Раждане

Практикум по време на бременност

Трябват ли ни практически занимания по време на бременността?

Практикум по време на бременност

Раждането е физическо, емоционално и духовно изживяване за майката, по време на което прочетеното и наученото избледняват и остават само инстинктите и полезните практики. Бременността е времето, в което можем да натрупаме този практически опит, можем да изследваме тялото си и съзнателно да упражняваме различни пози, релаксация и видове дишания. Така по време на раждането тялото ни ще може само да подскаже кое е най-добро за него.

Две са основните направляния, в които се провеждат практически занятия, посветени на родилния процес. Първото е движението и позите по време на раждането, а второто - техниките на дишане и релаксация.

Правилното дишане е един от най-ефективните начини за облекчаване на усещанията по време на раждането. То снабдява с кислород както организма на майката, така и този на бебето и цялостно подпомага процеса.

Практическите занимания, свързани с дишането и релаксацията по време на раждането, започват с осъзнаване на собственото дишане и усещанията в тялото, насочване на вниманието ни тук и сега. Постепенно дишането става все по-дълбоко и по-дълбоко.

Следват дихателни упражнения и отработване на различните типове дишане по време на контракциите, в почивките между контракциите и по време на напъните. Особено внимание се обръща на  техниките за комбиниране на дишането със звук, което също помага за облекчаване на усещанията по време на раждането.

Практикумът завършва с техники за релаксация, които ни помогнат да отпочинем между контракциите и да се възстановим, да се облекчат болезнените усещания през първия период на раждането и да ни позволят да запазим сили за втория период - напъните.

Три основни типа дишане по време на раждането

1. Бавно, дълбоко дишане

Помага за насищането на тъканите с кислород, за премахване на напрежението. Може да се използва през целия първи период на раждането или в началото, когато контракциите не са много силни.

Как се прави?

Вдишваме и издишваме два пъти по-рядко от обикновено. Бавно плавно вдишваме през носа и напълно издишаме през устата. За предпочинате е да се използва диафрагмено дишане.

2. Повърхностно дишане

Обикновено се използва при най-силните контракции или по време на напъните, когато трябва да се задържи напъна.

Как се прави?

Вдишваме и издишаме два пъти по-често от обикновено. Отново се опитваме да вдишваме през носа и да издишаме през устата. Разновидност на този тип дишане е „кучешкото" дишане, когато вдишваме е издишаме рязко през устата.

3. Дишане тип „параход"

Подходящо е както за целия първи период на раждането, така и само за началото в съчетание с бавното, дълбоко дишане.

Как се прави?

Вдишваме бавно, дълбоко през носа и издишаме през устата на три или четири издишвния, все едно духаме свещ с отпуснати устни и без напрежение в челюста.  При издишането се чува звук подобен  „пу - пу - пу".

Център „Съвременни родители"

www.roditeli.info

 

Сподели: