Раждане

Методът Щарк

Коридорите на болницата са препълнени от пациентки с големи кореми, някои в нощници, други с купища изследвания в ръце и притеснени бъдещи татковци, крачещи нервно по плочките пред кабинетите.

Методът Щарк

Между тях забелязвам фигурата на д-р Велев, за който разбрах предварително, че идва от операция. Впоследствие става ясно, че е изродил две бебета-близнаци. Операцията продължила 20 мин. заедно с вземането на стволови клетки и е проведена по новия за България метод на проф. Щарк. В течение на разговора д-р Велев споделя, че у нас вече в няколко болници се практикува този начин на цезарово сечение, а той работи по него от около година. Статистиката сочи, че само за б-ца „Шейново" за 2009г. са се провели около 350 операции по метода на Щарк.

ИСТОРИЯТА РАЗКАЗВА...

Първите запазени сведения за успешно проведено цезарово сечение е от около 1860 г. Повече от тридесет години по-късно Пфаненщил прави свой начин за разрязване на корема. Той се използва в медицинската практика и до днес. Методът е запазил своята стойност поради това, че има множество предимства:

 - отварянето на корема по този начин профилактира образуването на постоперативна херния;

 - отчита успешен резултат в болшинството от случаите;

 - отчитат се много малко усложнения;

 - да не забравяме и козметичната страна - белегът от операцията е в границата на окосмената част на бикините.

Недостатъкът на цезаровото сечение по Пфаненщил е, че при отварянето на корема се попада точно на границата между правите коремни мускули и пирамидални мускули. Те трябва да се разделят и за съжаление понякога по остър начин.

Медицинската общност не престава да търси нови и нови методи за израждане на бебета по оперативен път. През 1954 г проф. Коен разработва нов метод за лапаротомия (оперативно отваряне на коремната кухина). Неговият ученик - проф. Щарк, разработва този вид операция в болница в Йерусалим и оттам става популярен в целия свят.

ОПЕРАЦИЯТА

Разрезът по метода на Щарк се прави малко по-високо - три пръста над симфизата (срамната кост). Това дава възможност за някои предимства. При разреза се попада на място, където разстоянието между правите мускули е много рехаво и те се сепарират (разделят) ръчно. Това е изключително атравматично. Наблюдавано отстрани изглежда неестетично, но всъщност е щадящо за тъканите, тъй като не се разкъсват съдове, не се прекъсват нерви и възстановяването е доста по-бързо. При метода на Щарк се шият много по-малко пластове - матка с продължителен конец, фасцията (тънка съединителнотъканна обвивка на мускула, която придържа мускулите към костите) на мускулите и кожата. Последната се шие с три конеца - два от тях се свалят още на третия ден, а последният - на петия, когато майката се изписва от родилното отделение. По метода на Пфаненщил се свалят на 7-ия ден, т.е. жената си отива вкъщи и отново трябва да идва за сваляне на конците, което понякога е въпрос на много усилия.

ПРЕДИМСТВА

 - Работи се максимално атравматично.

 - Използват се много по-малко инструменти.

 - Тъканите се отпрепарират ръчно, което щади организма на жената. Това позволява по-бързо и по-безпроблемно възстановяване след излизане от упойка.

 - Методът е по-бърз и операцията е по-кратка.

 - По време на операцията има много по-малка кръвозагуба.

 - Усложненията са по-малки, защото колкото по-кратка е една операция, толкова по-малък е рискът от инфекция след раждането.

- Тъп начин на отпрепариране на тъканите.

 - По-безболезнен следоперативен период. Основната причина за болката е перитонеумът (ципа, която обвива коремните органи и матката). Тя е изпълнена с много нервни окончания. Когато се разреже и после зашие, независимо че се използват високопрофесионални шевове, винаги се получава едно дразнене на нервните окончания в перитонеума и това води до болка. Тук не се шие перитонеум - той зараства сам.

 - При метода на Щарк се шият много по-малко пластове.

 - Белегът от операцията е съвършено права линия.

НЕДОСТАТЪЦИ

 - Като неблагоприятен фактор може да се отчете височината на разреза. Той наистина е по-видим, но лекарите твърдят, че той съвпада с естествената гънка на кожата на корема.

 - Методът е нов и все още малко лекари в България го практикуват.

 - Трябва да се знае, че всяко цезарово сечение носи повече рискове от усложнения от естественото раждане.

И ВСЕ ПАК ЕСТЕСТВЕНО

Независимо от това, че е привърженик на цезаровото сечение по метода на Щарк, д-р Велев не подкрепя оперативното раждане по желание: „Съвременният начин на живот „прави" някои промени в акушерството - например днес много рядко се ражда седалищно разположено бебе или близнаци по естествен път. Все пак най-добрият начин за всяка жена си остава естественият. Въпреки че цезаровите сечения се увеличават в световен мащаб, основният ни апел е да не се избира оперативен начин на раждане, освен ако няма обосновани медицински показатели.". Известно е, че смъртността при жените, раждащи по естествен път е значително по-ниска.

ОГРАНИЧЕНИЯ

Методът на Щарк може да се прилага няколко пъти поред. Съществува ограничение обаче: жена, оперирана по известния метод на Пфаненщил не може да бъде подложена на цезарово сечение по Щарк.

СРАВНЕНИЕ

За пациентката най-важно е кой от двата метода е по-безопасен за бебето и самата нея. В това отношение лекарите не спорят, тъй като и двата начина на опериране са еднакво безопасни що се отнася до съхраняване здравето и живота на майката и плода. Предимствата в метода на Щарк се крият преди всичко в подобряването комфорта на пациентките.

ЗА БОЛКАТА

Никой лекар не може да ви обещае, че възстановяването ви след операцията ще протече абсолютно безболезнено. След всяко раждане, независимо дали е естествено или секцио, има болка и това се дължи на факта, че матката се контрахира.

ВЪПРОС КЪМ СПЕЦИАЛИСТА

д-р Румен Велев - акушер-гинеколог, Зам. директор по лечебната дейност във II САГБАЛ „Шейново"

Вярно ли е, че след прилагане на метода на Щарк пациентката може веднага да си отиде в стаята с бебето?

В нашата болница държим жените в реанимация преди да ги отведем по стаите, тъй като това зависи не от метода на опериране, а от упойката, която й се поставя. Слага се спинална упойка и жената е обездвижена. Тя има нужда от помощ да се обслужва. Течности пият след 2-ия час, след 6-ия могат да хапнат нещо леко. Вечерта се раздвижват и на следващия ден ги прехвърляме в стаите.

Има ли отношение методът на Щарк към слизането на кърмата при родилката?

Няма пряко действие върху по-бързото слизане на кърмата. Пациентките обаче изпитват много по-малко болка и това ги прави по-подготвени да се посветят на кърменето.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Румен Велев - акушер-гинеколог, Зам. директор по лечебната дейност във II САГБАЛ „Шейново"

 

Сподели: