Тя и Той

Лак за коса

Лакът като средство за укротяване на непокорните женски коси е известен много отдавна. На по-късен етап се появяват пяната и гелът като още решения за фиксация на прическата. Но лакът досега си остава най-разпространеният и често използван продукт.

Лак за коса

Лакът като средство за укротяване на непокорните женски коси е известен много отдавна. На по-късен етап се появяват пяната и гелът като още решения за фиксация на прическата. Но лакът досега си остава най-разпространеният и често използван продукт.

Да оформим прическата

Като правило лакът за коса се използва тогава, когато прическата е готова и е нужно само да се фиксира. Някои лакове са предназначени за увеличаване на обема, те се прилагат при жени с тънки коси. Също с помощта на фиксиращ лак може да закрепите не само прическата, но и да приведете в ред непослушните къдрави букли. Някои от по-старите модели силно слепват косата, което се поправя след измиване. Но отчитайки този факт, повечето съвременни компании производителки се стремят да усъвършенстват своята продукция и създават лакове, които не слепват косата. Хубавото е, че с новите технологии може да се постигне същата добра устойчивост на фризурата. Друго преимущество на подобрените съвременни лакове е, че те не само фиксират, но и се грижат за косата. Това е постигнато благодарение на подхранващите вещества - витамини и протеини, влизащи в техния състав. Някои са по-силни и помагат за възстановяването на нормалната структура на косъма. При закупуването на такъв продукт проверете дали на етикета са изписани следните полезни вещества: глицерин, бетаин, пантенол. Съществуват и лакове, които в състава си имат специални слънцезащитни филтри. Освен това производителите на козметични продукти са направили огромна крачка напред, като са създали спрейове със съдържание на билки, които оказват невероятно въздействие на състоянието на косата.

Начин на прилагане

Един от негативните аспекти от прилагането на лака за коса е неговата летливост, тоест по време на впръскването му се разпиляват частици, които полепват не само върху косата, но и по дрехите. Съществува и голяма вероятност да попаднат в дихателните пътища или очите. Затова е много важно правилно да го нанасяте, като го държите на разстояние от 15-20 см и прикривате очите си с ръка.

Видове фиксация

Нормална фиксация. Лакът за коса за нормална фиксация е предназначен за всекидневна употреба. С него косата изглежда естествено.

Силна фиксация. Лак за силна фиксация се използва в случаите, когато е необходимо фризурата да остане безупречна, дори и след бурни танци. Подходящ е например за сватбена прическа.

Гъвкава фиксация. С този продукт се постига оформянето на отделни масури, които изглеждат „живи" и подвижни.

Какъв лак да изберем

Различните типове коси се нуждаят от различни фиксатори. Колкото по-тежка е косата, толкова по-силен трябва да бъде лакът.

На съвременния пазар вече се предлагат освен класическите безцветни лакове и такива с блясък и с декориращ ефект, които придават на косата определен оттенък.

Четете съдържанието!

Обръщайте внимание на съдържанието. Не е препоръчително в него да има алкохол, тъй като той може да изсуши и раздразни кожата на главата. Ако видите, че на избрания от вас продукт пише, че е на водна основа, го купете. Имайте предвид обаче, че този лак се нанася няколко пъти - първо, когато започвате да си правите прическата, после, когато я финализирате, и накрая, когато е вече готова. 

John Frieda Frizz-ease 3-дневен стилизиращ спрей за непокорна коса, която има нужда от изправяне 100 мл, 22.10 лв.

Phyto Phytobrush Шампоан за изправяне на косата 200 мл, 23 лв.

John Frieda Frizz-ease hairspray Фиксиращ спрей за коса 250 мл, 15.30 лв.

L'oreal Studio Silk&Gloss Стилизираща пяна за коса 200 мл, 9 лв.

Schwarzkopf Heidi's Heat Styles Спрей за топлинна защита 250 мл, 7.70 лв.

Schwarzkopf Gliss Маска за непокорна коса 200 мл, 10.25 лв.

Evelon Cristallo Fluido alla Aloe Vera Течни кристали за коса с алое вера 50 мл, 8.70 лв.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: