Здраве

План за действие при диария

Стомашно-чревните инфекции нямат любим сезон от годината, а особено уязвими към тях се оказват децата. Причините са различни, а сред най-често срещаните са ротавирусните инфекции.

План за действие при диария

Обичайните симптоми при една чревна инфекции са: болки в корема, диария, повишаване на температурата, обща отпадналост, намален апетит, гадене и повръщане. Многократните изхождания и повръщането водят до дехидратация – особено опасна и животозастрашаваща за бебетата и малките деца.

Продължителността на инфекцията и добрият изход от нея зависят основно от навременната и адекватно предписаната терапия. Лечението е сложно и включва три важни стъпки: правилно оводняване (рехидратация), специална диета и облекчаване на отделните симптоми с подходящи средства.

  • Рехидратация

Попълването на загубените от организма течности е една от основните задачи при лечението на чревни инфекции. Колкото по-скоро започне рехидратацията, толкова по-добре. В зависимост от тежестта на състоянието и степента на обезводняване, рехидратацията може да бъде два вида:

  • с прием на течности (кърма, вода и подходящи солеви разтвори) през устата – често и по малко;
  • с включване на системи – т.нар. интравенозен прием на течности, който се назначава от лекар и се извършва в болнична обстановка под наблюдение.
  • Подходяща диета

Храненето на дете с чревна инфекция зависи от неговата възраст и тежестта на инфекциозния процес. Ако детето е кърмаче, продължете да кърмите, а при бебетата на изкуствено хранене – изберете мляко с подходяща формула без лактоза или соя. Разрешените храни при по-големи деца включват: постни супи (най-добре пасирани), варени картофи, сухар или препечена филийка, солети, обикновени бисквити, банан, оризова вода или сварен ориз, овесена каша.

В острия период не се препоръчват продукти, богати на фибри, лактоза и такива, които дразнят стомаха. Категорично се забраняват: пълномаслено мляко, пресен бял хляб, сладкиши, плодове и зеленчуци, богати на фибри, бобови растения, гъби, ядки, месо, риба, месни и рибни бульони. Количеството на мазнините трябва да е ограничено, за да се гарантира по-лесното им усвояване. Въглехидратите също трябва да бъдат намалени, а лактозата – напълно елиминирана.

  • Симптоматични средства

Изборът на лекарства против симптомите на стомашно-чревна инфекция трябва да стане единствено и само след предварителната консултация със специалист – педиатър. В зависимост от тежестта на симптомите и възрастта на детето, той ще предпише средства против високата температура, подходящи пробиотици за възстановяване на чревната микрофлора и хранителни добавки за орална рехидратация, ако се налага.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: