Детска психология

Откъде идват бебетата?

Как да се разговаря с хлапето по въпросите за секса и раждането на деца

Откъде идват бебетата?

 

Ако имате малко дете, рано или късно, а сигурно и доста по-скоро, отколкото очаквате то ще дойде при вас и ще ви попита нещо от рода на: „Откъде идват бебетата?". Ако се опасявате от настъпването на този момент, тъй като не сте сигурни как следва да се отговори на този въпрос, ето малко помощ.

Първия път, когато тази тема присъства в разговора с наследника ви, някак си съумявате да отвлечете вниманието му („Хей, не дават ли Том и Джери по телевизията?"). Така обаче само отлагате неизбежното.

Разберете въпроса

Ако го запитате нещо от типа на „Защо те интересува това?" и още  въпрос-два, ще разберете колко неща вече е научил наследникът ви по темата. А може и да ви изненада, особено ако е разбрал нещо повече от приятелите си.

Използвайте думи, съобразени с детската възраст

Според водещия детски психолог от Ню Йорк д-р Сюзън Бартел до първи клас детето вероятно ще бъде подготвено да чуе, че когато мама и татко се обичат, те си лягат много близо един до друг и си правят бебе. Тя също изказва мнение, че ако чувствате необходимост от по-подробно обяснение на нещата пред малчугана, можете да му кажете, че мама има вагина, а татко - пенис. Татко поставя пениса във вагината на мама и така правят бебето. Мнението на д-р Бартел е, че това не са прекалено неуместни сведения за ушите на едно дете. Трябва също да сте подготвени, че е възможно детето да изпита отвращение, когато чуе отговора на подобен въпрос. Задължително говорете с хлапето, че не може да споделя тази информация с други хора без вашето разрешение. Но ако все пак детето ви въпреки предупрежденията сподели със своите приятели новите си знания, би следвало да му напомните за неспазването на обещанието и да изкажете недоволство от разкриването на „тайната". И точно тогава вече трябва да разкриете на майките и бащите на другарчетата му какво те са научили от вашето хлапе. Това са съветите, които дава д-р Бартел.

Какво не бива да казвате?

Не лъжете детето, че щъркелите носят бебетата, и не му казвайте, че бебето расте в корема на мама без каквито и да са други обяснения. Докато разговаряте с детето, Бартел препоръчва да задавате много въпроси, за да се уверите дали то разбира всичко, което му казвате. Започнете бавно и престанете, когато видите, че любопитството му е задоволено. Не му разказвайте повече от необходимото поне на този етап от неговото развитие.

Специални обстоятелства

Ако детето ви е осиновено (в случай че сте осиновили по-голямо дете, което е наясно, че не е ваше биологично отроче), би трябвало да предвидите и това в обяснението си. Вероятно на хлапето ще са необходими повече разговори по темата, че то е пълноправен член на вашето семейство.

КАРЕ

Преди всичко децата искат да знаят дали са обичани, затова се постарайте да им казвате колко много ги обичате и им показвайте това колкото е възможно по-често.


Автор: Милена Тошева

 

 

Сподели: