Семейно здраве

Очи в очи със страховете

Огромни, пълни с ужас очи. Дишането става все по-затруднено. Ритъмът на сърцето се ускорява и става отчетлив. Всеки момент ще изпълзи изпод кревата чудовището с огромните космати лапи...

Очи в очи със страховете

Огромни, пълни с ужас очи. Дишането става все по-затруднено. Ритъмът на сърцето се ускорява и става отчетлив. Всеки момент ще изпълзи изпод кревата чудовището с огромните космати лапи... В галерията на човешките страхове се намира място за всяко същество и предмет. Към днешна дата има над 500 регистрирани разновидности на фобии. И в това число присъстват не само страховете от болести, стихийни бедствия и пришълци, но и от такива безобидни предмети като най-обикновения балон!

Страхувам се, значи съществувам

Да се боим е напълно нормално. Това чувство е обусловено от един от най-древните вродени инстинкти - инстинктът за самосъхранение. Напълно безстрашният човек е или лъжец, или у него има някаква патология, изискваща спешна намеса на специалист. Много леката уплаха носи даже удоволствие. Ето защо има хора, които с удоволствие гледат филми на ужасите, а други се занимават с екстремни спортове. „Екстремистите" твърдят, че страхът ги кара да се чувстват живи. Но в тези случаи става дума за краткотрайно и слабо усещане. При регулярно изпитване на страх, човек се намира в емоционално напрежение, което може да предизвика различни психически разстройства и фобии.

Да се гмурнем в дълбокото

Страх или фобия? Тези понятия се различават преди всичко по продължителността и наличието на очевидни причини. Да се уплашите от внезапно изскочило куче е нормално, но панически да се страхувате от всяко, даже от най-малкото и безобидно кученце е патология. Първият пример е логически обоснован, но вторият може да се нарече „безпричинен". Причина за фобията, разбира се, има, но тя е надълбоко в подсъзнанието и не е толкова лесно да бъде открита. Някои страхове се разшифроват бързо, особено ако са се появили неотдавна и причината стои на повърхността. Но началото на фобиите обикновено се корени далече в детството или е обусловено от вътрешни несъзнателни асоциации. Специалистите свързват фобиите най-често с два основни страха - от смърт и инвалидност. Ако се страхувате от шумове или от високо, всъщност се боите да не бъдете осакатен или убит. Отделна категория има за т. нар. свободни страхове, които се проявяват независимо от обекта или ситуацията. Тази фобия е може би най-интересната - олицетворява страха от уплаха. Във всеки случай, преди да застанете „очи в очи" със собствения си страх, трябва да изучите „противника" отвътре и отвън.

Страх - мястото, където отиваме да се учим

Първият и основен етап от борбата с проблема е да намерим обекта на страха и задълбочено да го опишем. Трябва да си изясним кое точно ни плаши. После е необходимо да проследим продължителността на фобията. Можем ли да си спомним събитие или впечатление, с което е започнало всичко. Не е излишно да си съставим и списък с асоциации, свързани с обекта на страха. Напълно е възможно причината да не е от битов, а от екзистенциален характер. Тоест да е някаква метафорична проекция на нашата несигурност например. Хубаво е да сме наясно, че можем да си помогнем сами в борбата със страховете само ако те са в по-лека форма. За тежките фобии ще ни е нужна помощ от специалист.

Следете за дишането

Дишането на пресекулки, което често се практикува от героите във филмите на ужасите, далеч не е кинаджийски трик. Възстановявайки нормалното си дишане, човек поставя в норма пулса си и се избавя от вторичните симптоми на страха. Много важно е по време на тренировка да опитате да се концентрирате изцяло върху потока от въздух, да се абстрахирате от ситуацията и максимално да се отпуснете.

Поезията лекува

В известния трилър „Кошмари на Елм Стрийт" децата произнасят рими, за да се избавят от паническия страх. Това упражнение много добре помага за превключване на вниманието. За да има резултат, произведението трябва да бъде с позитивно, умиротворяващо съдържание. Най-важното е, докато се произнасят строфите, да се визуализират позитивните картини и образи.

Сделка със страха

Когато страхът е толкова силен, че не можете да се овладеете, е нужно незабавно да дадете израз на емоциите си - да се разпищите или заплачете. А после да сключите сделка със собствения си страх - давате му да ви завладее, но само за няколко секунди. Когато адреналинът намалее и емоциите отслабнат, не губете време, а вземете ситуацията в свои ръце.

Позитивна прогноза

Преди всичко ние се страхуваме не от самия предмет или същество, а от това, което може да се случи с негово участие - сценарий, написан от нашето въображение. Щом страхът утихне, е необходимо да поставим  въображението си под контрол и да заменим негативния сценарий с позитивен. Не се бойте да дадете воля на фантазията си. Вашият страх е нарисувал падане, с позитивното мислене си дорисувайте крила.

Своеобразен охранител

Въпреки всички неприятни усещания страхът е много полезен. Той е в  ролята на своеобразен охранител на нашия организъм, който ни напомня за възможна заплаха и ни защитава от рисковани действия. Затова не трябва да се срамуваме и безжалостно да го изкореняваме, достатъчно е само да осъзнаем, че е наш помощник, а не враг.  

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: