Детска психология

От другата страна на медала ...или как да унищожим детските комплекси

Децата са жестоки. И за това си има научно обяснение - те просто не са преживявали тежестта на страданието и обидата от това да бъдеш осмиван. И затова се подиграват на връстниците си, които са по-различни от тях.

От другата страна на медала ...или как да унищожим детските комплекси

Как да освободим децата си от комплексите, които ги тревожат ли? Ами как - като изобщо не им ги създаваме. До тук добре, но само ако нещата зависеха изцяло от вас. Но, за съжаление, възрастният трябва да лавира между своите ценности, очакванията на детето си, изявите на другите хлапета и разбира се... подхода на другите родители. Защото последното тук е от особено значение. Децата са чисти души - те коментират гласно това, което виждат и казват онова, което са чули от своите образи за подражание, а именно родителското тяло у дома. Ето защо е толкова трудно на една майка да обясни на мъничето си защо няма причина да се срамува от себе си и приказките на връстниците му са просто подхвърлени думи без значение.

ПРАВИЛНА САМООЦЕНКА

Самочувствие - чувство за собствено усещане на личното физическо и душевно състояние. Определението изглежда ясно, стегнато и лесно постижимо или иначе казано нещата са прости. Оказва се обаче, че на практика те не са толкова елементарни. За да си дадеш правилна самооценка, трябва да учиш и програмата изобщо не е лесна - уроци по търпение, наблюдателност, душевно спокойствие, вникване в простите неща, отсяване на излишните подробности и още много и много. Изглежда непосилно за едно дете? Всъщност хлапетата могат да постигнат всичко това и да израснат естествени и самоуверени, но има една основна пречка - големите преди тях вече са обременени от предишните големи, онези, подтиснатите от техните предишни. Стереотипната верига е дълга и много здрава.

Ако искате да отгледате щастливо дете, с изградена самооценка, „страдащо" единствено от прекаленото щастие, което му се струпва на главата, тогава спрете да го учите на правила. Напротив - нека то бъде вашият учител. Водете разговори с него - дълги, спокойни диалози, в които се открива истината и за двама ви. Така хлапето израства не с налагани отвън, а със собствени виждания за живота и за мястото си в него. Освен това по този начин детето от една страна само ще стига до изводите, които ви е заложено като родител да му „влеете" във възпитанието и от друга вие наистина има какво да научите от него. Няма нищо по-хубаво от това да „попиваш" информация от собственото си мъниче.

Какво прави едно дете, когато види нещо различно от себе си? Действа първосигнално - така, както го е „учила" природата. Оглежда, разпитва откровено и след това приема информацията, без да й слага етикети, без да я затваря в рамки и без да се поставя себе си в или извън тези рамки. Извод? Ако и родителите постъпваха по този начин и не налагаха собствените си възгледи върху мирогледа на наследниците си, думата комплекс може би нямаше да съществува.

Ако успеете да възпитате дете в хармония със себе си, можете да бъдете спокойни, че никоя подигравка на връстник няма да му повлияе негативно. То ще бъде додастъчно мъдро да осъзнае, че нападките са слабост и не могат да го засегнат.

ЗАПОЗНАНСТВО С НЕПОЗНАТОТО

Дъщеря ми се похвалила на момиченце в детската градина, че е с нова рокля. Детето не казало нищо, а само хванало едната презрамка на роклята и я издърпало рязко - искало да я скъса. Впоследствие разбрах, че родителите му са с ниски финансови възможности и то ходи по цяла седмица с една и съща дреха. Дъщеря ми обвини момиченцето, че е лошо и тогава ми се наложи да проведа разговора за комплексите. Разбрах, че тя трудно осъзнава, че семействата са различни в много отношения. Но след като научи фактите й беше лесно да приеме, че има много неща, които не са като в нашето семейство.

ПРИРОДНИ ЗАКОНИ

Опитайте се да се доближите до природата. Заведете там и своите деца. При нея всичко е толкова различно и в същото време толкова хармонично, защото борът не наставлява храстчето как да расте, за да стане високо като него и горската ягода не съветва шипката как да стане сочна като нея, за да са еднакви.

 АКО СТЕ ОТ РАЗЛИЧНИТЕ

Вие може да научите детето да приема различните, но е невъзможно да превъзпитате останалите родители, които обсъждат недъзите на съседа пред хлапетата си, дрехите на колежката, осиновяването на хлапето от съседния блок или цвета на кожата на зетя на приятелката, който за всеобщ ужас е черен и не се знае какви ще са децата им! Трудно, но прекрасно е да покажете на сина си или дъщеря си как да живее в хармония със себе си, за да не израсне човек, изпълнен с комплекси. Реалното самочувствие е един от най-важните уроци в живота.

 - Личният пример е на първо място. Детето трябва да вижда спокойни родители, незасегнати от комплекси и щастливи от това, което са.

 - Никога не унижавайте детето си, дори на шега.

 - Когато имате спор с половинката си, не карайте детето да застава на нечия страна.

 - Не използвайте детето за изливане на гнева. Не му казвайте, че заради него не ви стига времето или неговото раждане е развалило фигурата ви, косата ви, дневния ви режим и т.н. Детето ще изпита вина от факта, че е причина за вашето нещастие и ще започне да живее в сянката ви.

 - Покажете на мъника, че го обичате заради това, което е, а не заради успехите му.

 - Хвалете го, когато успее сам да стигне до определен извод, дори и да е незначителен за вас като това да разбере, че порцелановата чиния е чуплива, а металната - не.

 - Не крийте неговите недостатъци - нека се срещне с тях лице в лице и да ги осъзнае.

 - Не си позволявайте да обсъждате проблемите на хлапето с други хора в негово присъствие.

 - Обръщайте се към детето с правилното местоимение и не казвайте „Боби иска ли...?" вместо „Ти искаш ли...?". За него е важно от рано да осъзнае кое е „Аз", без да се обърква защо майка му го обезличава като говори за него като за друг човек.

 - Не очаквайте от детето си да ви благодари за всяко нещо.

 - Може би имате неосъществена мечта? Не се опитвайте да я сбъднете чрез детето. Ако сте искали да станете лекар, но не се е случило, не насилвайте детето да учи медицина, за да запълни вашите неуспехи.

 - Изтъквайте положителните страни на различните черти. Ако детето ви е твърде слабо, можете да му обясните, че това му дава преднина пред другите, ако реши да се занимава с художествена гимнастика, лека атлетика или акробатика. Ако е с по-тъмна кожа сред белите си връстници, му покажете, че най-красивите и най-горещите танцьори са мургавите бразилци и аржентинци. Ако дъщеря ви е сред най-ниските и това я притеснява, й обяснете, че като порасне спокойно ще може да носи супермодерни обувки с тънък висок ток. Ако хлапето носи очила, купете му стилна рамка и му покажете колко красиви мъже и жени носят елегантни очила. Всеки дефект може да бъде обърнат от другата страна.

ПО РЪБА

Внимавайте с прекалените хвалби и глезене. Не е добре за личната оценка на детето то да израсне с идеята, че е център на вселената. То трябва да осъзнае, че е една прекрасна малка частица от разнообразието, което ни заобикаля.

ПРИТЧА ЗА КРИВОТО ДЪРВО

Расли в гората красиви и стройни дървета и сред тях едно криво, ниско, чепато и грозно. Всички дървета му се присмивали и то било нещастно. Но един ден в гората дошли дървосекачи и започнали да секат наред. Всички дървета били отсечени, само кривото останало непокътнато. Защото нямало какво да правят с него. Бидейки наглед непотребен, невзрачен и различен, човек има огромен шанс да оцелее в живота.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: