Здраве и красота

Профилактика на... ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Пролет пукна – ние... заспахме!

Профилактика на... ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Мечките, тревичките, птичките, ручейчетата, дръвчетата, дори децата се събуждат през пролетта и кипят от енергия. И на този зелен, цъфтящ, слънчев фон ние не можем да отворим клепачи! Ако всяка година посрещате предвестника на лятото с немощни сили, виене на свят, често боледуване, косопад, раздразнена кожа, означава, че сте жертва на пролетната умора. Знаете си - най-доброто лекарство е профилактиката.

1 Най-най-важното е да спортувате! Не прекъсвайте тренировките в зала, дори може при подходящо време да ги изнесете на чист въздух.

2 През ранната пролет най-трудно се набавят витамини. Вече си отива сезонът на цитрусите, а новото „поколение" местни плодове и зеленчуци все още не е на разположение. Положете повече усилия в тази насока! Започвайте деня си с чаша прясно изцеден плодов или зеленчуков сок.

3 Дневният брой на салатите трябва да е минимум 2.

4 Направете си едноседмичен курс по суровоядство. Можете да консумирате колкото пожелаете плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове, мед. Посъветвайте се със специалист как да се захраните след това, за да продължите да се усещате свежи.

5 Проветрявайте често помещенията, в които работите и спите.

6 Спете повече! В началото на пролетта специалистите съветват да увеличите нощния сън с един час.

7 Търсете не просто чист, а наистина чист въздух. Прекарвайте почивните дни извън града, най-добре на планина.

8 Ходете повече пеша! Нарастването на деня и затоплянето на времето ще превърнат отиването и тръгването от офиса в приятно и полезно занимание.

9 Намалете или поне не увеличавайте кафето - то няма да ви събуди. Само ще ви направи още по-напрегнати.

10 Посъветвайте се със специалист за подходяща дихателна гимнастика. Ето едно лесно за изпълнение упражнение, което доставя допълнително кислород на кръвта и ви освежава:

Излезте рано сутрин на чист въздух (на терасата, на отворен прозорец, в парка). Вдишайте бавно, като пълните първо долната част на дробовете и след това горната. Задръжте въздуха за 3-5 секунди и издишайте бързо. Повторете упражнението 10 пъти. Правете го всяка сутрин.

Автор: Десислава Христозова

Консултант: д-р Татяна Стоева
УБ „Лозенец - София", тел. 0888 22 30 62

 

Сподели: