Отдих и туризъм

Москва, която не вярва на сълзи

За мен това е истинско предизвикателство – да пиша за Москва като турист. Но какво пък…

Москва, която не вярва на сълзи

За мен това е истинско предизвикателство - да пиша за Москва като турист. Но какво пък...

"Уважаеми пътници, току-що кацнахме на летище „Шереметиево" в Москва..." Въздишка на облекчение. Самолетът бавно се приближава до червения ръкав. Следват сивите коридори на летището, опашката пред гишето за паспортния контрол, облечената в зелена униформа граничарка, която внимателно се взира в мен. Щрак-щрак. Печатите в паспорта и "Добре дошли в Москва".

Зареждам се с търпение. Очаква ме неколкочасово придвижване до центъра по безкрайните, вечно задръстени улици на Москва. Трафикът е безмилостен. Но аз не му обръщам внимание. Погледът ми се рее през прозореца, а в главата ми се запечатват само отделни образи - един жилищен квартал, втори, огромните търговски центрове в покрайнините, блоковете от следвоенно време, старите улици и булеварди. Пристигнахме.

Съвет: Ползвайте метрото. Най-бързият начин да се придвижиш от т. А до т. Б.

Сърцето

Вратите се отварят. Тълпата ме повлича към ескалаторите на метростанция "Пушкинская". Излизам от метрото. Точно над мен се извисява паметникът на Пушкин, а пред мен се пресичат „Булевардное кольцо" и ул. „Тверская". Пушкинският площад е едно от местата, където в новата история на Русия под погледа на великия творец се събират на протести недоволните. В старата история на императорска Русия „Булевардное кольцо" е очертавало границата на града. Днес то ме мами с широката алея под вековните дървета, люляковите храсти и птичите песни. Не, днес не. Обръщам се и тръгвам по „Тверская", надолу, към „Сърцето".

Не бързам, но ритъмът на града ме подхваща и ме понася. Съпротивлявам се, забавям крачка, ала градът живее своя живот и не се интересува, че аз съм там. И постепенно се предавам, влизам в такт, дишането ми се ускорява, усещам как летя напред. Отляво се появява паметникът на Юрий Долгорукий, възседнал кон с протегната ръка, сякаш казва "Тук ще бъде моят град", точно както и през 1147 г. когато поставил началото на Москва. Не спирам, продължавам, към „Сърцето". Ето, вече може да се види - част от червените стени, червена кула. И да се усети как тупти.

Съвет: Винаги носете със себе си паспорта си. Градът се радва на засилено полицейско присъствие и строг контрол.

Московският Кремъл е разположен в центъра на града, на хълм над Москва река. Червените стени и кули в днешния си вид са били построени през 1485 - 1495 г. Стените образуват неправилен триъгълник, в ъглите на който са разположени три кръгли кули. Останалите 17 кули са квадратни. Едни от символите на московския Кремъл са Цар-пушка и Цар-колокол, които не могат да бъдат подминати, без да се направят поне 2-3 снимки пред всеки от тях. Архитектурна ценност са сградите на Арсенала, Сената, Големия Кремълски дворец, Съборния площад. От музеите силно препоръчвам Оръжейната палата и Алмазния фонд.

Оръжейната палата е музей-съкровищница, където могат да се видят златни и сребърни изделия, богато украсени карети, костюми, парадни оръжия и древноруски държавни регалии. Още по-интересни са изложените в Алмазния фонд предмети. Той е основан с указ на Петър Първи за съхранение на «скъпоценностите на държавата» и първоначално се е казвал Брилянтовата стая. Днес изложбата на Алмазния фонд показва императорските символи на властта: короната, държавата и скиптъра със знаменития алмаз «Орлов», световноизвестният индийски алмаз «Шах», многобройни украшения и ордени от злато и скъпоценни камъни. Част от експозицията са и интересни късове скъпоценни метали, намерени в Русия (например най-големият къс самородно злато «Големият триъгълник» с тегло 36 кг.)

Територията на Кремъл и музеите, разположени на нея, са отворени за посещения всеки ден, без четвъртък, от 10:00 до 17:00 ч. Билети се купуват на касите в Александровский сад и при Кутафья башня. Касите също почиват в четвъртък, а работното им време е от 9:30 до 16:30 ч. Цената на билет за Кремъл и Съборния площад е около 9 евро (350 рубли), цената за посещение на Оръжейната палата е около 17 евро (700 рубли). Посещенията в Оръжейната палата се осъществяват на сеанси от 10:00, 12:00, 14:30 и 16:30 ч. Билети за Алмазния фонд се продават във фоайето на музея, посещенията също са на сеанси с интервал 20 мин. Фондът е отворен от 10:00 до 17:00 ч. с почивка от 13:00 до 14:00 ч.

Голите факти

Москва става столица на обединената Руска държава през втората половина на XVв. През 1712 г. цар Петър Първи пренася столицата в Санкт-Петербург. Москва си връща "столичния" статус през 1918 г. и до днес не го е губила повече.

През 1325 г. в Москва се мести резиденцията на митрополит Киевский и всея Руси, след което става един от основните центрове на православието. Днес в рамките на града са разположени около 400 православни църкви, храмове и събори.

Площта на града е около 1000 кв. км. Населението е 11 милиона (по данни от 2004 г.). Смята се, че ежедневно през Москва минават още между 2 и 3 милиона души. 55% от населението на града е от женски пол.

Според административното деление на Руската федерация Москва влиза в Централния федерален окръг, но заедно със Санкт-Петербург се подчиняват на по-специален административен режим.

Транспортната система на Москва включва 11 железопътни направления, 3 речни порта, 4 летища. Московското метро има 161 станции и 220 км релсов път. Освен това архитектурата на централните метростанции се смята за една от забележителностите на града.

Перли в короната

Большой театр - театралната перла

Според мен е "перла" не само в руската корона. Един от най-известните театри в света, в трупата на който са танцували и пели звезди от световна величина. Десетки представления са били поставяни за първи път именно на тази сцена.

Большой Императорский театр е построен през 80 -те години на XVIII в., но сградата претърпява няколко пожара. През 2005 г. започна голяма реконструкция, която продължи 6 години. По време на ремонта сцената е "преместена" в друга сграда, от лявата страна на театъра. Театърът отново отвори врати през октомври 2011 г. От репертоара на балета препоръчвам "Спартак", "Дон Кихот", "Пепеляшка" и, няма как без него, "Лебедово езеро". От операта - "Кармен", "Борис Годунов", "Дама пика". По принцип на което и представление да попаднете, удоволствието ви е гарантирано.

По дънките ще ги познаете

За руснаците театърът е култ. Большой театр е на върха на този култ. И не че спазват някакъв определeн dress-code, но за театър винаги се обличат официално (нямам предвид вечерна рокля и смокинг). По дънките ще познаете кои са чужденците в Большой театр.

Третьяковская галерия - художествената перла

Богатият търговец Павел Третьяков започва да събира една от най-големите колекции на руското изобразително изкуство през втората половина на XIX в. и през 1892 г. я дарява на града Москва. По това време колекцията включва 1287 живописни и 518 графични произведения на руската школа, 75 картини и 8 рисунки от европейската школа, 15 скулптури и колекция от икони. Днес в Третьяковската галерия се съхраняват около 150 хиляди произведения.

Храм „Христос Спасител" - православната перла

Храм „Христос Спасител" е най-големият събор на Руската православна църква - събира до 10 000 души. Има формата на равностранен кръст с ширина над 85 м. Общата височина на съоръжението е 103 м. Площта на стенописите е над 22 000 кв. м, от тях над 9000 кв. м са с позлата.

Историята на храма е драматична. Когато за първи път стъпих в Москва, на мястото на събора се намираше басейн "Москва" - най-големият открит басейн в Русия, който работеше целогодишно (през зимата над него постоянно се виеше пара). Първият декрет за построяването на храма е издаден от император Александър I след победата над Наполеон през 1812 г. Строителството продължило 44 г. при управлението на 4 императори. На 5 декември 1931 г. по заповед на съветската власт храм-паметникът на руската бойна слава, главният храм на Руската православна църква е взривен. 20 години по-късно на мястото му е построен въпросният басейн "Москва". В края на 80-те години на XX в. започва гражданско движение за възстановяването на храма. Строителството се прави изключително само с дарения на населението. В нощта на 6 срещу 7 януари 2000 г. Храмът отваря врати за света литургия и Русия празнува 2000 години от раждането на Исус Христос под купола на възродения събор.

Съвет: Използвайте системите за онлайн резервация на билети. Театрите и музеите в града се радват на голяма посещаемост целогодишно.

Оказа се, че мога много дълго да пиша за Москва като турист. Но имам ограничения и спирам дотук. Някой друг път ще ви разкажа за по-малко известната Москва, която също не вярва на сълзи.

 

Автор: Петя Лечева

 

 

Сподели: