Отдих и туризъм

Някои го предпочитат PAR AVION

Да, пътуването със самолет е незаменимо удобство - особено когато сте с деца. Помислете си за десетките тягостни часове път с наземния транспорт, които спестявате! Заедно с малките се наслаждавате на безпроблемното и бързо преодоляване на стотоци километр

Някои го предпочитат PAR AVION

Да, пътуването със самолет е незаменимо удобство - особено когато сте с деца. Помислете си за десетките тягостни часове път с наземния транспорт, които спестявате! Заедно с малките се наслаждавате на безпроблемното и бързо преодоляване на стотоци километри и на почти „отвъдната" гледка - земята отвисоко.

Няма как пътуването par avion да не ви хареса. Бъдете информирани и се подгответе добре, за да не придобиете... неочаквана травма от летене.

БРЕМЕННИ
Авиокомпаниите приемат за превоз бременни жени до 32-та седмица от бременността.
Mежду 32 и 34 седмица от бременността това става с медицинско свидетелство от лекар, в което изрично се упоменава, че лицето може да пътува със самолет, като полета не надвишава 4 часа. По принцип бременните след 7 месец не е препоръчително да пътуват, защото в самолета налягането се променя и е възможно да започнат контракции и раждане. Екипажът на самолета задължително е обучен и за такива извънредни ситуации - известни са не малко случаи на израждани по време на полета бебета. Но аварийното кацане е скъпо, всяка минута престой се таксува на авиокомпанията и е свързано с огромен разход на гориво, смяна на авиационните канали и т.н. и най-важното - голям риск за майката и детето.

МЛАДИ МАЙКИ
Между 2 и 10 дена след раждането трябва да изчакат младите майки преди да предприемат полет, в зависимост от авиокомпанията и начина на раждане. Родилите с Цезарово сечение трябва да изчакат повече. Преди пътуването е задължително посещението при личния лекар.

БЕБЕТА
От авиокомпаниите не препоръчват пътуване по въздуха на деца под 7 дни и на преждевременно родени бебета, тъй като промените в налягането в салона може да им навредят. Бебетата са по-податливи на обезводняване. Поради това е необходимо те да получат нужното количество течности преди и по време на полета. Много бебета имат проблем при излитане и кацане - ушичките им заглъхват и те започват да плачат. Освен това в един самолет има към 200 човека, които са потенциални вирусоносители, а, както е известно, новороденото е със слаб имунитет.

ЗАДГРАНИЧЕН ПАСПОРТ
За пътуване в чужбина за детето е необходим паспорт (валиден минимум 3 месеца след датата на пътуване). Ако детето е само с единия родител, се представя нотариално заверено съгласие за пътуването от родителя, оставащ в страната. Съгласието на родителя не се изисква, когато той е лишен от родителски права. За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство. (Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина, или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.) Всичките тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси. При изготвяне на пълномощното отива родителят, оставащ в страната. Присъствието на детето не е необходимо. Таксата е 6.00 лв.

При подаване на заявлението за паспорт на детето е необходимно явяването на двамата родители и на лицето. Ако единият родител не може да присъства при подаване на документите за паспорт (например, е в чужбина), трябва да се предостави нотариално заверено пълномощно, че упълномощава другия родител да подаде документите.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

Заявление - формуляр (0.50 лв.), който се получава на Информация на Паспортната служба. Попълненият формуляр се заплаща в близкия клон на банка (такива за улеснение на гражданите има към всяко Районно управление, вж. „Такса") и се подава в Паспортна служба.

Лична карта на родителите.

Паспортна снимка на детето - 2 бр. (от последните 6 месеца). Снимките трябва да обхващат цялото лице на детето, очите му да са отворени - каузата може да се окаже доста трудна при новородените.

Предишен документ от същия вид (ако има такъв).

Такса

Издаване на първи паспорт на лица до 14 г.    
Обикн. услуга                                                       
7 лв.
Бърза услуга                                                       15 лв. 
Експресна
услуга                                                35 лв.

Обикновената услуга е за 20 работни дни, бързата - за 3, а с експресната услуга паспорт се издава за 8 работни часа. За последната заявленията се подават само в Паспортна служба на бул. „Мария Луиза" 48.

Копие от Акта за раждане

 Удостоверение от Общината, потвърждаващо местожителството (0.20 лв.)

ТАКСИ

Децата между 6 месеца и 2 години могат да седят в скута на възрастния или в детска седалка за автомобил, поставена на съседното място в самолета. Тези, които не заемат самостоятелно място, могат да бъдат таксувани в размер 10 % от стойността на билета за възрастни. Приложимостта на седалките за автомобил зависят от самолета. Преди резервацията трябва да се провери дали личната седалка се побира между подпорите за ръце на местата за сядане. По време на полета всички седалки за автомобили трябва да бъдат обърнати напред.

Децата на и над 2-годишна възраст заемат самостоятелно място и за тях се заплаща пълна такса, въпреки че някои авиокомпании правят отстъпки за деца до 12 години.

Понякога има ограничения върху броя на пеленачетата, които могат да пътуват в един полет.

Някои авиокомпании изискват децата под 2-годишна възраст да сядат в скута на придружителя си при излитане и приземяване на самолета, дори и да си имат собствено място за остатъка от пътуването. Един съвет: ако пътувате с току-що проходило дете, опитайте се да резервирате места на първия ред в самолета, за да сте сигурни, че няма да рита седалката на човека отпред.

ЗДРАВЕ 

Ако сте бременна, вземете си медицинския картон с лекарските заключения за вашата бременност, също и бележка с кръвната ви група.

При пътуване в определени държави от Африка и Азия се изискват специфични ваксинации (напр. за „жълта треска"). Добре е да си ги направите тук, на място. Поинтересувайте се за нужните предпазни мерки и за риска от заболявания (малария, ентероколити) при вашия личен лекар. По правило ваксината  за пневмония/грип не е подходяща за обикновени туристи, освен ако не са с ниска имунологична поносимост. През май препоръчаха ваксиниране за морбили при пътуване в Западна Европа. Причината е взрива от болестта във Великобритания, Германия, Швейцария и Австрия.

ЗАСТРАХОВКА
Дори когато застрахователната полица не е задължителна (например за пътешествие в Египет или Турция) - не се колебайте да се снабдите с такава! Не е разумно да спестявате за сметка на здравето на детето или за вашето собствено, още повече, че застраховката е евтина. Медицинската застраховка влиза в стойността на туристическия пакет и се оформя към застрахователната компания, с която сътрудничи съответният туристически оператор. Ако обаче възнамерявате да пътувате в чужбина самостоятелно, трябва сами да се заемете с оформянето на застрахователната полица.

ЛИЧЕН БАГАЖ

Наистина смайващо е количеството на личните принадлежности, от които се нуждаете при пътуване с бебе или дете! Мокри кърпи, шишета, бурканчета с бебешка храна, дрехи за смяна, любими играчки и книжки - колкото и да се опитвате да намалите количествата им, ръцете ви ще са все заети...

По-голямата част от авиокомпаниите предоставят разглобяема количка като безплатно допълнение към позволения багаж. Можете да я задържите, докато се качите на самолета, след което тя се прибира в багажното помещение и ви се връща след приземяване. Ако сте с дете под 2 години, ще ви трябват преносимо бебешко кошче или сгъваема бебешка количка. (По-големите лични бебешки кошове и колички се превозват безплатно в кабината или багажното отделение на самолета.) В повечето самолети има принадлежности за бебета, а много авиокомпании допускат персоналът на самолета да затопля бебешки бутилки.

PAR AVION
Ако сте планирали интелигентно пътуването си и сте се погрижили предварително за подробностите, всички тревоги са излишни. Нещо повече - пътуването със самолет е вълнуващо преживяване, достойно начало на всеки съвременен пътепис. Защото гражданската авиация е благо на цивилизацията по-малко от век: спомнете си за безутешния Икар, за опитите с балони, малката, едва крепяща се във въздуха машина на братя Райт (1903 г.) и милионите човешки погледи, отправени с копнеж към непреодолимия хоризонт... Летете!

- Вероятно сте чували, че излагането на естествена слънчева радиация при летене може да увеличи риска от аборт или вродени малформации у детето. Всъщност лекарите са единодушни, че е възможно този риск да е леко повишен при стюардесите или пътничките, които прелитат стотици километри годишно, но е нищожно малък при жени, които летят само няколко пъти в годината.

- Ако някои предпочитат самолетите, за други летенето е ужас - авиафобия. В тези случаи специалистите съветват: изправете гърба, вдишайте дълбоко и бавно през носа, после бавно издишайте. Повтаряйте това, докато се почувствате по-добре. Понякога си струва да се вслушаме и в съвета на бабите. А те просто казват: Огледай се около теб и виж как останалите хора спокойно си спят или си говорят и ще видиш, че не е страшно. На свой ред ние, от „Кенгуру" обичаме статистиката, а тя казва: Днес летенето със самолет е по-безопасно от пътуването с всяко друго превозно средство! (И понеже тя, Статистиката, не търпи възклицателни знаци, удивителната е от нас, скъпи читатели.)

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: