Родителска практика

Многодетните майки сред звездите

Парадоксално на очакванията, които имат повечето хора към звездите – да са капризни, разглезени и егоисти, напоследък много от тях направо могат да служат за пример на съвременната жена, която се страхува да ражда, за да не попречи това на кариерата й.

Многодетните майки сред звездите

Парадоксално на очакванията, които имат повечето хора към звездите - да са капризни, разглезени и егоисти, напоследък много от тях направо могат да служат за пример на съвременната жена, която се страхува да ражда, за да не попречи това на кариерата й. Не само световните, но и българските звезди ясно показват, че можеш да имаш много деца и чудесна, дори бляскава кариера на телевизионния екран, в модния бизнес, на сцената...

Една от най-известните сред тях е телевизионерката със скандална съдба Миглена Ангелова (вече Чакракчиева). ТВ водещата, която наскоро смени и телевизията така, както сменя мъжете в живота си, има 4 деца от 3-ма съпрузи. От първия си съпруг Миглена има дъщеря - Дора. Следващият й брак е с полицейски служител, от който има две момичета близначки - Ани и Тити. Бракът им не продължава дълго и наскоро разведена Миглена се ориентира към бащата на четвъртото си дете, момченце на име Илия. Бащата е неин колега от русенска телевизия. Миглена заявява в много интервюта, че е отгледала децата си без никаква помощ, често дори са гладували, но пък у тях е било винаги весело. Макар да са от различни татковци, малките били научени да са много сплотени. Водещата, която не робува на никакви условности, не се посвени да шашардиса аудиторията, като се съблече по бански в ефира на предаването си, за да покаже, че и една майка на четири деца не е за изхвърляне. Многото деца нито спират водещата от бляскавото й шествие на малкия екран, нито - от по-следващи бракове. Дори - в известен смисъл, я улесняват, тъй като в момента най-голямата й дъщеря Дора дори се опитва да й дава съвети както за облеклото, така и за мъжете.

С две многодетни майки може да се похвали БНТ. Още докато водеше новините по националната телевизия, настоящата шефка Вяра Анкова започна да ражда децата си. Крехката телевизионна дама има три деца от настоящия си мъж и голяма дъщеря - Яна (22 г.) - от предишен брак. 11-годишният Константин, Хелена-Мария (10 г.) и Натали, която е почти на две, радват татко Томас Лафчис и изобщо не пречат на кариерата на Анкова. Яна отдавна е самостоятелна и учи в Америка, но се чува с мама Вяра почти ежедневно по телефона. Вяра дала името на Яна заради възхищението си от героинята на песента „Даваш ли, даваш, балканджи Йово", Константин е кръстен на баща й, а Хелена-Мария носи името на най-добрата й приятелка Елена, която живее в Америка. Името на малката Натали пък дошло от сън - точно ден преди да роди, Анкова сънувала, че намира детска гривничка с името „Натали".

Вторият "кадър" на БНТ в редиците на многодетните мами е ТВ водещата Радина Червенова. Тя и съпругът й Константин Каменаров отглеждат в луксозния си мезонет в столичния квартал „Лозенец" общо четири деца. Най-голямата дъщеря на 47-годишната говорителка е Деси - на 23 г., която е студентка в УНСС, а Валди е на 14 г. Те са деца от първият й брак, а с Коко Каменаров са родители на 8-годишната Анастасия. В голямото семейство живее и щерката на Каменаров от предишния му брак с журналистката Камелия Станчева, Софи, на 12 г. Въпреки напредналите години на телевизионерката, които изобщо не й личат, доста колежки й завиждат за перфектната форма, в която се намира, и за щастливото й голямо семейство.

 Койна Русева също е многодетна майка. Кариерата на талантливата актриса изобщо не й пречи да се занимава с трите си деца - Калина, на 10 г., Константин, на 8 г., и Калоян, на 4 г. Актрисата с най-оригинална и нестандартна красота, споделя, че жена, която твърди, че децата са й провалили кариерата, говори абсолютни глупости. Имената на децата си тя избрала по съвет на астроложка, а за отглеждането им много разчита на гувернантката Елза. Сексапилната актриса допълва, че за децата много й помага нейният съпруг - бизнесменът Румен Станчев. "Фактът, че съм му родила три деца, е доста красноречив. Той е до мен винаги, когато имам нужда, и двамата се справяме с последствията от това да бъдеш родител. Мъжът ми е много търпелив и спокоен и това ми дава необходимата сигурност" - не може да нахвали брака си тя.

С три наследника се сдоби екс манекенката, а понастоящем - собственичка на модната марка "Zebra", Цвети Бранкова-Танева. Въпреки лудницата вкъщи, Цвети успява да е винаги усмихната и спокойна, макар и боравеща едновременно с телефони и детски лъжички. Дамата е на 35 години и смята, че е нормално вече да има 3 деца, въпреки че след първото раждане си мислела: "Край, веднъж да го отгледам и повече не искам да чувам за деца". С последвалите близнаци се осъзнала като майка, като родител. Имената на двамата нови членове на семейството първоначално решил синът й Георги. Той избрал Мартин и Виктория, но впоследствие малката кръстили на майката на Цвети и на майката на мъжа й (и двете баби носят името Рада) - Радея. Майка й я описва като "истинска блондинка", която се цупи и тропа с краче, а Мартин бил доста по-фин. Красавицата възвръща формата си след бремеността с правилно хранене и много тичане покрай децата. В момента Цвети Бранкова има абсолютно моделска визия и е ярко доказателство, че съвременната жена може да има прекрасно семейство, три деца, две от които новородени близнаци, и да не спира да се занимава със себе си и своята кариера. Макар и с цената на много усилия...

Истински феномен на българския моден подиум е и красавицата Ирена Милянкова. Топ манекенката, която много познавачи сравняват със суперизвестната Наталия Водянова, роди 3 деца и навърши... 22 години! Красавицата не е спряла с модните си изяви, изглежда перфектно, грижи се за децата си и мечтае... да, познахте, за още деца.

Интервю  д-р Силвия Савова,
1-ва АГ болница, Medical Center S&G

По Ваши наблюдения върху пациентките - кои от тях решават да имат повече деца и какво споделят?

Икономически осигурените раждат повече. Има семейства, които казват - да, ние инвестираме в деца, а не в бизнес - инвестираме в интелект. Хубавото е, че все по-често българките осъзнават, че не е важно само да родиш дете, а се замислят и върху условията, които могат да му предоставят за развитие, както и материална база, грижите за възпитанието... При други жени пък изобщо няма съзнателно решение да имат много деца, то просто е предопределено по етнически признак. При арабите, знаем, жените не правят аборти по религиозни причини и затова имат по много деца. Етническият фактор определя поведението на жените в ромските семейства и те имат колкото се може повече деца, но пък съществува проблем с изхранването им.

Какво трябва да знае едно момиче, чиято мечта е да има много деца?

Най-добрата разлика между ражданията е 3-4 години, защото матката се възстановява най-добре за такъв интервал от време. Затова раждането на много деца предполага планиране. Жените, които четат и се интересуват, знаят за семейното планиране. Времето за възстановяване, разбира се, варира при различните жени, много зависи и от вида бременност - има високорискова и нискорискова бременност. Ако една жена действително планира ражданията, те трябва да станат - за българка - между 25-та 38-та й година.

По-лека ли е втората и третата бременност за жената?

Всичко е индивидуално. Проследяват се бременностите. Ако първата е била нормална, голям е шансът и втората, и третата да са нормални. Трябва да се проследяват от квалифициран специалист, за да се вземат предвид всички фактори.

А какви са последствията за женския организъм от многото раждания?

Ако бързо е забременяла жената след първото раждане, трябва да се види как е завършило то. В следващото забременяване трябва да се проследи локализация на плацентата, дали не е върху цикатрекса (там, където е срязана матката), дали има кървене, кръвното на жената се следи - много фактори имат значение. Има значение и компетенцията на цервикалния канал (дължината на маточната шийка). Ако има скъсяване на маточната шийка, съществува риск от преждевременно раждане и спонтанен аборт. Матка, която е имала 3-4 раждания, вече може да не се контрахира по време на раждане и да изпадне в т.нар. „атония". Има и голяма опасност от драстична кръвозагуба в третия  период на раждането. След две раждания със секцио например имам пациентки, на които казвам: "Ако приемате приятелски и професионален съвет, Вашият корем не е хубаво да се отваря трети път". Може да има сраствания и бридове, може да настъпи лезия на пикочен мехур - рисковете са много, така че в някои случаи, по медицински показания не е добре да има трето дете.

Вие самата какво мислите за жените, които решават да имат много деца?

Аз самата доста се интересувам и за мен добър пример е Анджелина Джоли - тя постепенно узря и достигна до своите настоящи убеждения. Преди време тя казваше - аз няма да раждам, за да не си развалям фигурата, защото от нея изкарвам милиони. Но ето че сега, когато изкарва милиарди, нейна житейска позиция е да инвестира в деца.

 

 

Сподели: