Здраве

Подробно за ваксините

Ако у дома си имате бебе и ви предстои поредната имунизация, сигурно си задавате въпроса „Наистина ли трябва?” или „Дали не e опасно?”.

Подробно за ваксините

Със следващите важни въпроси и отговори ще се опитаме да разсеем притесненията и да внесем малко яснота по темата „Ваксини”.

Защо са нужни ваксините?

Някои инфекции, попаднали в човешкото тяло, могат да предизвикат сериозни заболявания, които протичат тежко и дават усложнения. Ваксините са създадени, за да ни предпазят именно от тези инфекции.

Ваксината представлява живи, отслабени или убити причинители на едно или друго заболяване. След нейното приемане, организмът започва изработването на защитни антитела срещу определената инфекция, като след това при срещата си с нея съществува изграден имунитет, който предпазва от разболяване.

Освен това ваксините предотвратяват масовото разпространение на опасни заболявания и защитават от възникването на епидемии, като изграждат т.нар. колективен имунитет.

От какво ни защитават ваксините?

Ваксините предпазват от инфекциозни заболявания - най-вече от тези, които са особено опасни, които могат да доведат до сериозни усложнения. Децата са особено уязвими и поради това трябва да се отнасяме с повишено внимание към заболявания, като коклюш, дифтерия, полиомиелит, ротавирусен гастроентерит, пневмококова инфекция, хепатит и други опасни болести.

Защо се налага реимунизацията?

Обикновено еднократното ваксиниране срещу определен причинител на остра инфекция е напълно достатъчно. Има, обаче, и такива заболявания, при които за образуване на здрав имунитет са нужни повече от една ваксина, или т.нар. реимунизация. Повторната ваксинация се извършва по определена схема и има за цел да поддържа в готовност имунитета, създаден с предходната ваксинация.

Има ли противопоказания?

Да, и това е напълно нормално. Съществуват определени причини, поради които една или друга ваксина може да бъде отложена във времето, или изобщо да не бъде направена. Например, ваксинирането е абсолютно противопоказано и трябва да бъде отложено за по-късен етап, ако детето не е здраво. В случай на алергия към определени компоненти, включени във ваксината,

Обърнете внимание!

В деня на поставянето на ваксина не се препоръчва въвеждането на нови храни за детето. Няколко дни преди и след ваксинацията не е желателно посещението на места, където се събират много хора, за да се избегне рискът от разболяване. 

 

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Пламен Масларски

 

Сподели: