Семейно здраве

Отново за витамините

Винаги ли са полезни?

Отново за витамините

Забързано ежедневие, постоянни ангажименти, стрес на работното място, неприятности вкъщи... За всички тези проблеми няма панацея, но понякога решението идва спонтанно и някак много лесно - флаконче витамини! Да не се поддадем на стреса, да подсилим имунната си система, да бъдем по-здрави - флаконче витамини! Ако не помогне, няма и да навреди. Но дали наистина е така? Могат ли таблетките с витамини да заменят качествената храна, която е основен източник на тези важни за човешкия организъм химични елементи и вещества? Доколко тези витамини са полезни и може ли предозирането им да се превърне в заплаха за живота и здравето на човека? Може и още как!

Всички вещества могат да бъдат отровни. Само дозата прави едно вещество отрова или лекарство, това е стара истина. Същото важи и за витамините. Патологичният прием на витамини в количества, които застрашават живота и здравето на човека и водят до интоксикация на организма, е състояние, известно като хипервитаминоза.

Витамин А

Симптомите на хипервитаминоза с витамин А са главоболие, световъртеж, намален апетит, гадене, повръщане, сънливост, нарушено зрение, лющене на кожата и др. Ако неговите количества в организма станат по-големи от нормалните, това може да доведе до нарушения на чернодробната функция и намаляване на костната плътност, водещо до остеопороза. Особено внимателни с този витамин трябва да бъдат бременните жени, тъй като направени изследвания доказват, че предозирането му може да увреди плода. С повишено внимание трябва да се прилага и при малките деца. Лекарите съветват този витамин да се приема само чрез храната. В естествен вид той се съдържа в животинските продукти - мляко, сирене, краве масло, яйца, риба.

Витамин В

Предозирането на витамини от групата В е свързано с появата на тежки алергични реакции, нарушение в ритъма на сърдечносъдовата система, развиване на нервни разстройства и депресивни състояния, увреждане на черния дроб, възможни епилептични припадъци.

Витамин С 

Това е водноразтворим витамин, който се отделя през бъбреците. При превишаване на приема е възможно да се отложи в бъбречните каналчета под формата на оксалова киселина и съответно да формира оксалатсъдържащи конкременти в бъбреците.

Макар и бързоразграждащ се, при натрупване в организма витамин С

може да причини анемия, проблеми в обмяната на веществата, нарушения в костната структура и др. Предозирането му е изключително опасно за бременните жени. Лекарите съветват да си набавяме този витамин основно с прием на плодове и зеленчуци в храната.

Витамин Д

Натрупването на витамин Д в организма води до високи нива на калций в кръвта, в резултат на което се появява реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани. Наблюдавани симптоми са дехидратация, мускулна слабост, запек, повръщане, умора и раздразнителност. Добрата новина е, че витамин Д се натрупва по естествен път в организма при излагане на слънце, при което няма опасност от предозиране. Негов източник в храната са тлъстата риба (сьомга, тон), яйцата, кравето масло и млякото.

Витамин Е

Предозирането на витамин Е в организма може да причини повишаване на нивото на артериалното налягане. Негов естествен източник в храната са растителните масла, авокадото, зърнените храни, семената, ядките, морските дарове и др.

Витамин К

Основната функция на витамин К е да бъде коагулант, да помага на кръвта да се съсирва. Съществува в две разновидности: К1 с растителен произход и К2, образуващ се в човешкото тяло с помощта на бактерия. Зелените подправки са отличен източник на витамина - босилек, градински чай, магданоз. В големи количества се намира в копривата, спанака, листата от цвекло, цикорията. От плодовете най-много витамин К се съдържа в кивито. Соята също е източник на витамин К. Важно е да се знае, че поради тяхната несъвместимост едновременната употреба на витамин К и витамин Е може да доведе до кръвоизливи.

Vita значи живот!

Витамините са вещества, които в минимални количества са жизнено необходими за поддържане на нормалната дейност и доброто здравословно състояние на човека. Те не са градивен елемент, нито източник на енергия, но организмът изпитва непрекъсната нужда от тях. Витамините регулират синтеза и активността на клетъчните ензими, като по този начин участват във всички жизнени процеси. Открити са едва в началото на XX век от полския учен Казимир Функ, който успява да изолира от ориз вещество, действащо благотворно на хора със заболяването бери-бери, засягащо тежко нервната система.

 

Автор: Силвия Димитрова
Консултант: д-р Мария Николова, специалист „Хранене и диетология", Медицински университет - София, Катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене", тел. 0889/628851

 

 

Сподели: