Здраве и красота

Пародонтозата – убиецът на красивата усмивка

Пародонтозата (пародонтитът) е второто най-разпространено стоматологично оплакване след кариеса, но за разлика от него не поразява самия зъб, а околните тъкани.

Пародонтозата – убиецът на красивата усмивка

В напреднал стадий засяга основата на зъба, а накрая - и костта. Причинява се от няколко групи микроорганизми и се проявява с различни симптоми според степента на напредналост на заболяването - от чувствителност и болки в зъбите през подуване и кървене от венците, придружено от метален вкус и лош дъх, до разклащане на зъба и накрая - загубата му. От болестта са застрашени предимно хората над 30-годишна възраст, като състоянието често се проявява или обостря през периода на бременността. Други фактори са лошата устна хигиена, неправилната захапка, а в много от случаите - наследствеността.

Профилактиката се състои най-вече в доброто и продължително почистване на зъбите (около 2-3 минути) с подходяща четка и паста за зъби, както и в редовното използване на антисептична вода за уста и конец за зъби. Или накратко - поддържането на изрядна устна хигиена. Веднъж на 6 месеца, а при по-напреднали стадии на пародонтозата - на всеки 3 месеца, е добре да посещавате своя стоматолог за премахване на зъбния камък.   

Лечението на пародонтозата е комплексно и индивидуално, а най-важната стъпка е премахването на плаката по зъба и в основата му. Именно тя е причина за задържане на микроорганизми по ръба на венеца, а оттам и за неговото възпаление, поява на т. нар. джобове, гнойни процеси и т. н. В началото на заболяването е достатъчно използването на гелове за парадонтит, разтвори за жабурене (вода за уста) и паста за зъби. Много специалисти препоръчват и ударен прием на витамини (естествено, само по лекарско назначение), тъй като се смята, че липсата или недостигът им е един от отключващите фактори за развитие на заболяването.

Антибиотичното лечение се оказва доста спорно според последните медицински теории, тъй като често се проявява резистентност на бактериалната флора и дори още по-неконтролируемото й размножаване като следствие. Ето защо антибиотици е добре да се прилагат само в тежките случаи на пародонтит, при това задължително със съпътстващи мерки по локалното почистване и лекуване на засегнатите участъци. В по-напредналите фази на заболяването лечението се състои основно в хирургическа намеса за пластика на венеца и възстановяване на костта чрез костни заместители.

Добре е да знаете обаче, че дори и да сте диагностицирани с пародонтоза, не е задължително да стигате до тези крайни мерки. Най-модерните методи за лечение на заболяването са чрез лазери, които премахват инфектираната тъкан и унищожават бактериите, които го причиняват.   

Полезни съвети:

  • След като измиете зъбите, с чисти пръсти масажирайте леко венеца от вътрешната и външната му страна. Това подобрява кръвоснабдяването на тези тъкани и възпрепятства оголването на зъбните шийки.
  • След като почистите зъбите, изплакнете добре четката с гореща вода и я оставете да изсъхне, изправена нагоре. Веднъж седмично е добре да я накисвате в хлорхексидинов разтвор (вода за уста).
  • Четката следва да се подменя на всеки три месеца, като след прекарано вирусно заболяване (напр. грип) задължително се изхвърля, независимо от това колко време е минало от последната смяна.
  • За подобряване на устната хигиена не забравяйте да изчетквате и езика със специален инструмент или с обратната част от главата на четката, ако тя има такова приспособление. Така ще премахнете остатъчните бактерии, чието размножаване често възпрепятства лечението на пародонтозата.
  • Използвайте мека четка за зъби, за да не разранявате венеца, и специална паста срещу пародонтит, която стяга венците и намалява възпалението.
  • Ако имате неправилна захапка, е добре да посетите ортодонт за съвет какво може да се направи по въпроса, тъй като изправянето на зъбите в нормална позиция също е сериозен фактор за предотвратяване на пародонтозата.

Гингивит на бременността

Възпалението и кървенето на венците (гингивит), което често предхожда пародонтозата, е доста често страдание за бъдещите майки, проявяващо се най-тежко през втория триместър на бременността. Причината за този т. нар. гингивит на бременността се обяснява със завишаване на хормоналните нива в организма на жената през този период, което, оказва се, е идеалната предпоставка за развитието на множество микроорганизми. А оттам пътят до пародонтита (или пародонтозата) не е кой знае колко дълъг.

Според последните научни изследвания пародонтозата повишава значително риска от преждевременно раждане, раждане на деца с поднормено тегло или дори загуба на плода, което прави нуждата от лечение още по-належаща. Смята се, че рискът от преждевременно раждане е около четири пъти по-висок при бременни с изразена пародонтоза, така че най-добре вземете мерки още когато планирате зачеването. Дори и проблемите ви обаче да са се проявили по време на самата бременност, не е късно, а дори е задължително да се погрижите за тях. Посетете вашия стоматолог, който ще ви препоръча най-подходящото лечение с оглед на вашето състояние.

Автор: Весела Захариева
Консултант: д-р Боряна Гоцева-Дочева, стоматолог, тел. 0888009190

 

Сподели: