Бременност

План против стрии

Грижата и търпението са ключът към здрава и красива кожа на бъдещата майка, лишена от несъвършенства, сред които са стриите.

План против стрии

Разкъсванията могат да бъдат предотвратени или значително намалени (ако вече са се появили) със стъпките, описани в нашия план. 

Как възникват?

Стриите са резултат от разтягането на кожата през деветте месеца, водещо до изтъняването на определени кожни участъци. Макар да са смятани за неизбежно зло, не са малко бременните жени, които така и не се „срещат“ с образуванията. 

Хидратация

Първата стъпка за борба с ивиците е поддържането на отлична хидратация на кожата. На помощ идва специализираната козметика под формата на масла, олиа и лосиони, обединени от обща цел – подхранване, мекота и еластичност. Препоръчват се продукти с естествени съставки (бадем, авокадо, слънчоглед) и витамини A и E. Нанасяйте ги върху корема, бедрата и ханша поне два пъти на ден, като за по-добро проникване в епидермиса е хубаво да го правите след душ. 

Масаж и ексфолиране

Втриването на козметиката с масажни движения улеснява достигането ѝ до кожните слоеве, правейки я много по-ефективна. Ексфолирането с мека четка също играе важна роля – отстраняването на мъртвите клетки стимулира образуването на нови и подобрява кръвообращението. 

Балансирано хранене

Освен отвън, тялото в очакване на бебче има нужда от подкрепа и отвътре. Ето защо е хубаво менюто ви да включва:

  • свежи плодове – пречистват организма и го зареждат с витамини, минерали и фибри;
  • зелени зеленчуци (броколи, спанак, маруля) – имат лутеин, изглаждащ кожата;
  • ядки и семена – съдържат здравословни мазнини, които поддържат еластичността висока;
  • течности – достатъчният прием на вода е мехлем за кожата, защото подпомага детоксикацията, враг на кожните проблеми. 

След раждането

Продължавайте да се грижите за себе си и след раждането на мъничето – комбинирането на качествени хидратиращи продукти и заниманията с подходящ спорт (йога, танци, плуване) ще допринесат за свалянето на излишните килограми и стягането на кожата.  

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: