ако симптомите се задълбочават, трябва да се потърси помощта на специалист хомеопат, който да назначи едно единствено лекарство, което да покрива всичките симптоми и то на всички нива - умствено, емоционално и физическо.

Хомеопатия или конвенционална медицина?                                         

Хомеопатията не игнорира традиционната медицина. Всеки метод трябва да бъде прилаган тогава, когато ще има най-голяма полза за болния. Към всеки един случай се подхожда строго индивидуално. При напреднала патология или сериозни травми е необходима хирургична намеса. Ако състоянието на пациента го изисква или са засегнати жизнено важни органи, се прибягва към средства на конвенционалната медицина. Зависи от състоянието на пациента. Винаги е по-добре първо да се прилагат по-безвредни, по-естествени методи на лечение. С хомеопатията това се постига много добре. Дори специалистите хомеопати се изненадват понякога как може едно състояние да се повлиява толкова бързо и в същото време трайно.

Независимо дали се доверявате на хомеопатичните средства като профилактика на грипа, или не,  не забравяйте, че от опит глава не боли. Особено от опит с хомеопатични средства. Ако не ви помогнат, то със сигурност няма да ви навредят, пред вид че субстанциите са много разредени и не предизвикват никакви странични ефекти, нито привикване към тях.


Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Мария Урумова,
председател „Сдружение Приятели на хомеопатията"

 

 

Сподели: