Раждане

Обичаите по време на бременността и раждането АНГЛИЯ

Ако мислите, че българите сме суеверни, погледнете какво става по света!

Обичаите по време на бременността и раждането АНГЛИЯ

Целият свят буквално полудя по сватбата на принц Уилям и любимата му Кейт. И сега целият свят отново е затаил дъх за следващата новина от кралското семейство - всички очакват скоро младоженците да обявят зачеването на наследник. На официално ниво се разпространява информацията, че англичаните не са суеверни хора и не обръщат внимание на обичаите, свързани с бремеността и раждането. Така обаче изглежда само на пръв поглед. Както при нас, така и при „кралския" народ, всяка поява на нов член в семейството е свързана с цяла върволица от обичаи кои от кои по-странни.

* Никоя англичанка няма да ви каже за бременността си, ако тя не е навършила минимум три месеца. Първият триместър е рисков по медицински показатели, но и в главите на хората също е нестабилен период, за който е по-добре да се мълчи пред роднините и приятелите.

ХАРАКТЕРЪТ НА БЕБЕТО В РИМИ

Напоследък и у нас станаха популярни стихчетата, свързани с деня на раждане и влиянието му върху характера на малкото човече. Не е ясно дали съдържанието на текста се пълни според астрологични изчисления или нареждане на рими, но е факт, че на всеки език може да се намери подобно творение. Според англичаните в понеделник се раждат честните, във вторник - милосърдните, в сряда - печалните, в четвъртък - имат да извървят дълъг път, в петък - обичливите, в събота - ще трябва да работят усилено, а в неделя са честните, добрите и веселите. Българските стихчета са далеч по-оптимистични, но какво да ги правиш англичаните - колкото по на север живеят хората, толкова по-студени са те по характер.

ПРЕДСКАЗВАНЕ НА ПОЛА

Бременните англичанки промушват конец през брачната си халка, хващат го с едната ръка и го поставят така, че да виси над дланта на другата ръка. След като се успокои, той започва да клати халката в определена посока сам, без да се движи от ръката. Ако пръстенът оформя кръгове, бебето ще е момиче, ако се мести напред-назад в права линия - момче ще е. Освен това по-бързият сърдечен ритъм на бебето говори за женски пол, докато по-бавният - за мъжки. Английските баби гадаят пола на плода по лицето на бъдещата майка - ако то е закръглено и зачервено, означава, че тя ще роди момиче.

БРЕМЕННИ ПРИЩЕВКИ

Това, което ние наричаме прищевки, някои хора определят като нормално състояние по време на бременност, а други направо пощуряват да изпълняват само и само бъдещата майка да се чувства комфортно. Бременната жена обикновено иска нещо необикновено в най-неподходящия момент и не е странен фактът, че половинката й тича през нощта да купува луканка или диня през януари. Англичаните приемат тези моменти за част от бременното ежедневие и всички, намиращи се в близост до жената, са длъжни да изпълнят нейните прищевки независимо от ситуацията. Преди години там нашумява случаят на семейство, влизащо именно в тази графа. Бъдещата майка изпитвала силна нужда да усеща мириса на асфалт. Ето защо съпругът й търсел прясно ремонтирани улици, за да я заведе там и тя да вдишва от специфичния аромат.

* На Острова вярват, че ако иска да зачене по-лесно, жената трябва да застане върху главата си в продължение на няколко минути веднага след полов акт.

БЕБЕШКИЯТ ПАЗАР

Англичаните са модерни хора и в повечето случаи пазаруват необходимите вещи за бебето още преди неговото раждане, дори правят това преди настъпването на седмия месец, тъй като носело късмет за успешна бременност. Една от покупките обаче прави изключение - детската количка. Хората от Острова вярват, че возилото може да се купи предварително, но задължително трябва да влезе в дома след бебето. В противен случай ще донесе лош късмет на мъничето.

* Майките на бъдещите родилки не им разрешават да си вдигат ръцете над главата, за да не пометнат.

 * По-суеверните англичанки окичват целия си дом с конски подкови. Подковата има 7 гвоздея и те вярват, че това число носи само късмет.

 * За разлика от нас англичаните не се притесняват да показват бебето веднага след раждането. От първия ден на пристигането му вкъщи се канят гости, които да се запознаят с малкия човек.

 * Ако сте в Англия и ви поканят да видите бебе за първи път, задължително трябва да поставите в ръчичката му сребърна монета.

 * Когато ги изпишат от родилното отделение, майката и бебето обикалят къщата си три пъти - това предпазвало мъника от колики.

 * Вярва се, че проблемите с никненето на зъбките се решават, след като майката натърка венците на бебето с брачната си халка.

Автор: Десислава Христозова

 

Сподели: