Lifestyle

Мама vs татко

В живота на всяко едногодишно дете настъпват такива моменти, в които то боготвори само мама или само татко. Не приемайте тези капризи присърце.

Мама vs татко

В живота на всяко едногодишно дете настъпват такива моменти, в които то боготвори само мама или само татко. Не приемайте тези капризи присърце.

До скоро вашият мъник е бил ласкав и нежен. Дори не сте си и мислили, че ще се научи да разбива сърца на толкова ранна възраст. А това, че ще се отдръпне от вас, не сте сънували и в най-ужасните си кошмари. Налага се да свикнете с ново положение - все по-често вашето съкровище ви обръща гръб и вика: „татиии". А когато се опитате да го разсеете с някоя книжка, пъзел или нова играчка, то мигновено губи интерес, щом в стаята влезе татко.

Винаги, когато детето си избере за фаворит един от родителите, е много трудно за другия да се понесе различието му. Такова поведение, обаче не е повод за безпокойство. Напротив, говори за правилно емоционално развитие на мъника.

МАМА VS ТАТКО

(най-голямото противопоставяне)

Понякога родителите сами не осъзнават, че усилват пристрастията на своето дете. Не се съревновавайте за любовта му. Когато мъникът играе с татко, не се бъркайте. Бъдете внимателни и се въздържайте от коментари от рода на: „Ти целуваш мама, а татко кой ще го целуне?". Редувайте се, като разпределяте родителските си задължения. Ако съпругът ви приспива детето, а вие само сменяте пелените, със сигурност ще си спечелите негативизма му. И не критикувайте бащата, особено в присъствието на детето.

КЪДЕ Е РАЗКОВНИЧЕТО?

Желанието на детето да прави всичко самостоятелно, в това число и само да избира приятелите си, е съвсем естествено. На тази възраст то вече има любима храна, играчки, приказки и открито заявява своите симпатии и антипатии. Изказвайки определени нужди и установявайки свои правила, малкият човек определя собствените си граници в отношенията с родителите. Когато показва явно предпочитание към единия родител, това определено не означава, че се отказва от втория. Капризите, упорството, всички тези негативни прояви се явяват и като признаци на личността на детето. Освен това на възраст над 1 годинка мъникът започва да осъзнава, че мама и татко са най-близките хора в живота му. Но така както родителите реагират различно на поведението му, така и той се държи непоследователно, разкъсвайки се между два полюса. Ако мама позволява всичко, а татко забранява, детето ще избере обществото на мама. Също така на тази възраст на децата им е много трудно да поддържат отношения с двама човека. 

Най-често мъникът започва да капризничи когато мама и татко го хранят, обличат или приспиват, т.е. в ситуациите, в които родителите са най-лесно манипулируеми. Обичайно калпазанинът демонстрира своята „антипатия" в присъствието и на двамата родители. И това си има няколко причини. На тази възраст момченцата се привързват много към майките, а момиченцата към татковците, но с времето това се променя. Понякога мъникът проявява по-топли чувства към родителя, който прекарва повече време с него или, обратното, към този, който вижда по-рядко, като се старае при срещите да получи цялото му внимание. На поведението на детето влияе и маниерът на общуване между родителите: този който играе по-весело, който има по-нежен глас, който казва по-рядко „не", е по-приятен и предпочитан. Ако постоянно ограничавате детето с фрази като: „По-внимателно" или „Не пипай!", то ще предпочете да изследва кухнята в компанията на съпруга ви.

Не правете от мухата слон

Ако детето ви игнорира, постарайте се да скриете огорчението си, иначе ще започне да ви манипулира. Дайте му да разбере, че поведението му не ви разстройва.

Използвайте игри за сближаване

Предложете на мъника да играе любимата си игра или му подарете нова играчка. Изчакайте само да дойде при вас, за да види какво правите или да разгледа новата играчка отблизо. Измисляйте групови игри, в които може да участва цялото семейство.

Не се поддавайте на емоциите

Ако детето плаче всеки път, когато татко тръгва на работа, не правете от това трагедия. Покажете му, че разбирате чувствата му, че сте до него и на вас също ви е мъчно за таткото.

Бъдете тактични

Ако в графата „любими" са записали вас, от време на време оставяйте мъника с татко насаме, за да могат да се сближат.

Говорете за това

За да избегнете караници със съпруга си, обсъждайте поведението на детето заедно и решавайте как да реагирате, когато капризничи.

Направете пауза

Ако малкият човек не иска да общува с вас, върнете се към любимото си занимание: книга, разговор с приятелка, гореща вана. Щом забележи, че не реагирате, той бързо ще смени отношението си.   

КАК ДА ЗАМЕНИТЕ ГНЕВА С НЕЖНОСТ

Пристрастията на детето през втората година от живота се променят ежедневно. Понякога може да настоява да го храни само мама, но да го приспива само татко. Ако ви е записал в графата „любими", не реагирайте с възторг. А ако се наложи да отпаднете, не се обиждайте. На двегодишна възраст вниманието много бързо променя посоката и обекта. Нищо чудно след няколко минути вече да е забравил за каприза си. При някои деца, обаче, този период се задълбочава, особено ако единият родител присъства по-рядко в живота му. 

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: