Бременност

ПРЕЕКЛАМПСИЯ

Преекламспията е сериозно усложнение на бременността, което възниква през втората й половина.

ПРЕЕКЛАМПСИЯ

Това е състояние, чийто основен симптом е високото кръвно нялагане, а останалите незадължителни симптоми, които определят и тежестта му, са наличие на отоци по долните крайници, бързо увеличаване на теглото, наличие на субективни оплаквания като главоболие, тежест в челната област, световъртеж, причерняване, наличие на петна в зрителното поле, и др. Разбира се, това не означава, че всяко покачване на кръвното налягане е прееклапсия, за диагностиката е необходимо повече.

Причините

Причините за възникването на прееклампсията все още не са изяснени еднозначно. Има няколко теории по въпроса. Но се знае със сигурност, че  не става дума за „натравяне през бременността" и причинителите не са бактерии или вируси.

Клинични проявления

Прееклампсията се проявява в лека форма, умерена и много тежка.

Леката и умерената форма обикновено се изразяват в повишено кръвно налягане, което не е свързано с никакви оплаквания. Това състояние може да се установи при рутинен преглед на женската консултация.

При тежката форма (еклампсия) има и оплаквания, като кръвното налягане е доста по-високо, има наличие на отоци, наличие на главоболие, световъртеж, болки в гръдната област.

От лека през умерена, прееклампсията може да стигне до тежка форма с много завишени стойности на кръвното налягане. Което дава отражение и върху бебето, то започва да изостава в теглото си. Това се диагностицира лесно на ултразвук. Съблюдават се променени стойности при доплерово изследване, тоест при проследяване на кръвоток в кръвоносните съдове на пъпната връв и матката.

Диагностика

Диагностицира се от лекар акушер-гинеколог. Той трябва да установи повишените стойности на кръвното налягане и другите симптоми, задължително е да се изследва урината и да се направят кръвни изследвания. Показанията от тях дават точната клинична диагноза прееклампсия. Наблюдават се протеини в урината, както и наличие на белтък. Променя се и кръвната картина.

Не пропускайте женската консултация!

Обикновено по време на бременност жените стават особено чувствителни и мнителни по отношение на всичко „нередно", случващо се в тяхното тяло затова е важно да отбележим, че не всички жени с отоци и/или рязко повишаване на теглото страдат от прееклампсия и не всички жени с прееклампсия имат явно изразени отоци и/или рязко покачване на теглото. Някои от симптомите често се считат за нормални, съпътстващи бременността, за ваше спокойствие обаче, не пропускайте консултациите, където с изследвания може да се установи наличието на това състояние.

Лечението

Най-тежкото усложнение на прееклампсията е еклампсията. Еклампсията е състояние, което е изключително тежко. И при двете състояния, обаче, в крайния стадий, когато симптомите са неовладяеми, лечението е родоразрешение. Понякога то се налага независимо от срока на бременността. Прееклампсията е състояние, свързано с бременността и когато настъпи раждане по един или друг начин, след известно време или веднага симптомите отшумяват и пациентката се възстановява.

Съвет на специалиста

Д-р Георги Вътев, акушер-гинеколог

Каква профилактика препоръчвате на бременните жени?

Тъй като не се знае точната причина за това състояние, не може да препоръчваме конкретна профилактика. Общо са нещата, които се препоръчват на всяка бременна жена - да няма вредни навици - алкохол, цигари, да няма вреден начин на живот, трябва да има пълноценно хранене, с достатъчно време за почивка, сън и др. Наднорменото тегло също е проблем. Препоръчва се наддаването за цялата бременна да не е повече от 14 кг средно. Като при някои по-пълни пациентки намаляваме тези граници.

Автор: Силвия Чалъкова

Консултант: Д-р Георги Вътев, акушер-гинеколог, отделение Рискова бременност, ІІ САГБАЛ "Шейново" гр. София

 

 

Сподели: