Здраве и красота

Пиърсинг

Отегчени сте. Скучно ви е. Чудите се какво ново да измислите. Ето ви идея - направете си пиърсинг.

Пиърсинг

Шегата настрани, но слагането на такова украшение е едно от най-често правените неща от съвременните младежи. Сравнен с татуировката, пиърсингът изглежда малко по-безобиден и може би затова е и по-предпочитан (особено от момичетата). По-безобиден, но само на някои места. Ще се удивите от разнообразието на местата, където можете да пробиете своето тяло. А кой ще ви пробие дупчицата - това е лесно! Същият човек, който ви е направил татуировката (например). В тату студиата обикновено се прави и пиърсинг. Тези две телесни украси са неразривно свързани. И двете са признак на субкултурата, и двете водят началото си от древни времена, и двете имат богата история.

ДА ЗАПОЧНЕМ ОТНАЧАЛО

Терминът идва от английското pierce, в превод - пробивам. Самият процес представлява пробиване на част от тялото със специална игла и поставянето на обица.

Подобно на татуировките, пиърсингът води началото си още от праисторическите времена. Споменава се в Библията; през годините различни владетели са пробивали телата си в името на божества; откривани са мумии с обици. В средните векове пиърсингът е бил част от културата на различни племена от Северна и Централна Америка и Африка. В Европа пък е бил белег на отритнатите от обществото хора, на наказаните. В Индия също е станал популярен по това време, но там се е превърнал в част от културата, част от външния вид на хората и се прилага и до днес. Още по-късно, във Викторианската епоха, е било модерно жените да си слагат пиърс на гениталиите в знак на целомъдрие. През средата на 20 век пиърсингът, както и татуировките, стават символ на протест и себеизява. В днешно време се възприема като украшение и дори като средство за сексуална стимулация.

ИЗБОРЪТ НА ПИЪРСЪР

Поставянето на пиърсинг крие някои рискове. Затова трябва да подходите отговорно и с ясно съзнание какво точно вършите. Изборът на пиърсър (човекът, който поставя обицата) е много важен, както и изборът на студиото. То трябва да бъде чисто, да има стерилни инструменти, както и такива за еднократна употреба. Самият пиърсър трябва да носи стерилни ръкавици и трябва да бъде човек с опит. Един неопитен „майстор" би могъл да нанесе доста щети по вашето тяло.

Тъй като обицата е чуждо тяло за вашия организъм, реакциите, които ще настъпят след слагането й, могат да бъдат различни. Най-често може да се появи алергична реакция. Тя може да бъде слаба - сърбеж, обрив, но може да бъде и силна - алергичен шок, което налага незабавна лекарска намеса. Алергия може да предизвика самата обица и по-точно материалът, от който е направена. Обикновено за пръв път се поставя обица от медицинска стомана, титан, ниобий или тефлон. Тези материали не предизвикват алергична реакция или тя е сведена до минимум. Други подходящи материали, но след зарастването на дупката, са злато (над 16 карата), акрил, силикон, дърво, стъкло. Сребро не се слага при пробиването, защото е силно оксисляващ се метал и може да предизвика възпаление. Алергия може да предизвикат също почистващите продукти, антибиотиците и дори марлята и лепенката, които ще ви поставят накрая.

По-сериозният риск е инфекцията. Ако забележите, че мястото се зачервява, пари и гнои, то незабавно трябва да отидете на лекар. Инфекцията може да бъде животозастрашаваща. Най-големият риск, който важи и при правенето на татуировка, е да се заразите с ХИВ, хепатит, тетанус или туберкулоза от нестерилни инструменти. Но този риск е най-лесно да бъде избегнат като отидете в хубаво и поддържано студио, с добра слава. Както вече казахме, пиърсингът е чуждо тяло и затова той просто може да бъде отхвърлен от организма (процесът се нарича миграция). Месестата тъкан около дупката изтънява, може дори да се скъса, което ще остави доста неприятен белег.

За да нямате неприятности с новата си придобивка, трябва да полагате специални грижи за нея. Пиърсърът ще ви даде подробни указания как да се грижите за пробитото място. Ще ви каже с какви препарати трябва да го почиствате. Ще трябва да внимавате при къпане да не се мокри и да не влиза сапун в дупката; да не пипате с мръсни ръце обицата; да не я сменяте и да не си играете с нея, докато не зарасне докрай раната. Някои места зарастват по-бързо, други по-бавно, важното е да спазвате висока и безупречна хигиена.

ПРОДУПЧВАНЕТО

Ето и най-интригуващата част - къде може да се постави пиърсинг? Отговор - навсякъде! На веждите, на ушите, на носа, на езика, на и около устните, на зърната, на пъпа, на гениталиите и на повърхността на кожата, където и да е другаде. А от известно време може да се слага и в очите!

Най-популярното място са ушите

Колкото и малки да са тези части от тялото ни, те предлагат 13 различни варианта за поставяне на обица. Пробиването на месестата част на ухото е най-обикновената и нормална процедура. Почти няма жена или момиче, което да не носи обици там. Има си и име - lobe пиърсинг. Зараства за месец - месец и половина. Вманиачените по пиърсинга хора си слагат обици по вътрешните и външните хрущяли, разширяват дупката на месестата част и какви ли не още варианти. Всеки от тях си има различно име, в зависимост от местоположението. Времето за зарастване на по-специфичните места може да бъде от 2 до 12 месеца.

Веждите са много любимо място за пробиване

Там вариантите са два - хоризонтално и вертикално. Мястото заздравява за 6-8 седмици, но при неправилни грижи може да се получи отхвърляне. Трябва да се избягват козметичните продукти по време на заздравяването.

Носа си можете да пробиете по три начина

Класическият е странично или nostril. Пробиването е елементарно, безкръвно и безпроблемно. Зарастването е между половин и една година, заради повечкото бактерии, които се въдят в носа. Другият начин на пробиване е като на биковете, през средата на носа. Може да се пробие хрущяла, но по-често се слага на меката част пред него. Нарича се septum и заздравява за 4 до 6 седмици. Третият вариант на пиърсинг на носа не е толкова популярен, но все пак съществува. Това е т. нар. septril. Пробива се вертикално septuma и обицата излиза през върха на носа. Заздравяването отнема около година.

За особено еротичен се смята пиърсингът на езика

Някои хора си слагат там обица, за да стимулират по-добре сексуално партньорите си. Най-често езикът се пробива вертикално през средата. Процедурата е по-сложна, отколкото на останалите места, защото езикът е мускул и през него минават множество вени и нерви, които ако бъдат засегнати, могат да предизвикат фатални последици. Заздравява за около 4-6 седмици. Болката е доста неприятна и в първите дни езикът е подут, има обилно слюноотделяне, говоренето и храненето са затруднени. Но всичко това отшумява. Друг вариант на пиърсинг на езика е пробиването на ципата под него (frenulum). Болката е по-малка, но заздравяването е за същото време.

Пробиването на и около устните също има разновидности

Най-често се поставя т.нар. labret - пиърсинг под долната устна, като от вътрешната страна на устата е плоско дискче, а отвън е винт в някаква форма (топче, конусче). Може да се постави и вертикален labret. Той минава през самата долна устна и завършва под нея. Рядко, но все пак се среща и хоризонтален пиърсинг на долната устна. Някои хора си пробиват мястото встрани до устната, отгоре или отдолу, а също и в средата между горната устна и носа. Заздравяването по и около устните е между 4 и 8 седмици.

Безспорно най-предпочитаното от жените място за поставяне на пиърсинг е пъпът

Станало модерно и любимо преди години, това сексапилно местенце не губи популярност сред добре сложените жени с плоски коремчета (и не толкова плоски). За да се пробие пъпът, трябва да има достатъчно кожа. Затова пиърсингът обикновено се поставя вертикално от горната страна, но има и вариации - хоризонтално отгоре, отдолу или отстрани на пъпа. Това място зараства може би най-бавно от всички пиърсинги. Причината е, че кожата на корема се движи постоянно и дрехите непрекъснато докосват и закачат обицата. Продължителността на заздравяването е различна, в зависимост от това с какво се обличате и старанието, което полагате в грижите за пиърсинга. Обикновено отнема около 8 седмици.

Интимни пиърсинги - върху зърната и гениталиите

Колкото и да е странно и тук има много вариации. Пробиването на зърното е доста болезнено, но става за секунди. Зарастването отнема около 3-4 месеца. Според специалисти, жените, при които то е минало безпроблемно, могат да кърмят без притеснение, само трябва да си махат обицата. Не е изключено обаче при една евентуална инфекция да стане запушване или повреда на каналчетата. Затова трябва обективно да се преценят рисковете преди поставянето на пиърсинг на зърното.

Пробиването на гениталиите вероятно е най-болезненият пиърсинг и с доста трудно зарастване. И при мъжете, и при жените има различни варианти. Почти навсякъде по гениталиите и на двата пола може да бъде поставена обица. Според хората, които се престрашават да си направят подобно нещо, удоволствието при секс се увеличава многократно.

Последният вид пиърсинг е повърхностният (surface)

Той е изключително труден за запазване. Често се случва въобще да не зарасне и постепенно да бъде отхвърлен от организма. Периодът е индивидуален - няколко месеца, година или никога.

Има още едно място, което никак не звучи примамливо, но вероятно е много ефектно. Не се практикува в България. Това е пиърсинг в окото. Преди няколко години холандците полудели по тази прищявка. Бижуто се прави от специален материал, подобен на платина и чрез операция, която продължава (забележете!) 15 минути и с местна упойка, се инкрустира в очната ябълка. Украшението е било изобретено в Института за очна хирургия в Ротердам.

За различните места по тялото има различни по вид обици

Основните са четири вида. Най-използваното бижу е халкичка с топче с две вдлъбнатини в него, където влизат краищата на обицата (CBR). Втори по популярност е барбела, който от своя страна може да бъде няколко вида - прав, извит или незатворена халкичка. И в двата края на барбела има винтове, където се слагат топче, конус или каквото пожелае клиентът. Surface bar са обиците използвани за повърхностния пиърсинг. Те са характерни с това, че двата края са извити на 90° спрямо основата и също се затварят с резба. При flesh пиърсинга (разширяващата се дупка) се използват специфични бижута - плъгове и тунели, които най-често са с кръгла форма, може и елипсовидна.

От изключително важно значение е какъвто и пиърсинг да решите да си поставите, да го направите при специалист. За да ви бъде поставен както трябва, за да са сведени рисковете от хващане на болест до нула, за да ви се дадат качествени съвети за грижите около пиърсинга - отидете при специалист! Не се подлъгвайте по ниски цени и не се поддавайте на емоционално решение от типа „сега или никога". Поставянето на пиърсинг трябва да е обмислено решение.

Автор: Цвета Лазаркова

 

Сподели: