Здраве

Подробно за ротавирусната инфекция

Ротавирусните инфекции са често срещани, а с най-голям риск от усложнения и значително тежко протичане на заболяването са бебетата и малките деца.

Подробно за ротавирусната инфекция

Обикновено при ротавирусната инфекция в ранна детска възраст се налага болнично лечение – допълнителен шок както за детето, така и за неговите родители.

 

Как да лекуваме вируса?

Лечението е симптоматично, тъй като антибиотиците са неефективни при вирусните заболявания. Внимателно подбраните пробиотици след консултация със специалист водят до съкращаване на продължителността на заболяването. 

Кога се налага болнично лечение?

Симптомите на инфекцията включват остра и водниста диария, която може да продължи от 2 до 7 дни. Към нея в повечето случаи се добавя и обилно повръщане, както и повишена температура. Нерядко като допълнително усложнение може да има и проблеми с дихателните пътища. Детето е отпуснато и вяло, а в резултат на диарията и повръщането може да получи обезводняване, което е особено опасно за едно малко човече. Ето защо, тъй като в домашни условия няма как да бъдат възстановени загубените течности и електролити, често пъти се налага прием в болница, където се правят допълнителни изследвания и детето се оставя на системи.  

Каква да бъде храната?

Ако кърмите, продължете да храните детето на поискване. При по-големите деца диетата трябва да бъде щадяща – сухари, обикновени бисквити, солети, варени или печени картофи, обезсолено сирене.

Можем ли да даваме течности?

Течностите са препоръчителни, тъй като по време на диарията детето губи значителна част от запасите в организма, а това може да доведе до опасно обезводняване. Когато детето има разстройство и повръщане, не бива да овкусявате водата или чая, които му давате със захар и мед. Това допълнително ще засили симптомите. Газираните напитки и соковете са забранени.  

Как да предпазим детето?

Единственият начин за превенция от ротавирусната инфекция е ваксинацията. 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: