Вкусно и полезно

На прага на лятото

Юни пристига със свободата да готвим, избирайки от богата палитра сезонни плодове и зеленчуци.

На прага на лятото

Настъпва времето на бързите леки ястия с кратка термична обработка, свежите плодови десерти, сладоледите и коктейлите – Ура! Сезонът на разнообразните салати е в ход и единственото, което ни остава, е да сме подготвени и настроени за експерименти. Приготвянето на голяма купа салата е толкова лесно, колкото и подчинено на определени правила – донякъде прилича на рисуването, само че крайният резултат удовлетворява не само зрителните, но и вкусовите ни сетива.

И така, започваме с добре познатата купа, в която накъсваме или нарязваме зеленолистни зеленчуци, като избираме от тези с по-мек и универсален вкус и от останалите с по-плътна текстура или пиперлив вкус. След това прибавяме зеленчуци или плодове, които ще внесат цветен акцент и допълнителна хранителна стойност. Тук е моментът да бъдем креативни и, използвайки това, което е подръка, да добавим към салатата микс от текстури, вкусове, цветове и форми. Протеините са опция, която дава още едно ниво на засищане. Обичайните заподозрени в тази категория са яйца, сирене, шунка, бекон, прошуто, пиле, морски дарове, риба – пушена сьомга, тон, аншоа. От тях избираме един или най-много два варианта, като тези с крехка текстура прибавям накрая, за да не се разпаднат. Съдържащите скорбяла добавки, които бихме могли да добавим, служат за уплътняване на салатата и създават усещане за ситост. Това се картофите и зърнените култури – боб, леща, киноа, булгур, ечемик, също така сладки картофи и тиква...

От шест до осем – това е правилната бройка за всичко, което сме сложили дотук в купата. Ако съставките са по-малко, рискуваме салатата да ни се стори твърде скучна, а ако са повече – препълнена и объркваща вкусовите възприятия. Следва дресингът, който сам по себе си е предизвикателство за съчетаване на продукти. Струва си да се обмисли употребата на  питателен дресинг, такъв, в чийто състав влиза кремообразен продукт, като авокадо, тахан, сирене или гъсто кисело мляко.  Това гарантира обединяването на всички вкусове в салатата. Веднъж усвоили приготвянето на семпъл винегрет, ще ни бъде лесно да навлезем по-дълбоко в тази територия. Важно е да спазваме няколко базисни правила. Винаги започваме с разтварянето на солта в оцета или лимоновия сок, след това добавяме зехтина или олиото, което сме избрали, черния пипер и останалите съставки и разбъркваме енергично до получаване на емулсия. 

Дървените и пластмасовите прибори за разбъркване са за предпочитане пред металните, които са по-тежки и могат да смачкат крехките листа. Но най-подходящият „инструмент” за овкусяване на салатата всъщност са собствените ни ръце. Така най-лесно можем да усетим  и разпределим дресинга, като винаги започваме с по-малко, отколкото смятаме, че ще ни бъде нужно, разбъркваме внимателно, опитваме  и при нужда добавяме още. Финалните щрихи, завършващи салатата, обикновено са по-вкусни, когато са поръсени върху нея, а не разбъркани с останалите продукти. Това най-често са хрупкащи елементи – крутони, запечени ядки и семена, овкусени и запечени хлебни трохи, както и карамелизиран лук или натрошен хрупкав бекон. Сирената също е добре да бъдат добавени в последния момент.

 

Автор: Димитрина Бунова

 

Сподели: