Бременност

Неудобствата на бъдещата майка

Още от началото на бременността организмът на жената се променя.

Неудобствата на бъдещата майка

Част от промените са очаквани, но има и такива, които могат да предизвикат тревога. Представяме ви някои от най-често срещаните от тях и начините за справяне с възникналите притеснения.

Умора и сънливост

Бебето расте много бързо и тялото е принудено да се адаптира към новата ситуация. Ето защо бъдещата майка има нужда да почива повече от обикновено.

  • Какво да правите? Най-добрият начин да се справите с умората е да се отпуснете и да си позволите повече почивка: можете да полегнете в следобедните часове или например след вечеря.

Често уриниране

Това се обяснява със значително увеличаване на количеството прогестерон в кръвта, поради което бременните жени консумират и отделят повече течности.

  • Какво да правите? За да предотвратите изпускането, можете да изпълнявате упражненията на Кегел – те помагат за укрепване на мускулите на перинеума. Обикновено честото уриниране се забавя след 4-ия месец, когато матката се издигне по-високо в коремната кухина. В последните седмици на бременността обаче, когато матката се увеличи, позивите за тоалетна отново стават чести.

Вагинално течение

Това е напълно естествен процес и за него са виновни същите хормонални промени.

  • Какво да правите? Спазвайте добра лична хигиена и сменяйте често дамските превръзки за ежедневна употреба.

Понижаване на кръвното налягане

По правило бъдещата майка може да се чувства зле, ако не хапне навреме, ако трябва да стои дълго време права, или ако е в задушна и гореща стая.

  • Какво да правите? Почивайте повече и избягвайте провокиращите фактори.

Мускулни крампи

Крампите възникват поради нарушение в метаболизма на калция и магнезия в организма и поради влошаване на кръвообращението в малките съдове на краката.

  • Какво да правите? По време на спазъм изпънете крака, насочете пръстите към вас и масажирайте мястото. Ако крампите не отшумят, можете да приемате калций и магнезий, след консултация с лекар.

Отоци

Поради хормонални промени (по-специално поради повишеното съдържание на естрогени), тялото задържа по-голямо количество течност.

  • Какво да правите? За да намалите подуването, не ограничавайте количеството изпита течност: тя премахва токсините, които допринасят за подуването. Ограничете соленото и носете удобни обувки. Когато седите, не кръстосвайте краката. Ако отоците не отшумяват след сън, направете консултация с лекар, тъй като това може да е симптом на късна токсикоза (прееклампсия).

Стомашно-чревни проблеми

Причината за запека е повишаване на хормона прогестерон (той отпуска чревната стена). Освен това, нарастващата матка притиска червата, затруднявайки нормалното им функциониране, и води до оригване, натрупване на газове и киселини.

  • Какво да правите? Пийте повече течности, движете се, яжте храни, богати на фибри, ограничете захарта и пърженото. При киселини можете да използвате антиациди, които са позволени по време на бременност.

Хемороиди

Хемороидите се появяват като резултат от нарастващата матка и притискането й на ректума.

  • Какво да правите? За да избегнете неприятните симптоми, след всяко изхождане е необходимо да се измивате с хладка вода и да не допускате появата на запек.

Болки в гърба

По време на бременността, поради разширяване на корема, центърът на тежестта на тялото се измества и натоварването върху гръбначния стълб се увеличава.

  • Какво да правите? За да намалите болката в гърба, трябва да следите внимателно теглото, да спите на твърд матрак, да забравите за обувките на висок ток и да правите упражнения, укрепващи мускулите на гърба.

 Автор: Нели Христова

Консултант:

Д-р Нели Узунова е АГ специалист в УМБАЛ „Канев” – Русе.

www.umbal.ruse.bg

 

Сподели: