Семейно здраве

О„Зъбено” здраве

Здравето за зъбите започва с правилното хранене на майката по време на бременността, преминава през добрата хигиена на млечните зъбки и стига до редовните прегледи при стоматолог.

О„Зъбено” здраве

Чисто, по-чисто, най-чисто

Всички знаем, че за да не се стига до проблеми със зъбите, е необходимо да ги мием правилно. Още от най-ранна възраст. Ето как:

- Четката за ежедневна употреба трябва да е с гъсто наредени косми. Меките четки са препоръчителни за употреба, тъй като с тях може да се почисти венецът хубаво, така че да не се стига до насъбиране на налепи, до появата на зъбен камък и възпаление на венците.

- Много е важно да се почиства и междузъбното пространство. Ако стоматологът не възразява, можете да използвате конец за зъби или интердентални четки.

- Приучвайте детето да четка зъбите си под ъгъл от 45 градуса спрямо венеца и с кръгообразни движения, за да отстрани микробите. Първо - горните зъби, а после - долните. Най-добре е да започнете да четкате зъбите откъм бузите напред, а след това да насочите четката към другата страна. След това трябва да се премине към кътниците от вътрешната страна, следват резците. Едва след като се завърши с измиването на горната челюст, се преминава към долната.

Зъбите трябва да се четкат от всички страни.

 - Препоръчителното време за миене е три минути, но най-важното е да се задържите достатъчно дълго време на всяка една област, която може да се достигне с четката, докато не се отстранят всички остатъци от храна.

- Натискът на четката трябва да е достатъчно силен, за да се отстранят всички бактерии, но достатъчно лек, за да се съхрани венецът.

- Специалистът по дентална медицина е този, който може да ви даде оптималните съвети как да съхраните здравето на вашите зъби, в т.ч. и каква паста за зъби да изберете за вашия наследник.   

Пастата за зъби трябва да е съобразена с възрастта на детето.

Ами ако се счупи зъб

Не може да се каже, че счупеният зъб е често срещан момент, но тъй като изисква навременни действия, му отделяме специално внимание.

Най-големият процент травми на млечните зъби се появява на 2-3-годишна възраст, а  на постоянните - на 9-10-годишна възраст, и то по-често при момчетата.

Важно е веднага да посетите стоматолог, за да се провери дали зъбите са живи и да се стори всичко необходимо, за да се отстрани проблемът.

Санацията зависи от степента на счупване на зъба. Ако той е пукнат само в областта на емайла или ако е обхванал дентина, но не се е стигнало да експониране на зъбната пулпа - отварянето на пространството, в което се намира нервът, зъбът може да се изгради чрез поставяне на пломба. Ако се запази отчупеният фрагмент от зъба, по-добрата опция от запълването му е да се постави и да се залепи тази част на мястото, откъдето е отчупен.

Понякога, освен травмата на зъба, има и увреждане на меки тъкани, които е необходимо да се зашият.

При избит зъб основно значение имат бързата реакция и транспортирането на зъба при стоматолога. От това най-вече зависи успешността на терапията. За целта зъбът се поставя обратно в устата на детето, под езика, за да остане в слюнката, докато не се предаде в ръцете на стоматолога. Много е важно обаче да внимавате детето да не глътне зъба и да не се задави.

При необходимост лекарят може да ви насочи към рентген, за да прецени състоянието не само на зъбите, но и на костите.

Важен момент при мъниците е никненето на първите зъбки. Процесът е придружаван от болка, диария, температура, раздразнителност и безсъние. За да елиминирате симптомите, измъчващи детето, използвайте хомеопатични продукти. Те не само ще облекчат оплакванията, но и благодарение на съдържащия се в тях заместител на захарта - ксилитол, ще предотвратят развитието на кариес.

 

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: