Здраве

Млечните зъбки

Чували сме всевъзможни митове и легенди за появата на първите зъбки. Сигурно и при вас се е намерила някоя баба, която мъдро и малко зловещо е прошепнала в ухото ви „в никакъв случай не слагай бебето пред огледалото - ако се огледа, няма да му пораснат зъ

Млечните зъбки

Чували сме всевъзможни митове и легенди за появата на първите зъбки. Сигурно и при вас се е намерила някоя баба, която мъдро и малко зловещо е прошепнала в ухото ви „в никакъв случай не слагай бебето пред огледалото - ако се огледа, няма да му пораснат зъбките" или „хвърли падналото зъбче на покрива на къща, за да му порасне здраво и бяло постоянно". Това обаче са само легенди. Каква е реалността за млечните зъбки, прочетете в следващите редове.

В очакване на първото зъбче

Няма точно определена възраст, в която трябва да очаквате прорязването на първото зъбче. Това може да стане и на три месеца, и на една годинка, но най-често се случва между 6 и 8-месечна възраст. Нормата е +/- 2 месеца. Когато е нарушен порядъкът на прорязването на зъбчетата,  понякога може да е признак за патология.

Класическата схема за техния растеж е следната: първо израстват долните резци в центъра на челюстта, после - централните горни резци, по-късно се появяват горните странични резци, след тях съответстващите им долни. На една годинка детето обикновено има към осем зъбчета. След половин година прорязват и кътниците, а всичките 20 млечни зъбчета трябва да се появят до 20-30 месец +/- 2 месеца. Забавянето в растежа им може да се дължи на инфекции, проблеми със стомаха, рахит. Има едно правило (което е малко условно ) 6/4  - на всеки 6 месеца прорязват 4 зъба.

Предвестници на прорязването

Обикновено някъде около втория месец при бебетата се усилва слюноотделянето, това е първият признак за започването на прорязването. Между този предвестник и първото зъбче обаче може да минат няколко месеца. Знак, че важното събитие вече се случва е, когато венците се зачервят, а понякога се повишава и температурата. Децата също постоянно слагат пръстите си в устата, лапат всичко, което им попадне пред погледа, често капризничат и плачат.

Градусите се покачват

Зъбчетата може да израснат лесно, като гъби след дъжд, но по-често прорязват съпроводени от неразположения. Характерни симптоми са появата на хрема, нарушения в съня и поведението, повишаване на температурата. На фона на прорязващите зъбки, вследствие на нарушението на съня, промяна в хранителния режим постоянното дразнене, отслабва имунитетът и организмът на детето става по-податлив на вирусни заболявания.

Но и само растежът може да предизвика покачване на температурата. Тъй като зъбът трябва да пробие костната тъкан и венеца, което е подобно на  възпалителен процес, това може да влияе на общата телесна температура. Нерядко на фона на прорязващите зъбки се получава и диария. Но на какво се дължи неразположението, може да каже само педиатър.

Да облекчим болките

Дискомфортът във венците много добре се снема от геловете с лидокаин, особено тези, които имат охлаждащ ефект - те отлично премахват отока и обезболяват. Против сърбежа може да предложите и най-обикновена носна кърпичка от плат или специалните силиконови „чесалки". Лекарствените препарати, облекчаващи болката и снижаващи температурата, може да се дават само по лекарско предписание.

Да мием ли единственото зъбче

В последните години лекарите препоръчват почистването да започва още с поникването на първото зъбче, с помощта на кърпичка или с познатите от няколко години силиконови напръстници за бебета. Този процес, особено с прилагането на различни масажни движения, не само приучва детето към хигиена, но и облекчава прорязването. Основна част от бактериите, които предизвикват кариеса се заселват непосредсвенно след пробива на първите зъбки. Ето затова е много важно регулярното почистване от самото начало като профилактика на кариеса.

Да се научим да ги мием правилно

Добре е да се използват поне 3 вида движения - хоризонтални, кръгови (по всички повърхности на зъбите) и  изчеткващи - космите на четката се насочват под ъгъл 45 градуса към венеца и с лек натиск се завърта четката по посока от венеца към коронката. Почистването е след всяко хранене, но ако няма такава възможност, предложете на детето да пийне малко вода или изплакне устата си, за да се измият остатъците от храна.

Първата четка за зъби

Употребата на четка за почистването на зъбките се въвежда към една годинка. По възможност и по-рано. Тя трябва да бъде мека, с малка глава и удобна за хващане, съответстваща на определената възраст. Избирайте от тези с изкуствена четина, защото са по-хигиенични. Четката трябва да се сменя  на всеки три месеца. 

Употреба на паста за зъби

Пастата за зъби се включва в миенето на зъбките веднага с въвеждането на четката за зъби. Много родители се страхуват, че мъничето им може да я погълне, но притесненията им са безпочвени, тъй като детските пасти за зъби са безвредни. Тези за възрастни обаче не са подходящи за деца, защото в тях има много абразиви, които могат да повредят нежния емайл на млечните зъби, също така липсват микроелементи - F.

Лоши зъби - това е завинаги?

Бъдещите майки, които не се радват на устойчиви, здрави зъби, биха могли да стопират предаването на този ген на своето дете. Наследственноста не може да се коригира. Гените се предават в момента на зачеването на детето. Или го има този ген, или го няма. По-скоро при данни за такива проблеми при майката и бащата, трябва да се спазва правилното хранене на майката, да има дозиран прием на хранителни вещества, витамини и микроелементи при детето. Правилното хранене (хранителната профилактика) започва веднага след забременяването(не само в първия триместър)и продължава през цялата бременност, като през различните периоди за правилното развитие на ембриона, нуждите са различни. Профилактика е необходима и след раждането, през целия живот на  човека. Един изключително богат, естествен източник на калций (формиращ здравината на костната тъкан, респективно зъбите) е изварата. Профилактиката за здравето на бъдещите зъбки трябва да започне още от раждането, чрез усърдното ежедневно почистване на устната кухина.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Стефан Андреев, стоматолог, „ВиВиДент", ул. Миджур 23, тел. 02/8660191

 

 

Сподели: