Здраве

НАЙ-ЧЕСТАТА ТРАВМА - ИЗГАРЯНИЯ

Изгарянията са едни от най-честите травми при малките деца. Ежедневно по вестниците и новините съобщават за подобни инциденти. Независимо от статистиката обаче не всички родители умеят да оказват първа помощ. Повечето от тях, когато попаднат в екстремна с

НАЙ-ЧЕСТАТА ТРАВМА - ИЗГАРЯНИЯ

Изгарянията са едни от най-честите травми при малките деца. Ежедневно по вестниците и новините съобщават за подобни инциденти. Независимо от статистиката обаче не всички родители умеят да оказват първа помощ. Повечето от тях, когато попаднат в екстремна ситуация, си губят ума или просто извършват много грешки, които усложняват изгарянията.

ВИДОВЕ ИЗГАРЯНИЯ

Термичните изгаряния се предизвикват от горещи течности, горещи предмети, пара или пламък. В 80% от случаите изгарянията при деца до 5-годишна възраст са с гореща вода, а при по-големите нараства процентът на изгаряния с огън (65%). Имайте предвид, че детето може да получи сериозно изгаряне не само от вряла вода, но и при такава с по-ниска температура, ако времето на въздействие е достатъчно продължително. Например вода с температура 50ºС може да предизвика изгаряне от II-III степен за 7-10 минути.

Химическите-битови изгаряния се случват доста по-рядко, все пак в домовете ни няма толкова много опасни вещества. Преди всичко причината за подобни неприятности са налични химикали, използвани за битови цели - концентрирана белина, каналин, кислол и други препарати, съдаржащи киселини или основи.

Електрическите изгаряния преди са се срещали рядко, но днес ситуацията е различна, заради увеличеното количество на електроуредите.

Лъчевите изгаряния най-често са свързани със слънчевите лъчи. Могат да бъдат много сериозни и основно са свързани с невниманието на родителите. Тъй като кожата на бебето и малкото дете е много нежна, защитата от слънчевите лъчи трябва да е много прецизна. В аптечната мрежа се предлагат много разнообразни слънце-защитни кремове и лосиони, предназначени за бебешката кожа.

Друг вид лъчево изгаряне може да се получи при работа с електрожен близо до деца. В тази ситуация е възможно да настъпят предимно увреждания на очите, тъй като те не се предпазват.

СТЕПЕНИ НА ИЗГАРЯНИЯ

I степен - наранен е само първият слой на кожата. На засегнатото място се появява силно зачервяване, оток, детето се оплаква от болка и парене. Признаците на този вид изгаряне изчезват бързо (за около 1-2 денонощия), мъртвите клетки на кожата падат, без да предизвикват усложнения или да оставят белези.

II степен - в изгорената област е наранен и се отделя целият повърхностен слой на кожата. Появяват се мехури с прозрачна течност вътре, детето усеща силна болка. Първите мехури се образуват минути след изгарянето, в течение на първото денонощие могат да се появят нови и да се увеличават размерите на първите. В случаите, в които мястото на изгарянето е голямо, през първите два дни мъникът вдига температура. Ако раната не се инфектира, тя зараства за около 10-14 дни. На мястото й в продължение на няколко месеца, а понякога и година-две, пигментацията на кожата остава засилена.

III степен - травмата е сериозна, дори и когато участъкът е малък. В изгорения участък практически се нараняват всички слоеве на кожата  и се образуват големи болезнени мехури с мътно, кърваво съдържание. Тази степен на изгаряне се разделя на две подгрупи - III а, при който се запазва най-вътрешният слой на кожата и  III б, при който всички слоеве на кожата са засегнати.

IV степен - предизвиква нараняване на всички слоеве на кожата, подкожните мастни клетки, а понякога и на вътрешните тъкани (мускули, сухожилия, дори кости). Външно раната изглежда като овъглен участък (под въздействието на сухо изгаряне) или като гъста белезникава кора (при влажно изгаряне). За щастие тежките изгаряния се случват рядко. За състоянието на пострадалия от голямо значение е не толкова дълбочината на раната, колкото заеманата от нея площ.

Обикновено, за да се прецени тежестта на получената травма, лекарите използват така нареченото „правило на деветте". Всяка повърхност на тялото се разделя на участъци, кратни на 9%.

            9% - обща повърхността на шията и главата на човека;

            9% - повърхността на едната ръка;

           9% - повърхността на другата ръка

            2х9% - повърхността на единия крак 9% е предната и 9% задната повърхност на долния крайник;

           2х9% - повърхността на другия крак

             9% - повърхността на задната половина на тялото (гръб и плешки);

            9% - седалище

            9%- гърди

            9%- корем

            1% - повърхността на перинеума.

За родителите, обаче, е много трудно да използват това правило в екстремна ситуация. Най-добре е да се възползвате от едно друго, което не е толкова точно, но е по-лесно „правило на дланите", според което дланта на всеки човек винаги е равна на 1% от общата площ на тялото му. Така, като използвате дланта на детето, бързо ще можете да определите площта на изгарянето.

Изгарянията са толкова опасни, не само защото предизвикват повреждане на тъканите. Големите наранявания са съпроводени с болезнени усещания и тежки нарушения в работата на много органи. Всичко това нанася психическа травма на детето.

Често изгарянията са причина за сериозни и необратими изменения в организма на пострадалия. Практически всички сериозни изгаряния зарастват с образуването на груби деформирани белези, които могат и да нарушат правилното формиране на опорно-двигателната система и да ограничат движенията на ставите.

ПЪРВА ПОМОЩ

Каквато и да е причината за изгарянето, преди всичко трябва максимално бързо да отстраните причинителя на нараняването.

Термични изгаряния

Колкото по-висока е температурата на причинителя на изгарянето, толкова по-малко е времето за поява на сериозни повреждания. Така при температура на водата 70ºС е достатъчна 1 секунда, за да получи детето изгаряне от III степен!

- Ако пострадалите участъци на кожата са покрити с дрехи, бързо и внимателно трябва да ги съблечете. Ако става дума за сухо изгаряне (огън), първоначално трябва да намокрите дрехите и след това да ги свалите.

- Ако дрехата е залепнала за тялото, не се опитвайте да я махате, за да избегнете допълнителни наранявания по кожата.

- Пострадалите участъци на кожата трябва да се охладят - да се натопят в студена вода или да се сложи компрес с лед. Това ще намали болката и степента на увреждане на тъканта. Не забравяйте, че изгарянето продължава да се развива дори и след като сте отстранили източника. Нагрятата повърхност на тялото предава получената топлинна енергия към вътрешните тъкани и ги поврежда. Затова охлаждането на изгорената повърхност за 15-20 минути прекратява този процес. Но изстудяването не трябва да продължава повече от 30 минути, защото могат да възникнат спазми на повърхностните капиляри и кръвообращението в тази зона да се влоши още повече.

- Ако площта на изгарянето не е много голяма, може да го обработите с неалкохолен дезинфектант.

- Ако изгарянето не е по-силно от II степен, преди да отидете при лекаря може да дадете на детето обезболяващо. Детските сиропи на основа ибупрофен (нурофен) не само ще облекчат болките, но също и ще предотвратят евентуална треска. Направете превръзка, като използвате спрей за изгаряния, мазила и гелове с пантенол, това ще ускори процеса на заздравяване на раната. Ефективни са превръзките с масло от шипка и крем от невен. Ако има висок риск от възпаление, сложете под превръзката крем с антибактериално действие. Изгарянията от и над втора степен изискват задължително лекарска консултация, независимо от размера на засегнатия участък.

- Ако изгарянето е дълбоко и голямо, задължително (спешно) се консултирайте със специалист. Не се опитвайте да почиствате самостоятелно повърхността на раната от полепнали влакна или замърсявания. Абсолютно забранено е да се пукат мехурите и да се обработват местата с масла и мазни кремове - това само засилва тежестта на изгарянето. Най-доброто, което могат да направят родителите в такава ситуация е да сложат суха стерилна превръзка и максимално бързо да откарат детето до най-близкия спешен медицински център. Във всеки случай, в който възникнат съмнения за състоянието на детето, е най-добре да не се рискува и да се повика Бърза помощ.

Химически-битови изгаряния

Срещат се по-рядко, но обикновено са доста по-опасни. Тежестта на нараняването до голяма степен зависи от продължителността на контакта с опасното вещество и неговите концентрации. Такива изгаряния са по-дълбоки и рядко са съпроводени с образуване на мехури.

Химическите изгаряния от III и IV степен изглеждат като червено петно на кожата, покрито с коричка (меко и ронливо при алкално изгаряне и сухо и плътно при киселинно).

Заздравяването става доста бавно и тежко, често на мястото на раната се образуват дълбоки белези.

Най-опасните изгаряния са в устната кухина, хранопровода и стомаха.  Причината за такива травми най-често е случайно поглъщане на вредна течност или алкална батерия. В този случай детето развива бързо силна интоксикация, изпада в шок от болка, може да възникнат нарушения на дишането (при изгаряне на дихателните пътища с люта пара). Подобни химически изгаряния често завършват с нараняване на хранопровода, стомаха и сериозно кръвотечение.

- Първата помощ се изразява в това, колкото може по-бързо да прекратите контакта с опасното вещество. Пострадалото място трябва да се промива  с голямо количество вода (най-добре течаща), ако химикалът е попаднал и върху дрехата, тя трябва да се махне.

- При изгаряния в устата, хранопровода и стомаха, методите за химическа неутрализация са абсолютно противопоказни, защото могат да предизвикат отделяне на газ, който да започне да травматизира обгорените стени на органа. В никакъв случай не трябва да се опитвате да прочиствате стомаха чрез повръщане, много е голяма вероятността от повторни изгаряния на хранопровода или кръвотечение.

- В домашни условия за обезболяване могат да се приемат само свещички.

- Най-добрата реакция в такава ситуация е обръщането към лекар.

- Мерките от първа необходимост включват даване на пострадалото дете 4 сурови белтъка от яйце или хладно прясно мляко (не повече от 200 мл). При липса на прясно мляко или яйца може да дадете до 200 мл вода, в зависимост от възрастта на детето -  целта е промиване на хранопровода и намаляване концентрацията в стомаха, не се дават по-големи количества поради опасност от подуване и перфорация на стомаха. Това до някаква степен ще защити слизестата обвивка на хранопровода и стомаха.

Електрически изгаряния

Считат се за много тежки наранявания. Предизвикват се при протичане на ток през тъканите и неправилно използване на електроуредите. Изгарянията винаги са много дълбоки и са съпроводени с електро-шок. Тежестта на състоянието на пострадалото дете зависи от напрежението и силата на тока, площта на контакта и общото здравословно състояние. До пристигането на Бърза помощ родителите трябва да проследят протичането на тока през организма на детето. Най-опасният път е през областта на сърцето и мозъка.

- Първата помощ, както и при другите случаи, се започва с прекратяването на въздействието на електрическия ток. Важен момент е безопасното отстраняване от въздействието на ел. ток -  изключването от електрическата мрежа, което може да стане като се изключи бушон, шалтер, от контакта. Ако няма такава възможност чрез дървена, пластмасова пръчка, предмет или дреха, направена като примка, чрез която се дръпва пострадалото дете. Докато не прекратите преминаването на тока, не трябва да се приближавате към мъника с голи ръце. След всичко това, единственото, което могат да направят родителите е да покрият изгарянето със стерилна суха превръзка и максимално бързо да го откарат в болница. По време на хоспитализацията се обръща по-специално внимание на работата на сърцето и дишането. При липса на дишане и сърдечна дейност следва да се започне СПР (съживяване) чрез обдишване и непряк сърдечен масаж. Ако пострадалото дете е в безсъзнание, но диша и има сърдечна дейност се поставя на една страна с цел поддържане на проходими дихателни пътища (стабилно странично положение).

Лъчеви изгаряния

В ежедневието обикновено се срещат само един вид - изгаряния от слънчевите лъчи. Всеки се е сблъсквал с този проблем поне веднъж в живота си. Степента на тежест на този тип изгаряния по принцип не е голяма (по-често I и по-рядко II степен), но площта на поражението може да е значителна. И ако за възрастния човек слънчевото изгаряне не представлява кой знае каква заплаха за здравето му, то „изгорелият" мъник в първите години от живота си се нуждае от спешна медицинска помощ. Родителите също могат да я окажат.

- Веднага трябва да заведете пострадалото дете в прохладно помещение или поне да покриете наранената кожа със студен компрес. През първите 1-2 часа се препоръчва да правите хладък душ или вана (не по-повече от 15-20 минути). Това ще облекчи болките и ще възстанови количеството течност в кожата.

- Едва след това може да се възползвате от различни мазила, кремове и спрейове с антихистамин или пантенол. Заздравяването от слънчевото изгаряне се подобрява с някои биогенни стимулатори - сок от Алое вера.

- Ако изгарянето е от II степен и заема площ над 18% (или е на лицето), детето трябва да отиде задължително на лекар.

- За профилактика срещу дехидратация и други признаци на слънчевото изгаряне, трябва да давате на мъника обилно количество течности. Вземете му любимите чайове и сокове. Ако вдигне температура, използвайте сиропи за снижаването й.       

- Не забравяйте, че най-важна е профилактиката на слънчевите изгаряния, така че преди да отидете на море или на басейн, се консултирайте с личния си лекар какво е най-добре за вашето дете - коя е най-подходящата козметика преди, колко време и как трябва да провеждате въздушните и слънчевите бани. По този начин закалителните процедури наистина ще имат необходимия ефект.

Автор: Биляна Цветкова

Консултант: д-р Христина Шкодрова, педиатър, детски кардиолог, лекар по първа долекарска помощ за деца към БЧК

 

 

Сподели: