Здраве

На разходка без страх

Студеното време навън не трябва да бъде причина за отлагането на разходки.

На разходка без страх

Единственото, което трябва да направим, за да се насладим на зимния сезон, е да знаем как да се грижим за нежната кожа на бебето, така че да не позволим измръзването или изсушаването й. 

И така, каква трябва да бъде правилната грижа за кожата на детето през студените дни?

Разнообразието от продукти за зимна защита е огромно, а за да изберете вашата, имайте предвид следното:

  • Запознайте се с основните характеристики на колд кремовете, като прочетете инструкцииите на производителя.
  • Подходящите продукти не само ще образуват филм върху повърхността на кожата, но и ще възстановят липидната бариера в дълбоките слоеве на дермата.
  • Можете да използвате продукти с високо съдържание на мазнини, като ланолин, и избягвайте опциите на водна основа.
  • В слънчеви дни, дори при минусови температури навън, не забравяйте да нанесете и слънцезащитен крем върху личицето на детето.
  • Обърнете внимание и на устните. Там няма мастни жлези, което означава, че кожата е лишена от естествен защитен филм. Когато избирате защита за устни, внимателно проучете състава на закупения продукт, тъй като съдържанието на изкуствени аромати или оцветители в него е неприемливо.
  • Уверете се, че детето ви приема достатъчно течности. Това ще се отрази положително на състоянието и на кожата. Разбира се, това трябва да бъде чиста вода, сок или плодова напитка, но „сокът от опаковката“ едва ли ще има положителен ефект върху здравето на детето.
  • Увеличете влажността на въздуха в апартамента. Ако нямате възможност за овлажнител, можете да сложите мокри кърпи върху радиатора.

Топлите вани са чудесен начин за сгряване в студените дни. Не забравяйте обаче, че горещата вода изсушава кожата бързо и след водните процедури е необходимо да нанесете подходящ лосион или олио за овлажняване. Подходящи за къпане са продуктите, които имат мазна или плътна кремообразна текстура, която не се пени в обилни количества. За след баня използвайте такива, които помагат за поддържане на влагата и облекчават сухата кожа.

В следващите редове ви представяме нашите съвети как най-бързо и безпроблемно да стоплите ръцете и краката на детето:

За ръчичките

1. Помолете детето да стисне и отпусне пръстчета.

2. Отпуснете и свийте ръчичките в лактите.

3. Направете кръгови завъртания с изпънати ръце, последователно с лявата и дясната ръка.

4. Замахнете с ръцете, едната нагоре, другата надолу. Или и двете едновременно нагоре и надолу.

5. Бързо кръстосвайте и разпервайте ръцете на нивото на гърдите.

6. Свивайте ръцете под прав ъгъл, като събирате длани в юмруци, без да ги докосвате. След това рязко разперете лактите встрани и така няколко пъти. Изпълнявайте това интензивно, колкото можете.

За крачетата

1. Опитайте да стъпвате последователно на пръсти и пети, все едно се търкаляте.

2. Седнете и хванете с длани коленете, започнете да ги движите навън и да ги разделичавате навътре, като ги докосвате едно до друго.

Ако детето е мъничко и не може да изпълни указанията, които му давате, можете вие да правите движенията с неговите ръчички и крачета. Внимателното разтриване също ще бъде от полза, стига да не причинявате дискомфорт или болка. 

 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: