Родителска практика

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”

Родителски организации: Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене", подобно на много други организации у нас, свързани с майчинството и грижите за детето, получава своето начало от няколко иницитивни майки, сбилижили се преди години в популярния интернет форум бг мамма. Официалната й регистрация е от близо три години, но всъщност дейността й съществува от поне 4-5 години по-рано. Целта на асоциацията е оказване на доброволна и безвъзмездна подкрепа на кърмещите жени, както и помощ при наличие на някои съпътстващи този иначе съвсем естествен процес проблеми. Ключов момент от дейността на асоциацията е сътрудничеството с медицински лица, заведения и институции и Министерството на здравеопазването като цяло, за да могат посланията за важността на кърменето да стигнат до повече майки и семейства.

Решихме да научим повече за дейността на асоциацията Подкрепа за кърмене" и мотивацията на нейните консултанти, като разговаряме с Христина Янева (или Хедра, както я познават всички от интернет форумите):

Хедра, какво може да накара една жена съвсем доброволно да отдава огромна част от времето и енергията си, които иначе би могла да сподели със семейството си, за да помага безвъзмездно на други майки?

Когато човек е убеден, че кърменето е изключително важно и полезно за всяко дете, и обича да общува с хора, лесно се стига до активистката дейност. Работата е изключително удовлетворяваща и вдъхновяваща, дарява много приятни емоции и винаги има бебета за гушкане J

 Както най-често става, и при теб кърменето се е превърнало в кауза благодарение на твоята лична история, свързана с неуспех на кърменето при първото дете, и желание да поправиш грешките при второто. Децата ти обаче вече са далеч от кърмаческата възраст, а ти продължаваш с все същия ентусиазъм и плам да „сееш семената" на делото. Какво те държи още при кърменето?

Кърменето изглежда една много тясна и мъничка област, в която няма кой знае какво да се научи, нали? Всъщност изобщо не е така и засяга изключително голям обхват от теми - като се започне от раждането и се мине през храненето (и на бебето, и на майката), за да се стигне до специфичните ситуации с недоносени бебета, дечицата с проблеми в развитието, майки с тежки медицински ситуации. Изключително интересно е и човек цял живот има какво да учи, както и да усвоява нови и нови начини, за да помага. Срещите с новите хора, нови предизвикателства и прилагането на наученото за преодоляване на специални трудности просто не губят очарованието си.

Ти си съосновател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене", както и международно сертифициран консултант, който води обучения по кърмене както за доброволци, така и за медицински лица. Самата ти обаче си учителка по професия. Сблъскваш ли се с известно недоверие, когато трябва да водиш лекции на професионалисти - лекари и акушерки?  

Съвсем нормално медицинските лица тръгват с първоначален скептицизъм и недоверие какво точно може да предложи човек без медицинско образование по тема, която се приема за медицинска. Отделно съществуват и предразсъдъците от сблъсъка между майки и медицински лица, който е доста остър по множество теми около майчинството. За щастие обаче аз не работя сама, а в изключително успешен тандем с лекар, който също е международно сертифициран консултант по кърмене, и така убеждаването става много по-лесно. Още повече, че към момента имаме обучени десетки медицински лица и отзивите им за обучението са еднозначно позитивни. Затова медицинските лица, които участват в курсовете ни, вече идват с предварителна положителна настройка и с очакването, че ще научат неща, които ще са им полезни в ежедневната практика.

 Кои са най-големите постижения на Аасоциацията до момента?

Определено курсовете за обучение на медицински лица бяха най-трудната крачка - никак не е лесно да спечелиш доверието и уважението на медицинската общност. Искрено се надявам да успеем да го задържим и все повече да разширяваме познанията и уменията, с които да се помага на кърмещите майки.

Издаването на книгата „Азбука на кърменето" от варненската ни група, както и новите български обучителни клипчета за кърмене, които предстои да излязат, също са много важни крачки.

Какъв е броят на обучените досега в асоциацията доброволни консултанти по кърмене?

В момента към асоциацията има над 100 действащи доброволни консултанти в около 20 населени места в страната.

Имате и гореща телефонна линия, на която приемате обаждания от жени, изпаднали в „кърмаческа неволя". На колко майки по груби изчисления е помогнала директно асоцияция „Подкрепа за кърмене" по този начин?

За последните три години обажданията по телефона, домашните посещения и работата в родилните домове показват, че са достигнати около 7-8 хиляди майки. С всяка година броят им се увеличава съществено.

Как си сътрудничите с другата голяма организация у нас, свързана с кърменето, ЛЛЛ България? Има ли конкуренция, противоречия, или по-скоро се допълвате и си помагате?  

Целта ни е обща - повече кърмещи майки и здрави бебета. Всяка организация работи по свой начин и модел, но за майките не е толкова важно откъде точно идват информацията и помощта. За мен е радостно, че и двете организации гледат на нещата по този начин и че когато някоя майка има нужда от подкрепа, не се колебаем да потърсим сътрудничество от хора от другата организация, ако се налага. Надявам се за в бъдеще да имаме и общи проекти.

Какви проекти са планирани от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене" за настоящата година?

Както казах, предстои да се пуснат кратки обучителни клипчета по кърмене. В момента тече обучение за доброволни консултанти и медицински лица в Стара Загора, което ще приключи в началото на лятото. А от есента - кой знае в коя част на страната ще ни отведе следващото обучение.

 

Интервюто взе: Весела Захариева

 

 

 

Сподели: