Раждане

На изходна позиция

Как започва раждането? Отговорът е кратък – с разкритие на маточната шийка.

На изходна позиция

Ще поговорим за най-важното събитие от първия етап на процеса: как се случва, защо понякога възникват трудности и какво прави лекарят, за да ги преодолее.

„Домът“ на вашето бебе – матката – се състои от три части: тялото, в което расте детето (най-широката част), шийката (тясна долна част) и цервикалния канал, който ги свързва. Шийката на матката прилича на тръба от мускулна тъкан, дълга около 3 см. Краищата й са стеснени и единият от тях отива в матката, а другият – във влагалището. По време на бременност шийката на матката изпълнява 2 важни задачи: затваря бебето, за да не излезе навън, и блокира достъпа до него на микроби от влагалището. На около 37–38 гестационна седмица тялото започва да произвежда „хормони на раждането“ и под тяхно влияние шийката на матката постепенно се подготвя за появата на бебето. Когато дойде моментът, под действието на контракциите шийката омеква, съкращава се и се отваря, за да се роди най-прекрасното създание в целия свят – вашето бебе!

Период на разкритие

Първият етап на раждането е отварянето на шийката на матката, поради което се нарича период на разкритие. Този важен етап започва с началото на контракциите и завършва, когато шийката на матката е напълно отворена (10–12 см), за да може бебето да се роди.

Контракции

Обикновено контракциите започват от горната част на матката (най-често от десния ъгъл) и постепенно се спускат към шийката. Ако обаче започнат отдолу, тогава шийката на матката не получава достатъчно импулси и не се отваря или го прави твърде бавно. В този случай бъдещата майка има редки и слаби контракции.

Каква е причината за проблемите с отварянето на маточната шийка?

  • Първо, по време на раждането тя не е имала време да узрее правилно. За да се отвори навреме, шийката трябва да започне да се съкращава и омекотява предварително под въздействието на хормоните. И ако те са твърде малко, тъканта на шийката на матката няма да омекне и няма да бъде готова за раждане. В този случай обикновено специалистите поставят липсващите хормони под формата на препарати.
  • На второ място, самото бебе може да попречи на нормалното раждане. Ако то е твърде голямо или е разположено неправилно, главата му няма да може правилно да натиска шийката на матката и да я отваря. Тогава раждането, което започва нормално, може внезапно да спре и лекарите ще трябва да разрешат проблема със секцио.
  • По време на раждането не само бебето притиска шийката на матката, но и водите, които го заобикалят във феталния мехур. „Потичайки“ надолу, те раздалечават тъканите на шийката на матката, като клин. Но ако балонът не приеме клиновидна форма, той няма да може да притисне правилно маточната шийка. В тази ситуация лекарите правят дупка във феталния пикочен мехур и след това той се придвижва по-лесно с бебето.
  • Друг проблем може да възникне поради факта, че в околоплодния мехур има твърде много или твърде малко околоплодна течност. В първия случай матката се разтяга, а във втория, напротив, се напряга твърде много – но и в двете ситуации става трудно да се свива и шийката на матката не се отваря.

Какво определя дали жената ще има проблеми с шийката на матката или не?

На първо място са нейната възраст и „опит“. Ако една жена роди първото си бебе след 35 години, вероятността маточната шийка да не се отвори е по-висока, отколкото при по-младите майки.

Проблеми с разкритието се появяват при затлъстяване, метаболитни и ендокринни нарушения. Рискът се увеличава, ако жената има гинекологични проблеми – тумори на матката (например миома) или увреждане на шийката (цикатридични деформации вследствие на раничка например).

Автор: Нели Христова

 

Сподели: