Тя и Той

Мъжка гледна точка: Я! тук ЮБИЛЕЙ се ЛЕЙ, ЛЕЙ – я, налей!!!

По случай 5 годишнината на списание „Кенгуру" и аз реших да посветя някои мои „мъдри мисли" на юбилеите - семейните юбилеи, наблюдавайки нещата от своята Мъжка гледна точка.

Мъжка гледна точка: Я! тук ЮБИЛЕЙ се ЛЕЙ, ЛЕЙ – я, налей!!!

По случай 5 годишнината  на списание „Кенгуру" и аз реших да посветя  някои мои „мъдри мисли"  на юбилеите - семейните юбилеи, наблюдавайки нещата от своята Мъжка гледна точка.

Здравейте, вече пет години в печатното медийно пространство „подскача" наръчникът за съвременни родители, наречен „Кенгуру" с благородната цел - да ви информира, да ви бъде полезен, а защо не и да ви забавлява. Затова реших днес да обърнем внимание на заветния момент, в който официално се съгласяваме да заиграем на семейното хоро или по-скоро - какво да правим след това, как да отбелязваме годините семейно бракощастие!

За да се заздрави връзката между двамата партньори, на всеки юбилей от сватбата се предава символично значение.  

1 година - Памучна или Басмена сватба. Наречена е на името на тази най-проста текстилна материя, защото се смята, че една година след сватбата празникът вече е преминал в делник за младото семейство. Подаряват се кърпи и басма... Минала е само една година, бракът е още „горещ" - басмените рокли най-лесно се разкъсват... и в делник, и в празник.

5 години - Дървена сватба. Петте години са критична годишнина, по този повод обичаят на този ден е Тя и Той да си разменят различни дървени предмети. Изводът е, че всеки от участниците в брака вече е осъзнал, че е „изял дървото"... съвет за съпруга - не подарявайте на законното ви щастие точилка, това е нещо като осъденият на обезглавяване сам да си донесе брадвата.

„5 години Кенгуру - 5 години семейно щастие на подскоци"

7 години - Медна сватба. Период, който мнозина считат за особено критичен в съпружеските взаимоотношения. И като залог за бъдещото щастие съпрузите си разменят медни монети или съдове. Купуват се медни съдове за дома... Канчета, джезвета - все неща, с които може да се направи кафе или скандал, е някои си подаряват и медни покриви, ама после им снимат къщите от хеликоптер... При семействата от ромски произход подаръците (медна жица,търба и др.) се предават ритуално на пункта за вторични суровини, а с парите се устройва юбилейно джумбуре!

8 години - Тенекиена сватба. С това дрънчащо название наричат 8-та годишнина от бракосъчетанието. И в потвърждение на това, че семейният живот се върти главно около прозаичните неща от всекидневието, двамата съпрузи си подаряват лъскави домакински съдове... ако жена ви на 8-та година започне да купува (уж за празника) особено големи черпаци, тигани, сатъри... започнете да се прибирате поне малко по-рано и, ако може, не на 4 крака.

10 години - Сватба на розите. На този празник се канят много гости, кумовете и шаферите, съпреживели заедно с младоженците техния най-щастлив ден. И не само се подаряват, но и се танцува с червени рози... Моля ви, преди да захапете розата за юбилейното танго, проверете дали жена ви е махнала бодлите, ако все още са там, елегантно подайте  цветето на тъщата, светкавично й вземете очилата (под предлог, че без тях изглежда като дъщеря си), и я помолете първо тя да ви покаже как се танцува този огнен танц... хи, хи, хи.

13 години - Дантелена (Сатенена) сватба. Тази сватбена годишнина е своеобразно предупреждение: не забравяйте да поддържате блясъка на своя брак! Купува се скъпо спално бельо... меко, памучно и топло... онова готино "горещо" дупе отдавна не ви топли „душата", а сатенът държи хладно. Все пак, ноември е, 'айде мерси, ще кажем ний на тоз сатен, та ако ще и с дантели да е.

15 години - Стъклена или Кристална сватба. Той и Тя си подаряват стъклени или кристални предмети, като символ на това, че отношенията между съпрузите трябва да бъдат чисти и прозрачни, като стъкълце... Това със стъклото ми харесва, само, може ли в „стъклата" да има и течен пълнеж с „ангажирано" съдържание, ако може и то да е юбилейно - 15- годишно.

20 години - Порцеланова сватба. Празничният обяд се сервира в нов порцеланов сервиз в знак на това, че от старите вече не е останала и една чинийка... Купува се порцеланов сервиз... Е аман от сервизи, вие представяте ли си след 20 години брак, колко сервизи има вкъщи, та 'айде и още - аз тоя юбилей ще го пропусна. И не купувайте скъпи чинии, че след някой семеен скандал много ще ви боли... джобът.

25 години - Сребърна сватба.  Един истински подвиг в семейното летоброене! На празника се събират всички роднини. И наред със златните венчални пръстени, които все още носят, двамата съпрузи взаимно си даряват и по един сребърен... Хммм, обичам сребро, хубаво че и жена ми обича - та минавам по-тънко, че с тия цени на златото!!! Е тука номерът със сервиза много ще ми хареса, на един сребърен няма да се разсърдя... да ни подарят роднините.

30 години - Перлена сватба. С названието си този юбилей напомня, че тридесет години, преживени заедно, се нанизват като перли в огърлица... За съпругата - перлена огърлица... е то оставаше и за съпруга!?! Ако Той се появи с перлена огърлица, работата е ясна - съпругата скоро ще бъде сменена със... съседа Гошо. Мани, мани! Да не дава Господ!

35 години - Ленена сватба. На този ден съпрузите обогатяват покъщнината с ленени покривки и кувертюри. Купуват се покривки, пердета... Аааа, не! А'ре пак простотии - пердета, покривки, ковертюри, дрън, дрън, аз не участвам.

40 години - Рубинова сватба. Подаръкът е особено символичен, към златните венчални пръстени се прибавя по едно рубинче - камъкът на любовта и огъня. Подарява се пръстен или накит с рубин... Ееех "Рубин"! Що закриха хубавото заведение, можеше да се направя на хитър и да мина метър, с един "Рубин" -  сметката щеше да излезе най-много 100-тина лева. Максимум!

45 години - Сапфирена сватба. Подарява се пръстен или накит със сапфир... Ааа не, 45 години й стигат, ш'е мине и без сапфир, абе тия как я мислят тая работа, аз сапфир не съм виждал у живота си, а пък и ако е толко' скъп, колкото съм чувал...

50 години - Златна сватба. Половин век заедно неразделни в радост, и в неволи! По този забележителен повод съпрузите твърде символично си устройват повторна сватбена церемония - заменят старите си златни пръстени с нови... За тази цел и двете пенсии се профукват за скромна почерпушка. След повторната сватба се тегли младоженски заем, 'щото няма к'во да губите вече, и отивате на почивка (в добрия смисъл на думата), гаранти ви стават внуците, 'щото и те вече са големи хора, а и само ви чакат да „освободите" апартамента, който сте изплатили предната година... просто разкош!!!

60 години - Диамантена сватба. Подарява се пръстен или накит с диамант... Е тука вече прекалихте - злато, рубини, сапфири, диаманти!?!  Да не съм шейхът на Дубай... аз диамант съм виждал само на филм (кога' ходихме с мо'йта на „Джеймс Бонд"), а от сигурен източник съм чул, че у киното диамантите са пунта Мара. Излиза, че истински и на кино не съм виждал - тия юбилеи май са мислени от някоя бижутерийна компания.

Кенгуру - на 60 броя, 60 диамантено-лингвистични кенгурчета са минали през ръцете ви и през главите ни.

70 години - Благодатна сватба... както забелязвате в информацията нищо не пише. Еми на тия години на човек не му трябват ни рубини, ни сервизи, най-много някой памперс. Абе, благодат! То само за това, че си още жив трябва да черпиш, а за сватба не знам... Обаче на тия години най-големият номер е:

След  Благодатната сватба да празнуваш Басмена... ха ха ха, сещате ли се? Това го могат само Чарли Чаплин и Хачо Бояджиев... и един милиардер от САЩ, ама той умря... в първата брачна нощ.

75 години - Коронна сватба. Да си 75 години заедно с любимия човек - не е ли това най-красивият подарък за предаността и любовта, съпътствали и двамата съпрузи в общия им житейски път? - Стига бе, хората не могат да живеят толкова!!! Празнуващите такава сватба в наши дни би трябвало да помнят Априлското въстание, а по време на сексуалната революция са били изгубили вече и месечен цикъл и ерекция.

На Коронна сватба се подаряват корони, златни... за ченета, и букет! ...Честито на оцелелите!

Към днешна дата такава сватба са празнували само няколко старци от Родопите, учителят Йода и Лили Иванова.

Е, мили мои, вече знаете какво да правите на всяка годишнина, единственото което ми остана е да ви пожелая  - 75 годишнината на вашия брак да я празнувате заедно с екипа на списание „Кенгуру"!!!


Автор: Краси Колев

 

 

Сподели: