Здраве и красота

Профилактика на целулита

Сигурно първата ви мисъл е, че сме объркали сезоните.

Профилактика на целулита

Дотолкова сте свикнали да получавате антицелулитни препоръки само през лятото. Да, но от опит знаем, че тогава обикновено вече е късно за тях. Ето защо ви препоръчваме да започнете профилактиката точно сега, за да бъдете наистина „изгладени" на плажа след шест месеца.

1 Като ще правите профилактика, подходете професионално: посетете първо ендокринолог, за да проверите дали хормоните ви са в норма. Лекарите твърдят, че целулитът е пряко свързан с хормонални нарушения в женския организъм, особено в условия на стрес. След това идете при диетолог, защото стомашно-чревните проблеми пък са предпоставка за колит, подуване на корема, запек - все причини за проблеми с обмяната на веществата. И накрая идва ред на дерматолога, който на базата на всички изследвания ще ви изготви индивидуална програма за профилактика на целулита.

2 Не мислете, че целулитът е проблем само на пълните жени. 90% от слабичките също си го отглеждат. При всички случаи, ако сте със свръхтегло, трябва да свалите излишните килограми. Независимо от теглото ви обаче, ако сте решили да се борите срещу целулита, храненето ви трябва да се състои основно от плодове, зеленчуци, риба, сурови ядки, жито, зелени подправки, семена.

3 Пийте течности! Знаем, че е студено, но трябва да се опитвате да пиете колкото се може повече вода (не газирани или други сладки напитки). Профилактиката на целулита включва не само външно третиране, но и вътрешна борба. Водата подпомага обмяната на веществата и прочистването на клетките от токсини.

4 За профилактика антицелулитните масажи са много добро средство. Трябва да знаете обаче, че те няма да ви предпазят от проблема, ако разчитате само на тях. Трябва да ги съчетаете със спорт и правилно хранене. Важно е да се разграничават профилактичните от лечебните масажи. За да сте сигурни в ефекта, оставете се в ръцете единствено на медицинско лице.

5 Най-приятните като усещане и при това - едни от най-ефективните, са водните масажи. Това е старо изпитано средство, но отново трябва да се извършва от лекар.

6 Лимфен дренаж - звучи стряскащо, но именно този тип масаж изчиства токсините. Той елиминира застоя на лимфата, като по този начин подобрява обмяната на веществата. Така не само няма да страдате от целулит, но имате и реалната възможност да свалите няколко излишни килца. Първите резултати от лимфодренажа се появяват след около третия месец.

7 Профилактиката на целулита изисква време. Затова ви занимаваме с нея отсега. Погрижете се за кожата си и вкъщи. Добре е да я ексфолирате два пъти седмично.

8 Няма как по празниците да не вдигате наздравици. За да сте сигурни, че алкохолът няма да навреди на кожата ви, сипвайте си само по чаша вино на хранене. Лекарите препоръчват и да не пушите. Първи януари ли беше денят за отказване от тютюнопушенето?!

9 Противно на общоприетите разбирания, зимата не е време за мазна пържола и седене на топло. Трябва да спортувате, независимо дали ще го правите вкъщи, във фитнеса или в парка. Физическите упражнения зареждат клетките с кислород и ги карат да работят в полза на горенето на мазнини. Помолете треньора си да ви покаже серия от упражнения против целулит - има специални програми за постигане на възможно най-добър резултат.

Автор: Десислава Христозова

 

Сподели: