Раждане

На път към родилния дом

Терминът на раждане наближава и до появата на бебето остава още съвсем мъничко, вълнението е голямо, а притесненията и многобройните въпроси за неизвестното, което предстои, без съмнение вълнуват всяка бъдеща майка.

На път към родилния дом

Ако намирате себе си тук, и се питате кога да тръгнете към родилния дом, следващите редове ще ви помогнат да се чувствате малко по-подготвена.

В очакване на контракциите

Всяко раждане започва с контракции. Преди появата им обикновено може да има тежест ниско долу в корема и болка в кръста. Важното е, обаче, да се различат истинските контракции от подготвителните, които можете да усетите още през 2-ия триместър на бременността. Истинските контракции са регулярни - през равен интервал от време, като колкото повече наближава моментът на раждане, толкова повече времето между тях се скъсява, а продължителността на всяка контракция се увеличава. Истинските контракции не отшумяват при промяна на положението на тялото, нито при взимаме на топъл душ.

 

Околоплодните води

Изтичането на водите може да стане във всеки един момент преди раждането – у дома или в родилния дом. Пукането на околоплодния мехур, регулярните, силни и продължителни контракции са сигурна индикация за наближаващата поява на бебето.

 

Минутите са важни

Когато започнат контракциите, не бързайте да тръгвате веднага към родилния дом. Първият период на раждането понякога е доста дълъг, така че е много по-добре да го прекарате у дома в спокойна и приятна обстановка. Ето защо, следете времето – на колко минути се появяват контракциите и колко точно продължава всяка една от тях. Когато контракциите станат на около 5 минути, можете да тръгнете към родилния дом. В случай че раждането е второ или последващо, можете да тръгнете и по-рано.

 

На път към родилния дом

Пресметнете колко време ще ви трябва да стигнете до болницата, в която сте избрали да родите бебето си. Ако тя е близо до вас, няма защо да се притеснявате и следете контракциите - те трябва да са регулярни, на около 5 минути. Ако, обаче, родилният дом се намира значително по-далече, например в другия край на града, тръгнете по-рано.

 

Спешни ситуации

Има няколко ситуации, при които трябва незабавно да се отправите към родилния дом, без значение дали има индикации за предстоящо раждане:

  • Ако имате кървене.
  • Ако контракциите не спират.
  • Ако усетите промяна в движенията на бебето – те са намалели, или напротив – усилват се.
  • Ако имате главоболие, високо кръвно, световъртеж или причерняване пред очите.

 

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Сашо Георгиев,

акушер-гинеколог, СБАЛАГ „Майчин дом”

 

 

 

Сподели: