Семейно здраве

Опасните вируси

Острите респираторни инфекции са най-разпространените вирусни заболявания в целия свят и всяка година половината от населението на Земята боледува от тях.

Опасните вируси

За да ви помогнем да се справите с евентуалните нашественици с минимални усилия и средства, ще ви запознаем с придружаващите симптоми на есенно-зимните неприятели и начините за справяне с тях.    

Повишена температура

Всеки знае, че грипните вируси водят със себе си и висока температура, понякога достигаща до цели 400С!

  • Какво да правите?

С повишаване на температурата организмът се бори с инфекцията. Затова не бързайте да я сваляте, освен ако детето не е получавало фебрилен гърч преди. Ако термометърът показва 38.5 градуса, можете да дадете температуропонижаващ медикамент, най-добре на основата на парацетамол. В такива случаи, и ако мъничето иска, разбира се, много помага компотът от малини, както и приемът на достатъчно количество течности.

Консултацията с лекар е задължителна, дори ако температурата е спаднала и детето се чувства добре. В никакъв случай не давайте средства, съдържащи аспирин. Той вреди, като променя състава на кръвта както при малките деца, така и при бъдещите майки, затова неговата употреба по време на бременност е абсолютно забранена.   

Болки в мускулите

Инкубационният период при една остра вирусна инфекция обичайно е от 2 до 7 дни. През това време вирусите, попаднали в дихателните пътища, започват да отделят ендотоксин, който от своя страна предизвиква интоксикация на целия организъм. Оттам идват и болките в ставите и мускулите, липсата на сила и чувството на умора.

  • Какво да правите?

Приемът на повече течности е много полезен в този случай, тъй като с тяхна помощ токсините се изхвърлят от тялото заедно с урината. Специалистите препоръчват в такива ситуации да се пие много чай, особено такъв, който съдържа витамин С.

Запушен нос

От всички остри респираторни инфекции най-силно възпаление на носа и носоглътката предизвиква риновирусната инфекция. Заболяването започва със запушен нос, дразнене на лигавицата, често кихане и сърбеж, като впоследствие се включват главоболието и отделянето на обилен секрет от носа.

  • Какво да правите?

Проветрявайте често стаята, в която спите или стоите най-много през деня. Поддържайте температура, не по-висока от 20-22 градуса. Хремата се лекува най-добре с народни средства, като отвара от лайка, например. Инхалациите, промивките със специални солеви разтвори и нагревките също много помагат.

Кашлица

Кашлицата е един от най-често срещаните симптоми при острите вирусни инфекции. За борбата с нея се използват сиропи в зависимост от това дали тя е суха или влажна.

  • Какво да правите?

Добър отхрачващ ефект има липовият цвят и чаят от него. Правилото за чист въздух и често проветряване на помещенията за сън и почивка и тук важи с пълна сила. Консултацията с лекар е задължителна, а употребата на средства за потискане или овлажняване на кашлицата без назначение от специалист не се препоръчва.

Главоболие

Главоболието, както и останалите симптоми, изброени по-горе, също спада към признаците за интоксикация на организма. Болката при остра вирусна инфекция най-често е разположена в областта на очните ябълки, челото и слепоочията.

  • Какво да правите?

Достатъчният сън и почивка действат много добре при подобни оплаквания. Пийте повече течности, ограничете гледането на телевизия и не приемайте болкоуспокояващи без консултация със специалист.

 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: