Раждане

Няколко глътки вода

Минути и часове след раждането

Няколко глътки вода

Последен напън и... първа глъдка въздух, първи плач, първи усет за майчинство. И идва моментът за първата мисъл за глътка вода. Независимо дали ще родите по естествен път, или ще се запознаете с рожбата си чрез секцио, едно от първите ви желания след раждането ще бъде свързано с чаша вода. И непременно лекарите ще ви кажат: „Не сега, трябва да изчакаш". А вие сте толкова жадна, все едно не сте приемала течности от дни. Понякога е точно така. Течностите са забранени за всяка бъдеща майка в предродилна зала по ред причини. Те обаче се въвеждат много внимателно и след раждането на детето.

ЕСТЕСТВЕНО РАЖДАНЕ

Ако раждането ви протече по естествен начин, ще имате малко забрани относно приемането на течности. Ще бъдете помолени да не приемате нищо в продължение на два часа след раждането, докато отмине периода на следродилно наблюдение от страна на акушерките и лекарите. Щом ви пренесат в стаята с бебето, можете да пиете:

* ВОДА - ако сте родила с епидурална или спинална упойка, пийте колкото можете повече, за да изчистите негативното й влияние върху организма ви, или по-точно, за да избегнете главоболието; специалистите съветват да изпиете поне 3-4 литра за първото денонощие;

* ЧАЙ - изберете лайка, липа, мащерка, копър; избягвайте плодови, които могат да предизвикат алергия или шипка, която предизвиква запек;

* НАТУРАЛЕН СОК - специалистите съветват да консумирате единствено 100% сокове, задължително без консерванти; ако имате възможност, приемайте фрешове от ябълка и морков.

Въпрос към специалиста:

Айранът и супата могат ли да подпомогнат набяването на течности веднага след раждането, или чистата вода е най-доброто средство за възстановяване след раждане с упойка?

Всякакъв вид течности подпомагат възстановяването на водния баланс, въпросът е те да не съдържат консерванти и други трудно усвоими вещества. Айранът със сол е добро средство за повишаване на ниското кръвно налягане не само при родилките. Но жените, на които млечните напитки предизвикват метеоризъм (газове в червата) е по-добре да ги избягват в часовете след раждането.

СЕКЦИО

Единственото, което лекарите ще ви позволят да консумирате в първите 24 часа от раждането е вода. Ден-два след това диетата ви ще включва основно течности, затова е важно да знаете какви са те и как можете да се подготвите за периода на възстановяване в болницата:

* ВОДА - пиенето на вода през първите 24 часа след раждането е от изключително значение за възстановяването на перисталтиката на червата след операцията; не забравяйте и „изчистването" от упойката; обикновено родилките предпочитат да пият вода от малки шишета със сламка или тип биберон, за по-удобно хващане и пиене в легнало положение;

* АЙРАН - първата ви храна ще бъде айран, а на втория ден може да „заслужите" и парченце сирене;

* НАТУРАЛЕН СОК - сокът трябва да бъде чист, без консерванти, най-удачно от ябълка.

Когато родите със секцио, е добре да сте подготвени, че първите три дни ще консумирате основно течности.

Въпрос към специалиста:

Трябва ли жената да пие повече течности, за да може кърмата да слезе по-бързо, или това е погрешно схващане?

Не е. Количеството на кърмата се влияе от приема на течности, макар и това да не е основен фактор в производството й. Все пак моментът на „слизането" зависи не от приема на течности, а от начина на раждане.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св.Димитър"; тел. 0898 40 88 72

 

Сподели: