Тя и Той

Помощ! Стрии!

За приблизително 50% от бременните стриите са суровата неизбежна реалност.

Помощ! Стрии!

С увеличаването на корема (и гърдите, и бедрата, и задните части...) през 9-те месеца, кожата се разтяга до неподозирани размери, което тя умее доста добре поради естествено заложени в нея механизми. Това обаче, което природата не е дообмислила, е, че по време на бременността в тялото на жената настъпват не само физиологични, но и редица други химични и хормонални процеси, нарушаващи нормалното развитие и функция на клетките. Съединителните влакна, които съставят дермата (подкожния слой, намиращ се непосредствено под епидермиса) и осигуряват еластичността и здравината на кожата, се разреждат, а синтезът на изграждащата ги съединителна тъкан чувствително намалява. Всичко това води до изтъняване на определени кожни участъци, обикновено точно тези, които търпят най-сериозно разтягане, разбирайте - коремът. Получените деформации наричаме стрии, а лекуването/заличаването им продължава да е едно от най-големите предизвикателства за дерматологичната медицина и козметичната индустрия.   

Стари и нови, има ли значение?

Определено! Новите, или пресни, стрии се отличават с наситено розов цвят поради по-интензивното си кръвоснабдяване и имат по-големи шансове за лечение. С времето (след около 6-12 месеца) те избледняват, превръщайки се в белезникави образувания, което, за съжаление, не се отразява върху големината и структурата им. Старите и новите стрии се третират по различен начин, което трябва да имате предвид, когато решите да предприемате борба с тях.

Преди или след?

Разбира се, най-добрият вариант е да се предпазите от появата на стрии, вместо да ги лекувате впоследствие. На пазара съществуват добри козметични средства (масла, кремове и лосиони), които овлажняват и подхранват кожата, стимулирайки в нея производството на колаген и еластин. Тези две съставки, при все че не дават стопроцентова гаранция, в значителна степен подобряват шансовете ви да се окажете от късметлийките, които и след раждането ще могат да се разхождат гордо по плажа по бикини.  

Ако сте привърженичка на натуралните средства за поддържане на красотата, спокойно можете да се доверите и на някои изпитани природни рецепти, като различни етерични масла, зехтин, глицерин, преварена свинска мас и др. За съжаление, много специалисти твърдят, че с каквото и да се мажете външно, ако сте предразположени към образуване на стрии (поради генетични или хормонално обусловени фактори), няма спасение. Опитът на болшинството раждали жени обаче показва, че превантивните грижи не са без значение, така че винаги е по-добре да вземете мерки предварително, отколкото впоследствие да се ядосвате и измъчвате от въпроси, какво ли би станало, ако се бяхте мазали.     

Крем или скалпел?

Пак зависи. За пресните стрии могат да помогнат и някои козметични продукти, сред които такива съдържащи колаген, витамин А, алфа-хидрокси киселини или ретинол. При старите стрии козметиката има почти нулев ефект.

Внимание: продукти с ретинол можете да използвате само след раждането, и то, при условие че вече сте престанали да кърмите. Ретинолът причинява сериозни дефекти в плода и здравето на бебето, тъй като преминава и през плацентата, и в кърмата!

За избледнелите стари стрии добри резултати дава третирането с лазер, колагеновата и кислородната терапия.

За пресни розови стрии, при които не е препоръчително използването на лазер, ефективна е IPL терапията (с интензивна пулсираща светлина), а срещу много големи и груби стрии с дългогодишна давност  помага само скалпелът (по технологията, която премахва и белези).

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: