Раждане

Отново мама

Прилики и разлики между първо и следващи раждания

Отново мама

Раждането на дете е от миговете, призвани да осмислят и дарят с безмерно щастие живота на всяка жена. Но макар да си мислите, че нищо не може да ви накара да чувствате същите трепети, грешите. Щом видите двете чертички на теста за бременност отново, ще разберете, че съдбата ви е подготвила нова вълна от емоции. Нормално е, въпреки натрупания опит и радостта на детето ви от появата на предстоящото братче или сестриче, да се вълнувате и страхувате от предизвикателствата на срещата си с още един член на фамилията. Затова извадете от гардероба любимия си дънков гащеризон за бъдещи мами, сипете си чаша топло мляко и вижте какво да очаквате, когато пак дойде моментът да дадете живот.

Усещанията 

За разлика от първата ви бременност, доминирана от несигурността и мащабната колекция от четива по темата, втората глава от книгата на майчината ви история е под знака на вече познатото. Дори и да пазите негативни спомени от предишното си раждане, вие сте преминали през него. А това е повод за гордост и доза самочувствие, провокирани от усещането, че сте силна жена, благословена да дарите нов живот.

Сериозен плюс при втората бременност е заетостта ви на майка, ангажирана с отглеждането на децата си. Натовареният ритъм няма да ви позволи да се задълбочавате в излишни притеснения, а позитивната нагласа е основна предпоставка за безпроблемно раждане. Трябва да се отбележат и предимствата на възрастта. Вече сте по-мъдра, подготвена и знаете как да се грижите за здравето и формата си.        

Продължителността

Второто раждане е по-кратко и леко в сравнение с първото, тъй като шийката на матката е много по-еластична и разкритието й отнема по-малко време. Освен това ще ви бъде по-лесно и във фазата на напъването, защото влагалищният канал е опънат от първото раждане. Заради тези детайли е малко вероятно процесът да продължи повече от 12 часа, типични за първото раждане. Тогава разкритието и контракциите отнемат около половин денонощие, а при всяко следващо раждане този пе­риод се скъсява до около шест, понякога дори два часа.

Организмът на жената, която вече е раж­дала, е подготвен за този момент и затова всяка следваща поява в родилната зала преминава по-бързо и с по-малко усилия и болки. Бъдете уверена - тялото ви знае какво да прави. Ето защо от вас се иска да се вслушвате в сигналите му, за да прегърнете детето си възможно най-скоро.

Ако при дебюта си като майка сте имали усложнения, не се тревожете, че ще ги преживеете пак. И бременността, и раждането са уникални, затова гледайте на тях като на нов филм от житейската си кинематография, а не като на пореден епизод от сериал с предизвестен край.

Болката

За разлика от преди, когато всяка контракция ви изглеждаше като абсолютно сигурен предвестник на раждането, сега ще усетите дългоочаквания миг с непоклатима точност. Подготвителните контракции ще са по-кратки, а някои жени дори споделят, че не са ги усетили. Мускулите на таза пък са меки тъкани, които са били разтегнати преди и ще улеснят сегашното ви раждане. Не е за подценяване и фактът, че еластичните стени на вагината ще нагласят главата на бебето с по-голяма лекота, когато то се ражда.

Много майки признават, че второто им раждане е било далеч по-леко от първото, защото са се научили как да владеят болката. И ако предишния път все още не сте контролирали ситуацията, то сега цялото ви същество ще ви съдейства да овладеете болезнените усещания.

Интервенциите

Ако, обаче, не успявате да преодолеете болката, посъветвайте се с медицинския екип как да ви се помогне. И тук, както и при предишното раждане, можете да разчитате на спазмолитици, епидурална упойка и локална анестезия. Обсъдете прецизно всяка възможност за обезболяване и се спрете на най-щадящата за вас и бебето.

Вероятно си задавате въпроса можете ли да родите вагинално, след като предишното ви раждане е било с цезарово сечение. Шансовете са във ваша полза, стига да имате добри показатели и бременнността ви да не е проблемна. Важно е и да не се повтарят обстоятелствата, довели до секцио последния път – например прееклампсия или седалищно предлежание на бебето. Статистиката също е на ваша страна: три от четири жени с нормална бременност могат да родят по естествен път след цезарово сечение.

 

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: