Нашият дом

Препаратите – нашите верни помощници

В дома си сме заобиколени от стотици вещи, които съставляват нашето домакинство, интериор и същност. Някои от тях използваме всекидневно, други по-рядко, а трети служат само за украса. Когато в дома ни се появи дете е много важно да се съобразим с този фа

Препаратите – нашите верни помощници

В дома си сме заобиколени от стотици вещи, които съставляват нашето домакинство, интериор и същност. Някои от тях използваме всекидневно, други по-рядко, а трети служат само за украса. Когато в дома ни се появи дете е много важно да се съобразим с този факт и да освободим пространството от потенциално опасните неща или да се погрижим те да са надлежно прибрани и скрити от погледа и достъпа на малчуганите.

Едни от най-вредните, но и най-необходими неща, които държим вкъщи, са препаратите за почистване. Използваме ги толкова често в безобидни дейности като чистене, миене, пране, а рядко се замисляме, че те всъщност биха могли да бъдат доста опасни.

Препаратите за почистване са изключително разнообразни, предвид многообразието от повърхности, които се появяват в домовете през последните години. Едно време изборът в общи линии се свеждаше до един течен за пода, един абразивен прах за загорели повърхности и белина за почистване на банята (и всички упорити петна). Днес обаче съществуват нови видове повърхности, а пък и домакините са станали по-претенциозни и прецизни в почистването на домовете си, затова са измислени различни почистващи препарати за всичко. За пода, например, има  универсални течни препарати, но можем да избираме и за конкретни повърхности. Различни по консистенция, аромат и действие са препаратите за плочки и фаянс, за ламинат и паркет, за килими и мокети. Както и повечето други препарати.

 Кухнята е мястото, което има най-голяма нужда от всекидневно почистване. Повърхностите тук са най-много и най-разнообразни. Започваме от пода, който обикновено е от плочки, съответно ни трябва препарат за плочки. Той е с лека консистенция, лесен за разреждане и без нужда от изплакване. За кухненския плот и другите твърди повърхности, като например вратичките на шкафовете, се нуждаем от универсален течен почистващ препарат, който успешно да отстранява разнообразни петна и пръски. За почистване на бялата техника в кухнята отново може да свърши работа течен, но също така и универсален кремообразен препарат, с който няма да надраскате лъскавите повърхности. Ако обаче кухнята ви притежава иноксови уреди, то тогава се нуждаете от почистващ крем за инокс и стъклокерамика. Именно от стъклокерамика са повечето котлони в днешните кухни, които наистина няма как да почистите с друго, освен със специално предназначения за тях кремообразен препарат. Мивката, абсорбаторът, вътрешността на фурната и на микровълновата печка са местата, където се наслояват най-много петна от мазнини. Те са доста упорити и неприятни за чистене и затова хората са създали обезмаслителите, с които обикновено е нужно само да напръскате, да изчакате 10-15 минути и да почистите с мокра гъба (няколко пъти). Не можем да се оплачем от липса на разнообразие при препаратите за измиване на съдове. Производителите мислят все повече и за ръцете на домакините, затова добавят към съставките балсам, омекотител, а и повечето са с приятни и различни аромати. Тези, които наистина са се погрижили за ръцете на домакините са създателите на миялната машина, за която си има отделни специални измиващи и полиращи препарати. И за да завършим обиколката на кухнята, трябва да споменем и пералната машина, която вече освен с прах за пране, можем да зарадваме и с течен гел за пране, както и с разнообразни омекотители.

За почистване на другите стаи - хол, спалня, също има създадени специфични продукти, отговарящи на нуждите на вещите и повърхностите там. За подовете обикновено се нуждаем или от препарат за ламинат и паркет, или от препарат за мокети и килими. Течността за ламинат е по-гъста и при измиване на пода, не само че почиства, а и оставя лек предпазващ филм върху паркета. Почистването на килимите и мокетите си е по-скоро пране, затова и препаратът е по-специфичен, а именно изпиращ. При употреба образува лека пяна, която трябва да бъде отстранена с мокра гъба. Най-често срещаната повърхност в стаите е дървената повърхност, затова за нея си има специален препарат за почистване на дърво. При нанасяне върху мебелите той почиства и полира повърхностите. За меката мебел можем да използваме перилния препарат за килими и мокети, ако пък дамаската е кожена трябва да си осигурим препарат за почистване и поддръжка на кожа. Същият, който мъжете използват за кожения салон на автомобилите си. Почиства и образува защитен хлъзгав слой. Във всеки дом има изобилие от т.нар. черна техника (която всъщност може да бъде и сива), чиято повърхност е пластмасова. Привлечен от статичното електричество, прахът, който се наслоява по тези повърхности може да изглежда много неприятно (например отгоре върху монитора на компютъра). Черните повърхности изглеждат сиви, а сивите - мръсни. Затова е необходимо почистването им да става с препарат, специално за пластмаса. Така ще сте сигурни, че няма да повредите уредите си и те ще блестят в истинския си цвят. За стъклените масички, огледалата и прозорците в цялата къща трябва да използвате препаратите за почистване на стъклени и огледални повърхности.

Също не по-малко замърсяващо се място е банята, включваща и тоалетната. Тук универсалните течни почистващи препарати вършат доста добра работа, но още по-добра работа ще ви свършат кремообразните. Фаянсът, например, е мястото, където може да се образува мухъл и има нужда от по-специална грижа. Затова има кремообразен препарат специално за фаянс и теракот. Него можете да използвате също и за хромираните повърхности в банята, като батериите, душа. За упорити и големи петна от мухъл в банята има средства против мухъл, които трябва да се използват с повишено внимание и задължително с предпазни ръкавици и маска. Отново с крем можете лесно да почистите ваната и мивката. За тоалетната препаратите за почистване и дезинфекция са разнообразни - течни, гелообразни. Има избор и за последващото ароматизиране и моментно почистване при пускане на водата - всякакви блокчета, кошнички, таблетки за оцветяване на водата и т.н.

Изборът е голям, само да има кой да чисти.

А относно безопасността на децата, важно е не само да предотвратим достъпа им до препаратите, а да им обясним и втълпим, че тези добре миришещи течности и кремове са изключително опасни при неправилна употреба и в никакъв случай не бива да се играе с тях. Децата трябва да са наясно, че при поглъщане на какъвто и да е препарат, последствията могат да са много сериозни. Когато са на възраст, в която разбират от простички обяснения, можете да задоволите любопитството им и да им покажете как се използват някои препарати (само да им покажете, а не да им дадете да пробват!). Така е по-вероятно да избегнете користните мисли в малките главици за „онези интересни неща, заключени в шкафа". По-добре под вашия зорък поглед детето да види за какво става въпрос, отколкото тайничко да си мечтае да забравите отключен шкафа. Това си е един вид възпитаване на отговорност.

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: