Родителска практика

Под елхата

Декември е студен, снежен, мразовит и... отрупан с подаръци.

Под елхата

Да, и бабите, и хлапетата знаят, че последният месец от годината е времето, в което се разменят най-много подаръци, а в ролята на получателите най-често са децата. Това е и времето, в което родителите трескаво мислят с какво да зарадват своите наследници – една нелека задача. Разбира се, можете да се измъкнете със стандартен сценарий, в който отивате до някоя от многото празнични витрини и избирате нещо, което отговаря на възрастта и интересите на мъника ви, както и на финансите, с които разполагате. Можете обаче и да се отклоните от тази добре отъпкана пътека и да помислите за малко по-различно решение, което ще добави още няколко капки магия към коледното настроение у дома. 

 

Скрито в скрина

За никого не е тайна – децата обожават да играят с нещата, които по принцип (но не и на практика) принадлежат на родителите им. Инструменти, бижута, канцеларски материали, риболовни принадлежности – всичко, до което мама и татко се докосват, е интересно и забавно за игра. Просто защото всичко, свързано с тях, е хубаво и си заслужава да бъде обстойно изследвано.

Ако искате да добавите сантиментална стойност към подаръка си за детето, споделете му нещо свое. Сигурно пазите поне една скъпа на сърцето ви вещ от детството си, която с малко фантазия и базови умения по труд и техника ще оживее отново. Не е нужно да е нещо голямо, всъщност може дори да не е играчка – една обикновена кутия за моливи например би свършила чудесна работа като „добавка“ към комплекта за рисуване, който така или иначе сте намислили да купите. Освен убежище за моливите, кутията ще е и повод да разкажете на детето си истории от времето, в което вие сте били нейният единствен притежател.

 

Щастие на гланцова хартия

Съвсем в тон с темата за спомените е и следващата идея за коледен подарък. Тя е приложима за представители на всички възрасти, от 0 до безброй години. За изпълнението й са ви нужни време, креативност и готовност да прекарате няколко часа в търсене на най-сладките от всички сладки снимки на мъника ви.

Ако искате под елхата да има подарък, който не разчита на батерии и ще продължи да  буди усмивки още много Коледи занапред, твърде вероятно е фотокнигата да е вашето решение. В нея можете грижливо да подредите едни от най-милите моменти на своето дребосъче, а след това да я превърнете в част от колекцията му с детски спомени.

 

С аромат на джинджифил

Някои хора (основно такива без деца) смятат, че е лесно да избереш подарък на петгодишно – стига да издава звуци, да свети и да го рекламират по телевизията, то със сигурност ще го хареса. По-опитните обаче знаят, че ситуацията невинаги е толкова проста и се случва покупки с привидно сигурен успех да се оказват пълен провал. Това е така, защото петгодишните понякога са много докачливи – например когато вместо любимата си фея Блум, намерят в подаръчното пликче фея Флора, която съвсем не харесват.

За щастие, с храната рядко се случват такива грешки – всяка майка знае кои са любимите кулинарни изкушения на детето й и наизуст може да изброи нужните за приготвянето им съставки. Ето защо, ако искате да бъдете сигурни, че ще измъкнете поне една усмивка от мъника си в празничната вечер, смело можете да запретнете ръкави в кухнята. Бъдете сигурни, че редом с новите тоалети и мултифункционалните играчки, хлапето ще оцени по достойнство и вашите кулинарни творения.

 

Направено с любов... в дует

Ръчно изработените подаръци носят особена магия – те сякаш говорят. Най-отявлените бъбривци сред тях са онези, които са направени в дует, с участието на малките помощници у дома. Този вид подаръци със сигурност не отговарят на установените стандарти за качество и част от тях съвсем бегло се доближават до първоначално замисления проект. Те обаче без всякакво колебание заслужават своето място под елхата.

В случай че искате радостта около коледните подаръци да трае повече от няколко часа, добра идея е да се спрете на този вариант. Подготовката може да започне няколко седмици преди празника, с избор на „проекта“, който заедно ще изработите. Това може да бъде кукла, текстилна играчка, костюм на супергерой или каквото друго ви хрумне – важното е да сте в състояние с общи усилия (вашите и тези на малчугана) да го създадете. Изберете идея, направете списък с нужните материали, купете всичко необходимо и покажете на Дядо Коледа, че той съвсем не е единственият, който се труди усилено в края на годината.

 

Освен радост, новата придобивка ще бъде и повод за гордост на мъника, който ще получи нагледни доказателства за уменията си на художник, шивач или каквато друга роля сте му отредили в изпълнението на общата ви мисия. В допълнение, малкият човек ще получи и време, прекарано с мама, а това е подарък, който подхожда на всяко време от годината.

 

Автор: Ина Пенкова

 

Сподели: