Lifestyle

Отваряш очи и над теб чудна приказка звучи

Спомняте ли си най-луксозната си играчка от детството? Може би е кукла, донесена от чужбина или плюшена играчка, издаваща различни звуци? Спомняте ли си, че голям хит сред децата на „миналия век", т.е. нас - днешните майки, бяха музикалните пилета, пчели

Отваряш очи и над теб чудна приказка звучи

Спомняте ли си най-луксозната си играчка от детството? Може би е кукла, донесена от чужбина или плюшена играчка, издаваща различни звуци? Спомняте ли си, че голям хит сред децата на „миналия век", т.е. нас - днешните майки, бяха музикалните пилета, пчели, слънца и къщички, от които се дърпаше едно въженце и играчката започваше да пее?

Музиката можеше да бъде по-игрива или приспивна и свършваше, когато въженцето стигне до изходното си положение. Играчките се закачаха на пиронче на стената или се връзваха някъде по решетките на детското легло. Не ми омръзваше да дърпам въженцето десетки пъти, докато в един момент просто заспивах. Днес хлапетата са облагодетелствани в това отношение. Притежават такива играчки от самото си раждане и дори не могат да оценят огромното разнообразие, с което разполагат. Бебето си лежи в леглото, поглежда нагоре и хоп - пред очите му се разтваря чудна приказка. Кончета се надпреварват на фона на дрънкащи барабанчета, птички летят около усмихнато слънце, клоуни подскачат и пеят весели песнички, мечета и зебри се гонят в облаците. Красота!

ПРЕКРАСЕН ПОДАРЪК

Ако сте ходили поне веднъж на Погача на бебе, сигурно сте забелязали, че повечето гости подаряват дрехи на хлапето. Казват си: „Какво пък? То още нищо не разбира, поне да помогнем на родителите" и носят всякакви разновидности на бодита, блузки и панталонки. Това не е лошо, напротив, но ако искате да подарите нещо, което истински да зарадва самото бебе, то насочете се към цветните въртележки за легло. А ако вие сте „нова" мама и получите подобен подарък не го прибирайте в кутията „за по-натам". Играчките не винаги са поредната безполезна вещ в детската стая и разнообразието им днес покрива всяка възраст още от самото раждане. Те могат да накарат вашето мъниче да развие вродените си способности така, че направо да ви изненада с уменията си. Окачете въртележката над леглото на бебето и съвсем скоро ще усетите разликата в неговото настроение щом я зърне.

ЦЯЛА ВСЕЛЕНА ОТ КАРТИНИ И ЗВУЦИ

Клише, но факт - пазарът буквално е залят от играчки, които могат да се закачат над бебешкото креватче. Разнообразието е огромно. В повечето случаи няколко животинки или клоуни висят на въженца и обикалят в кръг. Основата, на която са закачени, е пластмасова или дървена и устройството се задейства с ключ, който се навива ръчно. Играчките над леглото са музикални. Някои издават животински звуци, други приспиват децата с нежни мелодии, а трети имитират природата - морски вълни, вятър и други. Разнообразието не свършва до тук. Бебетата на новото време са разглезени в това отношение. Не само, че имат движещи се играчки, които им пеят, но те дори могат да пресъздадат приказка. На леглото на вашето мъниче може например да се монтира главата на Мечо Пух, която да прожектира на тавана историите на сладкия мечок и неговите приятели от гората. Картинките се сменят и разкриват чуден свят пред погледа на хлапето. Въртележките се обогатяват постоянно, като вече включват в аксесоарите си и нощна лампа. Последното е от изключително удобство не само за бебето да спи спокойно и като се пробужда да не се стряска от непрогледния мрак в стаята, но и за кърмещата майка, която може да нахрани детето си, без да го събужда с включването на силна светлина. Както се казва: „Какво ли не измислят днес производителите, за да задоволят всички нужди на клиента?!".

АЛТЕРНАТИВИ

Пазарът предлага много други видове играчки, които са специално пригодени за украса на детското легло. Като се започне от увиващи се между решетките шарени змии и гъсеници, мине се през жирафи, чиито вратове са окичени с дрънкулки и се стигне до топки на въженца, които бебето може да пипа и удря с ръчички и крачета. Ако имате желание, можете и без кой знае какви умения сами да си измайсторите играчки за леглото на вашето мъниче. Изрежете парчета плат от различни стари дрехи. Зашийте ги едно за друго, като можете да постигнете някаква форма на топка, възглавничка, глава на животно, ръчичка или нещо друго, за което се сетите. Напълнете играчката с парцали, памук или дунапрен. Зашийте въже и го вържете на леглото. Много лесно се прави змия и се увива между решетките. Ако сте по-креативни, можете да ушиете и парцалени куклички, които да закачите по цялото легло на бебето.

ПЪРВИЯТ УЧЕБНИК

Преди години се е смятало, че бебетата се раждат едва ли не слепи и на 40-ия ден им пада ципата на очите, за да прогледнат изведнъж. Някои хора и до днес вярват в това твърдение. Съвременната наука обаче доказва, че новороденото притежава способност да вижда, като това умение се развива с времето. Първоначално то успява да спре погледа си само върху най-ярките контрасти - черно и бяло, червено и жълто, оранжево. След първия месец то фокусира картини като снимки, които се сменят пред погледа му. С времето то започва да проследява с поглед движещи се пред лицето му предмети и дори да ги търси с озадачено изражение. Играчките, които за някои хора са просто украшение над детската кошарка, всъщност са първият учебник на детето. То се учи да различава най-ярките цветове от по-бледите нюанси, като гледа как над него се въртят шарени клоуни или подскача цяла ферма с животни. Зрението се калява чрез постоянното движение на играчките. За него е истинско постижение да проследи цяла обиколка на червеното конче, което гони жълтото мече. Ако чуете бебето си да издава гърлен възклицателен звук, понякога придружен от радостни писъци, това означава, че то е открило нещо ново в големия свят и това му харесва. Шарените въртележки тренират и слуха на вашето мъниче. Щом музиката спре, то започва да мрънка. Това е сигнал за ориентация не само с поглед, но и със слух. На по-късен етап бебето започва само да си прави задължителната гимнастика, като не спира да се протяга към играчките над главата си и да рита възбудено, щом над личицето му мине поредният усмихнат палячо. Може да ви се стори пресилено, но педиатрите съветват да запознавате детето си с околния свят от най-ранна възраст, като му подавате играчки с различни материи. Разликата в допира на пластмаса, дърво, груб или по-деликатен плат, топчета или ръбове, развива сензорните усещания на бебето ви. Освен това фантазията на мъничето започва да работи от най-ранна възраст. А в днешно време всички знаем колко ограничена е тя при по-големите деца, на които всичко е поднесено в готов вид. Така че не се колебайте. „Умните" играчки помагат на притежателя им да учи и напредва сред връстниците си, без дори да го усеща като някаква умора или тежест. Всичко се случва в играта.

ВЪЗПИТАНИЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН У ДОМА

Ако сте от родителите, които искат да възпитат детето си като силен, самостоятелен и решителен човек, то въртележката над леглото е един от вашите първи и най-силни съюзници. Дори и да сте постоянно в стаята на бебето, не стойте през цялото време над леглото му. Отдалечете се и го оставете само да се радва на животинките, които издават весели звуци над главата му. Можете да наблюдавате отстрани как бебето ви изгражда навици да се занимава само за известно време - безценно умение за всяко хлапе. В по-късна възраст децата трябва да се чувстват достатъчно силни и да не зависят от настроенията и капризите на приятелчетата си на площадката или детската градина. Придобиването на навик за независимост не е повод за родителите да се отърват от ангажиращото ги бебе, а част от изграждането на един силен характер. Самостоятелното дете среща много по-малко трудности в ежедневието си.

ЛЕКА НОЩ, ДЕЦА

Хайде сега да си признаем, че люлеенето на бебето в ръце с часове всяка вечер в един момент просто втръсва. Малко са майките, които могат да се похвалят, че слагат бебето в леглото, излизат от стаята и то след минути вече спи. Да, има и такива деца, но са рядкост. От една страна педиатрите съветват въртележката над леглото да се маха преди сън, тъй като разсейва бебето, превъзбужда го и то не може да заспи. От друга обаче, нежната мелодия и природните звуци унасят, а постоянното въртене на играчките в една и съща посока направо успиват хлапето. Преценете сами. Всяко дете е различно и има нужда от различни навици и ритуали преди сън. Но не пречи да пробвате. Ако въртележката помогне да научите бебето да заспива само, бъдете сигурни, че ще си осигурите месеци напред спокойни вечери.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: